logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy gniazdo multimedialne SAT w bloku obsłuży dekoder satelitarny lub DVB-T?

wtorek5001 13 Wrz 2017 19:53 5103 9
REKLAMA
  • #1 16697641
    wtorek5001
    Poziom 10  
    Witam od jakiegoś czasu wynajmuje mieszkanie w którym jest gniazdo jak poniżej. Do Gniazda podłączony jest router internetowy który działa bez problemu. Jako że od właściciela nie mogę się nic dowiedzieć bo to starsza osoba chciałem się was zapytać czy jeśli podłącze do tego gniazda dekoder sat lub DVB-T to czy bedę miał jakiś sygnał? Nie chce wieszać anteny bo nie mam jak. A nie mam też dekodera żeby sprawdzić. Z tyłu za gniazdkiem jest tylko jeden kabel.Czy gniazdo multimedialne SAT w bloku obsłuży dekoder satelitarny lub DVB-T?Czy gniazdo multimedialne SAT w bloku obsłuży dekoder satelitarny lub DVB-T?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 16697657
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15471
    Co to za operator?
    Nie wykluczone że w gnieździe będzie sygnał analogowej telewizji i ew.DVBT.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16697685
    wtorek5001
    Poziom 10  
    Internet UPC Hosting przez TVK Telewizja Kablowa.
    tak pokazuje na speedtest
  • REKLAMA
  • #4 16699061
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Jeśli jest to "kablówka" to raczej nie są to sygnały SAT tylko ze stacji czołowej. Jeśli by to była instalacja zbiorowa dla nowszego budynku mieszkalnego wielorodzinnego, to jest to jak najbardziej możliwe (Rozporządzenie MTBiGM z dn. 22 listopada 2012 r. dotyczące wymogów jakie muszą spełniać instalacje teletechniczne w budownictwie wielorodzinnym i użyteczności publicznej).
  • #5 16699125
    wtorek5001
    Poziom 10  
    Blok mam stary ale instalacja napewno była po remoncie bo jest ciągnięta w dość specyficzny sposób. Kabel który przychodzi z klatki widać że jest świeży i jest już pomarańczowa puszka. A na klatce nowe białe skrzynki rozdzielcze.
  • #6 16699159
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15471
    Podłącz jakiś telewizor i sprawdź czy da się wyszukać kanały, inaczej to gdybanie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16699186
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    wtorek5001 napisał:
    czy jeśli podłącze do tego gniazda dekoder sat lub DVB-T to czy bedę miał jakiś sygnał?

wtorek5001 napisał:
    Internet UPC Hosting przez TVK Telewizja Kablowa.
    tak pokazuje na speedtest

Ani SAT ani naziemnej - to kablówka.

Teoretycznie może być tam sygnał tv analogowy lub cyfrowy (ale w standardzie DVB-C - KABLOWYM).
  • #8 16699212
    wtorek5001
    Poziom 10  
    To w takim razie na drugi tydzień będę miał TV to sprawdzę 😃 A myślicie koledzy ze jak nic z tego nie będzie to jak kupie antenę pokojowa DVB-T to w centrum Wrocławia (ok 1.5 km od rynku) będzie normalnie odbierać ?
  • REKLAMA
  • #9 16699239
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    wtorek5001 napisał:
    To w takim razie na drugi tydzień będę miał TV to sprawdzę

Tylko tv musi obsługiwać pasmo KABLOWE (pamiętaj o tym!).
    wtorek5001 napisał:
    A myślicie koledzy ze jak nic z tego nie będzie to jak kupie antenę pokojowa DVB-T to w centrum Wrocławia (ok 1.5 km od rynku) będzie normalnie odbierać ?

Ja myślę, że po prostu musisz taką antenę zakupić (lub taką działającą) i podłączyć - zdalnie nikt Ci nie powie kup to czy tamto.
  • #10 16699263
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Trudno powiedzieć. Każda antena pokojowa to drucik z korba-wzmacniaczem. Co by nie odebrał to wzmocni. Bukiet szumów również.
    Sygnał do anteny pokojowej musi mieć wielkie szczęście jakoś trafić ale jest tyle uwarunkowań.
    Dość powiedzieć - zależy to od wielu czynników:
    - po pierwsze usytuowanie okien względem nadajnika, wielkość okien oraz ich rodzaj (technologia wykonania, ilość szyb/warstw, wypełnienie),
    - co masz za oknem - pusto, bloki, drzewa,...ect.
    - jaki poziom mieszkania/pomieszczenia gdzie będzie umieszczona antena,
    - mury, (cegła, wielka płyta),
    - ilość i wielkość mebli - czytaj przeszkód w dotarciu do celu - antena - ilość odbić sygnału.
    Kiedy już złapiesz pozycję gdy antena zacznie coś odbierać:
    - co może się wydarzyć jak ktoś/coś zakłóci ten układ, np. wchodząca teściowa, przestawiony kredens.
    Można mnożyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wynajmujący mieszkanie z gniazdem multimedialnym pyta, czy może podłączyć dekoder satelitarny lub DVB-T. Odpowiedzi sugerują, że gniazdo może obsługiwać sygnał telewizji kablowej (DVB-C) oraz analogowej, a nie sygnał satelitarny. Użytkownik planuje sprawdzić sygnał telewizyjny po podłączeniu telewizora. Wskazówki dotyczące zakupu anteny pokojowej DVB-T w centrum Wrocławia również są omawiane, z uwzględnieniem wielu czynników wpływających na jakość odbioru sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA