logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KONICA MINOLTA bizhub 185 - Port USB. Komputer nie wykrywa drukarki

teridar 16 Wrz 2017 10:48 3522 5
REKLAMA
  • #1 16702117
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam. Kopiarka nowa, z kartonu. Po podłączeniu do jakiegokolwiek nowego komputera czy to stacjonarnego, czy laptopa z Windows 10 lub 7 nie jest wykrywana automatycznie co skutkuje brakiem możliwości zainstalowania jej w systemie jako drukarki. W komputerach kilkuletnich z systemami Windows 7, vista podłączenie nowego urządzenia wykrywane jest niemal natychmiast. Jakieś sugestie ? Kabel USB wykluczyłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16702219
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    W moim przypadku port był elektrycznie uszkodzony
  • REKLAMA
  • #4 16702289
    teridar
    Poziom 18  
    Przypomniałem sobie że miałem sytuację odwrotną.Kilkuletni bizhub 162 na USB ze starym komputerem śmigał, natomiast po wymianie komputera na nowy, na tym samym kablu albo go nie wykrywało albo wykrywało i wyskakiwał komunikat że podłączone urządzenie USB ma awarię. Może nowe chispety w komputerach nie spełniają specyfikacji USB ? Wiadomo, na wszystkim się oszczędza. Tak sobie myślę bo nie wiem co myśleć. Wtedy pomogło podłączenie przez aktywny kabel USB.
  • REKLAMA
  • #5 16709085
    deathwing
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Pamietam, że było coś na rzeczy odnosnie maszyn serii 164 (mysle ze 185 jest praktycznie tym samym), mianowicie jesli odłączało się kabel od komputera bez wczesniejszego ,,bezpiecznego odlaczania sprzetu" bywało że kontroler usb w tych urzadzeniach sie po prostu przepalał. Nawet do dilerów developa poszła taka nota że w przypadku takiej awarii gwarancja nie będzie uznawana.
  • #6 16709216
    teridar
    Poziom 18  
    Tutaj jest tak jak napisałem na wstępie: niektóre, starsze komputery normalnie wykrywają drukarkę a nowsze, max 2-3 letnie nie. Myślę że gdyby kontroler USB ulegał uszkodzeniu, nie było by żadnego echa w każdym wypadku.
REKLAMA