logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie anteny do połączenia dwóch budynków WiFi na odległość 50 metrów?

michaello_gnacchio 17 Wrz 2017 23:10 1656 6
REKLAMA
  • #1 16705264
    michaello_gnacchio
    Poziom 2  
    Cześc Wszystkim!
    Mam następujący problem. Dostałem zlecenie od ojca połączenia dwóch budynków wifi. ( NIe ma niestety opcji podłączenia kablem) Budynki są oddalone od siebie o jakieś 50 metrów. Myślałem o wystawieniu na szczycie jednego budynku anteny nadawczej oraz drugiego odbiorczej i tam już skrętką do routera. Jestem obeznany z tematem komputerowym ale mam parę pytań które mogą wydać się śmieszne. :P
    1. Jakiej mocy anteny mi wystarczą. ( Jeśli ktoś miałby czas lub ochotę prosiłbym o linki)
    2.Czym różnią się anteny odbiorcze a nadawcze.
    3.Czy antene odbiorczą mogę podłączyć do routera złączem RJ 45 ( myślałem raczej o kupnie reapetera i podłączeniu go za pomocą wejścia tnc zamiast anteny.
    Za wszelką pomoc w ogarnięciu tej sprawy dziękuję z góry. :P
  • REKLAMA
  • #2 16705280
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jaka ma być przepustowość łącza ? mbit/sek ?

1) standardowa moc
    2) każda antena jest nad/odbiorcza.
    3) tak

np, 2x LocoM2 lub 2x Loco M5
  • REKLAMA
  • #3 16705285
    wniedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Proponuję sprzęt Ubiquiti albo Mikrotik. Dwa moduły z antenami kierunkowymi. Na takiej odległości najmniejsza antena (np. 12 dBi) wystarczy.
    W tym sprzęcie nie ma modułów nadawczych i odbiorczych. Wszystkie są takie same. Jeden konfigurujesz jako accesspoint, a drugi jako klient.
    Jaką przepustowość chcesz osiągnąć?
  • #4 16705295
    michaello_gnacchio
    Poziom 2  
    Przepustowosc 5mb/s. Nic wielkiego. A taka antene mogbym najnormalniej w swiecie podlaczyc do zwyklego routera?

Dodano po 4 [minuty]:

Aaa. Jeszcze jedno. Czy do 200 zlotych mógłbym się zmiescic z samymi antenami. Nie chce kupowac najtańszego syfu ale nie chce tez przeznaczać na to duzej sumy pieniędzy bo ma to służyć tylko do dostarczenia wifi do jednego peceta
  • REKLAMA
  • #5 16705308
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Sprawdź ile stacji nadaje na 2ghz
    Weź laptop i zainstaluj inssider 2.x, umieść laptopa w miejscu gdzie będą anteny (anteny muszą się widzieć) i pokaż wyniki.

Kiedyś użyłem 2x WR841 do mostu WIFI na 50m, do niskich prędkości wystarczało.

Kup używane nanostation2 na 100pln z allegro.
  • REKLAMA
  • #7 16705552
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    michaello_gnacchio napisał:
    A czy takie dwie anteny zdałyby egzamin?
    http://allegro.pl/super-antena-kierunkowa-17dbi-2-4ghz-5m-rpsma-wifi-i4944664786.html
    Anteny musiałyby być nowe. Dzięki za zaangażowanie

Same anteny nie wystarczą bo to bierna cześć systemu. Musisz mieć jeszcze 2xaccess point, choć moim zdaniem to zawsze problematyczne rozwiązanie. Lepiej kupić tak jak było wyżej 2xCPE (Ubiqiuiti, TP-Link, Mikrotiki) i możesz od razu włączyć urządzenia do sieci komputerowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do połączenia dwóch budynków WiFi oddalonych o 50 metrów bez użycia kabla. Proponowane są anteny kierunkowe, takie jak Ubiquiti Loco M2 lub M5, które mogą zapewnić wystarczającą moc (12 dBi) dla przepustowości 5 Mb/s. Wskazano, że anteny nadawcze i odbiorcze są w zasadzie takie same, a jeden z modułów należy skonfigurować jako access point, a drugi jako klient. Użytkownik rozważa również zakup anten kierunkowych, ale podkreślono, że same anteny nie wystarczą; potrzebne są również access pointy. Sugerowane są modele takie jak TP-Link, Mikrotik oraz Ubiquiti. Użytkownik ma budżet do 200 zł na anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA