logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Integra 64 do sygnalizacji przepełnionego szamba i SMS

trafal 09 Wrz 2017 21:03 4569 15
  • #1 16690501
    trafal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, czy ktoś może programował intergrę do sygnalizacji poziomu szamba? Mam integre 64 i kupiłem włącznik do pompy zanurzeniowy ion/off. Czujnik umieszczę w szambie oczywiście i będzie odpowiednio ustawiony. Podłączony zostanie na wejście integry, i teraz mam pytanie jak to oprogramować w integrze aby wysłało powiadomienie smsem że szambo jest pełne, i kolejne powiadomię była gdy szambo ponownie będzie pełne.. Czy może ktoś już taki temat przerobił lub podpowie? Dodam ze integra jest połączonaz modułem gprs-t2.
    Pozdrawiam
  • #2 16690568
    --MaR--
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Poniżej zamieszczam punktową instrukcję.
    1. Po podłączeniu czujki pod wej. np. 1 ustaw typ reakcji jako 47. Bez akcji alarmowej, typ linii: NO (w zależności od czujnika :))
    2. Skonfiguruj wyj. np. 4 jako 24. Przełącznik MONO, czas działania 3-4 sekundy, wyzwalane z wejścia nr. 1
    3. Pod wyjście 4 podłącz przekaźnik 12v i podłącz pod wejście w T2
    4. Wejście w T2 zaprogramuj jako NO (zależy od czujnika i oprogramowania wej. w centrali) i oczywiście zaznacz w powiadomieniach CLIP/SMS szczegóły dot. treści i numeru.

Można ułatwić sobie sprawę i kable od czujnika podłączyć bezpośrednio pod T2.
    Wiadomo, 10 polaków, 11 pomysłów. :)
    Pozdrawiam
  • #3 16691053
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    --MaR-- napisał:
    Można ułatwić sobie sprawę i kable od czujnika podłączyć bezpośrednio pod T2.

I to jest jedyne słuszne w tym przypadku rozwiązanie. Po co angażować centralę w coś co ją kompletnie nie interesuje?
  • #4 16691079
    trafal
    Poziom 11  
    Dziękuje kolego MaR za szybka pomoc.
    Mam jeden problem bo nie bardzo rozumiem punkt 3. Pod wyjście 4 podłącz przekaźnik 12v i podłącz pod wejście w T2
    Czy to znaczy ze mam w integrze ustawić dodatkowe wyjście typu przekaźnik (mam wyj. typu przekaźnik telefoniczny)?
    Czy to już mam ustawiać w GPRS ?

Pozdrawiam
  • #5 16691088
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A jak ma kolega podłączone pozostałe sygnały na nadajnik? Nadajnik pracuje na swoim czy niezależnym zasilaniu? To rozstrzygnie czy warto dawać ten przekaźnik. Nie zmienia to faktu że przekaźnik dałbym pomiędzy czujnikiem a wejściem centrali, lub pomiędzy czujnikiem a wejściem moduły T2 w przypadku podłączenia bezpośredniego.
    pozdrawiam
  • #6 16691089
    marek216
    Poziom 43  
    trafal napisał:
    Mam jeden problem bo nie bardzo rozumiem punkt 3. Pod wyjście 4 podłącz przekaźnik 12v i podłącz pod wejście w T2

Bo ten punkt podpowiedzi jest bez sensu.
    W przypadku integry64 podłączasz się pod wyjście niskoprądowe bez żadnych przekaźników. OUT4 jest wyjściem wysokoprądowym i nie ma sensu zajmować go na taką bzdurę.

W sumie cały pomysł aby puszczać SMS przez centralę, a nie bezpośrednio przez nadajnik jest bez sensu. Rozumiałbym jakby centrala miała włączać dodatkowy sygnalizator lub wykonywać w związku z przepełnieniem jakieś dodatkowe funkcje. Ale dla samego SMSa nie angażowałbym jej w to.
  • #7 16691126
    rogerrrr
    Poziom 13  
    Witajcie

Bardzo często dopinam szambo do systemu z nadajnikiem lub do wrl`ki.
    w pierwszym przypadku ( o ile nadajnik nie pracuje jako translacja a tylko sztywnodrutowo na wejścia) wykorzystuję wyjście niskoodpadowe łączę centralę i nadajnik masami. W przypadku pracy z translacją lub centrali wrl sprawa jest jeszcze prostsza.
    A co do sensu podpinania do wejścia/wejść centrali ma to sens.
    1) mamy historię częstotliwości napełniania i opróżniania szamba co pozwala nam wyeliminować niezbyt uczciwego szambelana
    2) centrala wysyła SMS również do szambelana co jest potwierdzone w pamięci zdarzeń i często nie wymaga od nas już wydzwaniania gościa - kwestia umówienia się z szambelanem
    3) przy odrobinie wysilenia szarych komórek można zakombinować ponowne wysyłanie SMS przy braku opróżnienia szamba co dowolny przedział czasowy ( 1 SMS czasami umknie uwadze)

uwagę należy zwrócić na typ reakcji wejścia 47 jak najbardziej ok tylko pamiętajmy o opcji zapisywania naruszenia do pamięci zdarzeń
    wyjście często programuję jako wskaźnik naruszenia wejścia i ew. kolejne jako wskaźnik końca naruszenia poprzedniego wyjścia jako info o opróżnianiu.

W kilku przypadkach SMS bezpośredni do szambelana sprawdza się idealnie a płatności za wywóz ogarniają raz na miesiąc/kwartał
  • #8 16691140
    marek216
    Poziom 43  
    rogerrrr napisał:

A co do sensu podpinania do wejścia/wejść centrali ma to sens.
    1) mamy historię częstotliwości napełniania i opróżniania szamba co pozwala nam wyeliminować niezbyt uczciwego szambelana
    2) centrala wysyła SMS również do szambelana co jest potwierdzone w pamięci zdarzeń i często nie wymaga od nas już wydzwaniania gościa - kwestia umówienia się z szambelanem

Te punkty są realizowane również bez centrali.
    W tym przypadku zwłaszcza punkt drugi - centrala nie wie gdzie i co jest wysyłane.

Co do uczciwości "szambelana" to chyba jednak bezsensowne podejście, bo przyjedzie jak się go wezwie że szambo jest pełne. Przecież taki jest sens tej instalacji.

rogerrrr napisał:
    3) przy odrobinie wysilenia szarych komórek można zakombinować ponowne wysyłanie SMS przy braku opróżnienia szamba co dowolny przedział czasowy ( 1 SMS czasami umknie uwadze)

To ma sens i tego faktycznie nie brałem pod uwagę.
  • #9 16691184
    --MaR--
    Poziom 10  
    marek216 napisał:
    I to jest jedyne słuszne w tym przypadku rozwiązanie. Po co angażować centralę w coś co ją kompletnie nie interesuje?

marek216 napisał:
    W sumie cały pomysł aby puszczać SMS przez centralę, a nie bezpośrednio przez nadajnik jest bez sensu. Rozumiałbym jakby centrala miała włączać dodatkowy sygnalizator lub wykonywać w związku z przepełnieniem jakieś dodatkowe funkcje. Ale dla samego SMSa nie angażowałbym jej w to.

Też tak uważam, natomiast autor tematu wspomniał, że chce podłączyć pod centralę, dlatego wolałem napisać instrukcję tak, jak to chciał autor tematu, a niżej dopisałem sensowniejsze rozwiązanie - tak, jak ja zrobiłbym to. :)

marek216 napisał:
    W przypadku integry64 podłączasz się pod wyjście niskoprądowe bez żadnych przekaźników. OUT4 jest wyjściem wysokoprądowym i nie ma sensu zajmować go na taką bzdurę.

Przepraszam, źle się wyraziłem. Wpisywałem przykładowy numer wyjścia, oczywiście lepiej podłączyć pod wyjście niskoprądowe.
  • #10 16691370
    trafal
    Poziom 11  
    --MaR-- napisał:
    Też tak uważam, natomiast autor tematu wspomniał, że chce podłączyć pod centralę, dlatego wolałem napisać instrukcję tak, jak to chciał autor tematu, a niżej dopisałem sensowniejsze rozwiązanie - tak, jak ja zrobiłbym to. :)

Kolego nie zamykam się na ciekawe pomysły, jeżeli masz ciekawy pomysł jak to zrealizować to proszę pisz śmiało :).

Co do pytania kolegi @suworow to gprs-t2 mam spięty na jednym zasilaczu z intergą.

Pozdrawiam
  • #11 16692151
    --MaR--
    Poziom 10  
    trafal napisał:
    Kolego nie zamykam się na ciekawe pomysły, jeżeli masz ciekawy pomysł jak to zrealizować to proszę pisz śmiało .
    a
    Jeżeli czujnik w szambie nie będzie miał zadnej funkcji alarmowej, to uważam że lepiej będzie podłączyć go bezpośrednio pod wejście modułu T2, jeżeli natomiast będziesz chciał żeby jakiś sygnalizator Ci się zaświecił, to przydałoby się, żeby wykorzystać centralę.
  • #12 16692606
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    To ja znów odmiennie. Uważam, że taki sygnał można śmiało podłączyć pod centralę (a nie bezpośrednio pod GPRS'a). A dlaczego? Ano ze względu choćby na pamięć zdarzeń. Naruszenie wejścia typu "bez akcji alarmowej" może zostać odnotowane przez pamięć zdarzeń. Być może w przyszłości będzie można zrobić z tego użytek (statystyki, częstotliwość konieczności opróżniania szamba.. wiem, dziwnie to brzmi ;) ).
    Dodatkowo, dzisiaj użytkownik nie planuje nic takiego (przynajmniej oficjalnie), ale docelowo można będzie zrobić ciekawy mechanizm potwierdzający odebranie informacji o zadziałaniu czujki.

Możliwości jest wiele, więc jeżeli tylko centrala dysponuje zapasem wejść, to dlaczego nie? Co do samego podłączenia, to też bym pozbył się przekaźnika (choć to zawsze jakaś separacja galwaniczna.. ale bez przesady).
  • #13 16697157
    trafal
    Poziom 11  
    Witam,
    pierwszy etap powiadamiania wykonałem. Teraz przyszedł czas na zmiany, chciałbym otrzymać ewentualne przypomnienie np. po 1 dniu że szambo nadal nie jest opróżnione lub jeżeli zostało opróżnione to otrzymać stosowną informacje.
    W jaki sposób dobrać się do historii zdarzeń i to wykorzystać.

Pozdrawiam
  • #14 16698389
    rogerrrr
    Poziom 13  
    Cytat:
    przypomnienie np. po 1 dniu że szambo nadal nie jest opróżnione lub jeżeli zostało opróżnione to otrzymać stosowną informacje.
    W jaki sposób dobrać się do historii zdarzeń i to wykorzystać

info o opróżnieniu na jednej sondzie jest trochę słabe możemy otrzymać info o obniżeniu stanu poniżej alarmowego ( czujnik, pływak itp powróci do normalnego stanu) - zaprogramuj kolejne wyjście jako koniec działania wyjścia (tego które sygnalizuje stan napełnienia) przypisz komunikat opróżnianie szamba do niego przydziel nr tel. na jakie ma być wysłany i po krzyku).
    ja osobiście w takich przypadkach daję takie czujniki poziomu:
    Link
    Link
    a na max wypas to:
    Link

wtedy odpowiednie umieszczenie sond w zbiorniku ogarnia wszystko bez problemu.

Co do przypominającego sms`a po określonym czasie to muszę sobie przypomnieć jak to ogarniałem.

Dodano po 26 [minuty]:

Kawa wypita i już myślenie inne :)

zaprogramuj timer np1 praca codzienna załącz od xxxxx wyłącz np po 10 sekundach - wystarczy. xxxx godzina o której chcesz otrzymać przypomnienie.

zaprogramuj wyjście wirtualne jako timer 1 (przyjmijmy że to wy 100)

zaprogramuj wyjście wirtualne jako iloczyn logiczny
    wyzwalany wyjściem wskazującym poziom napełnienia oraz wyjściem 100

wyjście zadziała tylko w przypadku pełnego szamba i przez czas ustawiony w timerze 1

przydziel do niego komunikat z treścią przypomnienia.
  • #15 16734063
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Mam powiadomienie o zapełnieniu szamba. Do tego celu w szambie na odpowiedniej wysokości jest umieszczony zwykły pływak jak do pompy do brudnej wody/wody koszt to coś ok 12-15zł. Pływak wpięty pod centrale jak zwykły kontaktron, wejście typu NO typ reakcji 24h cz.poz.wody i oczywiście komunikat sms. Gdy poziom wody/szamba podniesie pływak to dostaje smsa + na manipulatorze wyskoczy powiadomienie o awarii. Wszystko działa bez problemu od roku. Oczywiście można bardziej rozbudować system np poprzez włączenie zasilania w gniazdku do którego jest podłączona pompa która wypompuje szambo/wodę lub np zaświeci się lampka :)
  • #16 21187252
    bioly
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witajcie,
    Odgrzebałem trochę temat.
    Bo próbuje zrobić ten czujnik poziomu szamba, ale.
    Czujka gdy jest ustawiona 24h powiadamia mnie nawet o 2 w nocy - taka jej zasada.

Ale ja zrobiłem oddzielną strefę dołożyłem tam czujkę szamba ustawiłem jej typ 47, dodatkowo timer automatycznego załączania strefy od 16:00 do 18:00. I tu mam problem bo jak jest już strefa w naruszeniu czyli szambo się przepełniło, strefa się załączy i nie wysyła mi SMSa o naruszeniu. Jak to poprawić ??

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat programowania systemu alarmowego Integra 64 do sygnalizacji przepełnienia szamba za pomocą czujnika poziomu. Użytkownicy dzielili się instrukcjami dotyczącymi podłączenia czujnika do wejścia centrali oraz konfiguracji powiadomień SMS przez moduł GPRS-T2. Wskazano, że czujnik powinien być podłączony do wyjścia niskoprądowego, a nie wysokoprądowego, aby uniknąć niepotrzebnych komplikacji. Uczestnicy podkreślili również znaczenie rejestrowania zdarzeń w pamięci centrali oraz możliwość automatycznego przypomnienia o stanie szamba. Wskazówki obejmowały użycie pływaka jako czujnika oraz programowanie timerów do wysyłania przypomnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA