logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa Garland - Kosa z nowym gaźnikiem. Po dolaniu benzyny gaśnie.

kosa6 10 Wrz 2017 11:06 1596 14
REKLAMA
  • #1 16691182
    kosa6
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Jakieś 2 lata temu moja kosa zaczęła szwankować. Była u naprawy i "niby" dobrze chodziła chociaż wiedziałem, że coś jest z nią nie tak. W końcu po długiej przerwie od koszenia znowu oddałem ją do naprawy O dziwo, po przywiezieniu jej do domu znowu nie chciała działać. Zaproponowano mi wymianę gaźnika na co się zresztą zgodziłem. Wczoraj pojechałem ją odebrać. Jak tylko przyjechałem do domu zacząłem kosić. "Śmigała" bez problemu do momentu aż... skończyło się paliwo. Zrobiłem mieszankę, dolałem do kosy i próbowałem odpalić. Niestety "moja ukochana" odmówiła mi posłuszeństwa. Myślałem, że wybuchnę. Podpompowałem trochę więcej niż zwykle i nic. Spróbowałem uruchomić ją następnego dnia. Pociągnąłem kilkanaście razy i zaskoczyła, ale po chwili gasła. Nie rozumiem tego. Gdy dodawałem gaz tuż po tym jak "zaskoczyła" to miałem wrażenie jakby się dławiła...Mówiąc w skrócie, gdybym nie dodawał gazu to by zgasła praktycznie od razu. Czy może ja coś źle robię? Może mieszanka jest zbyt skąpa/
    Z góry zaznaczam, że nie jestem specjalistą od tego typu urządzeń, ale chyba jest to wina fabryczna, gdyż naprawdę można zwariować przy tym urządzeniu{od początku nie chciała działać tak jak powinna(ciągłe naprawy i wkurzanie się)}. Proszę o pomoc, gdyż jeszcze trochę a zwariuję przy tym urządzeniu. :) Jeszcze proszę o dokładne opisanie, jak powinno przebiegać odpalanie kosy?

Na przyszłość: jakie kosy polecacie, firmy, modele? :)
  • REKLAMA
  • #2 16691279
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Może sprawdź wygląd świecy - mokra czarna i czy iskra jest.
    Być może że zapchany gaźnik.
  • #3 16691292
    kosa6
    Poziom 8  
    1 PAWEL napisał:
    Może sprawdź wygląd świecy - mokra czarna i czy iskra jest.
    Być może że zapchany gaźnik.

Z gaźnikiem wszystko ok. Wczoraj był wymieniany.
  • REKLAMA
  • #4 16691308
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    kosa6 napisał:
    gaźnikiem wszystko ok. Wczoraj był wymieniany.

Ale może przynajmniej zobacz czy paliwo dochodzi.
  • REKLAMA
  • #5 16691315
    kosa6
    Poziom 8  
    1 PAWEL napisał:
    kosa6 napisał:
    gaźnikiem wszystko ok. Wczoraj był wymieniany.

Ale może przynajmniej zobacz czy paliwo dochodzi.

W sensie w wężyku? Dochodzi.
  • #6 16691319
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    To pozostał stan świecy zapłonowej i iskra.
  • #7 16691461
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2482
    Jak wyżej przerwa na świecy lub sama świeca. Nie należy się sztywno trzymać zalecanej przerwy na świecy. Mam piłą co nie lubi zbyt małej przerwy i ma podobne kaprysy po ustawieniu 1 mm problem znikł mimo, że zalecana jest 0,7 mm. Znajomy nie wierzył w takie gadanie założył do chińczyka świecę z przerwą 0,6 mm i wytrzymała godzinę pracy i zakończyła żywota.

Jeszcze do sprawdzenia przewody paliwowe. Ile było nerwów jak padły mi niedawno pod koniec koszenia. Zapewne nowy gaźnik założony na starych przewodach silikonowych, które szybko pękają. Kup wężyk igielitowy 5 mm średnicy i podmień jeśli świeca nie pomoże.
  • #8 16691516
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    E8600 napisał:
    Znajomy nie wierzył w takie gadanie założył do chińczyka świecę z przerwą 0,6 mm i wytrzymała godzinę pracy i zakończyła żywota.

Tak a'propo zapytam: czy kosa zakończyła żywot czy ta świeca?
  • #9 16691527
    E8600
    Poziom 41  
    wojtek1234321 napisał:
    Tak a'propo zapytam: czy kosa zakończyła żywot czy ta świeca?

Oczywiście, że świeca. :) Nie wiem czym jest to spowodowane ale u chińczyków różnie bywa z przerwą na świecy być może mają nieprawidłową przerwę na cewce zapłonowej?
  • #10 16691562
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Kolego, problem może być w źle wyregulowanym gaźniku lub poluzowane może być mocowanie gaźnik - cylinder i zasysa powietrze gdzieś pod uszczelką, czy są w gaźniku śruby (dysze) regulacyjne L i H oraz T?
    Albo załóż jeszcze inną świecę, może to być główną przyczyną niesprawności. Pozdrawiam.
  • #11 16691588
    kosa6
    Poziom 8  
    E8600 napisał:
    Jak wyżej przerwa na świecy lub sama świeca. Nie należy się sztywno trzymać zalecanej przerwy na świecy. Mam piłą co nie lubi zbyt małej przerwy i ma podobne kaprysy po ustawieniu 1 mm problem znikł mimo, że zalecana jest 0,7 mm. Znajomy nie wierzył w takie gadanie założył do chińczyka świecę z przerwą 0,6 mm i wytrzymała godzinę pracy i zakończyła żywota.

Jeszcze do sprawdzenia przewody paliwowe. Ile było nerwów jak padły mi niedawno pod koniec koszenia. Zapewne nowy gaźnik założony na starych przewodach silikonowych, które szybko pękają. Kup wężyk igielitowy 5 mm średnicy i podmień jeśli świeca nie pomoże.

Wężyki wymienione, ale nie rozumiem za bardzo, co mam z tą świecą zrobić. I czy kosa ma chodzić na ssaniu?
  • REKLAMA
  • #12 16691596
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ostrożnie wykręć i opisz jaki kolor nalot i czy mokra sprawdź wielkość przerwy
    lub wymień na nową.
  • #13 16691622
    kosa6
    Poziom 8  
    1 PAWEL napisał:
    Ostrożnie wykręć i opisz jaki kolor nalot i czy mokra sprawdź wielkość przerwy
    lub wymień na nową.

Jeszcze świecy nie sprawdziłem, ale próbowałem odpalić i zaskoczyła, ale zaczęła "skakać" jakby się dusiła i zgasła. A teraz to już w ogóle odpalićnie chce. Ale jeszcze świecę sprawdzę.
  • #14 16691625
    E8600
    Poziom 41  
    kosa6 napisał:
    I czy kosa ma chodzić na ssaniu?

Na ssaniu się tylko odpala zimny silnik. Kosi się bez ssania. Świecę możesz wyczyścić starą i przerwę ustawić na elektrodach.
  • #15 16691806
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    kosa6 napisał:
    ale próbowałem odpalić i zaskoczyła, ale zaczęła "skakać" jakby się dusiła i zgasła.

To trochę sugeruje jak by pracowała na ssaniu i ją zalewało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosą, która po wymianie gaźnika i dolaniu paliwa gaśnie. Po dłuższym użytkowaniu kosa działała, ale po wyczerpaniu paliwa nie chciała się uruchomić. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z mieszanką paliwową lub innymi komponentami. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie świecy zapłonowej, jej przerwy, oraz stanu przewodów paliwowych. Wskazują również na możliwość źle wyregulowanego gaźnika lub nieszczelności w mocowaniu gaźnika do cylindra. Użytkownik powinien również zwrócić uwagę na to, że kosa powinna pracować bez ssania po rozgrzaniu silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA