logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka migomat Powermat s-mat 150a - pryska, strzela, gubi łuk

kamilkawka 09 Wrz 2017 22:34 3648 5
REKLAMA
  • #1 16690721
    kamilkawka
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam niestety zakupiłem spawarkę jak w temacie. Problem polega na tym że nie da się uzyskać stałego łuku, jeśli już złapie to punktowo, jeśli pociągnę kawałem zaczyna pryskać, strzelać. Wszystko robię książkowo. Ustawiam różne parametry i nic. Dodam że dzieje się tak przy spawaniu w gazie CO2. Biegunowość ustawioną mam dobrze. Problem znika kiedy założę drut samoosłonowy, zmienię biegunowość i wtedy ciągnie dobrze, idzie prosty, ładnie przetopiony spaw.

Myślę że mogę wykluczyć końcówkę prądową, bo przy samoosłonówce też by strzelała, po za tym jest nowa.
    Zastanawia mnie gaz i drut jakiejś może wątpliwej jakości.

Gaz mam ustawiony na chińskim reduktorze minimum 10 l/min. Chociaż syczy dość mocno.

Ogólnie nie mam już siły z tą spawarką i brakuje mi pomysłów. Może macie jakieś pomysły, doświadczenia które pomogą mi pójść w dobrym kierunku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16690997
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Odległość łuski od spawanego materiału?
  • REKLAMA
  • #3 16691033
    kamilkawka
    Poziom 8  
    Kombinowałem na różne sposoby, ale dość blisko, bez opierania łuski o materiał. Przy samoosłnowym drucie ok, przy normalnym pryska.
  • REKLAMA
  • #4 16691056
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam, może zasysa gdzieś tzw. lewe powietrze przy uchwycie lub na połączeniach butla - uchwyt, sprawdzić też musisz dyszę gazową w uchwycie (zamienić na nową), albo może masz niewłaściwy lub zanieczyszczony drut spawalniczy, po za tym spróbuj zmniejszyć trochę wypływ gazu (te chińskie reduktory nie do końca są wiarygodne), po za tym jakość gazu też ma duże znaczenie, ile wynosi odległość od krawędzi łuski do końcówki prądowej (może brakuje łącznika w uchwycie?). Powinno być ok. 4 - 6 mm. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 16691090
    kamilkawka
    Poziom 8  
    Ok, ale czy jeśli za dużo gazu będzie lecieć to też mogą dziać się takie cuda? Jeśli chodzi o tą odległość to potem zmierzę.
  • #6 16692515
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Jak za dużo gazu to też nie spawa się dobrze.
REKLAMA