logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nbox recorder dekoder - Brak 1 i 2 TVP lub bardzo słaba jakość

d_j_siwy 20 Wrz 2017 16:19 2220 23
REKLAMA
  • #1 16710112
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam
    Może zacznę od początku.
    Mam ciągle problem z kanałami TVP podczas słabej pogody, podczas deszczu w ogóle obraz staje. Rozmowa z NC+ dała tyle że "fachowcy" po kolei proponowali wymianę przewodu, konwentera aż w końcu czaszy bo "za mała". Mając czaszę 80-tkę w realu około 76cm podczas lichej pogody większość kanałów mi stawała a w pierwszej kolejnośći te od TVP. Dowiedziałem się żeby tak wypośrodkowywać sygnał żeby łapało te z grupy ITI i te z TVP tyle że nie za wiele to dawało. Wymieniłem przewody, konwenter i w końcu zakupiłem też czaszę 90. Dziś po założenieu i ustawieniu na TVN-ie sygnału udało mi się osiągnąć magiczne 75% jakośći co było skokiem około 25 oczek w porównaniu do starej czaszy ale co z tego jak TVP miało 0% i czarny ekran. Obecnie lekko pada i postanowiłem wypośrodkować sygnał żeby TVP zaczęło działać co zaowocowało jakością na poziomie 15% max na TVP i spadkiem na TVN-ie do 34 oczek. Co zrobić żeby w końcu w spokoju można było oglądać kanały bo już naprawdę mam dość tych molochów satelitarnych. Skoro nie potrafią klientowi dostarczyć wystarczającego sygnału to niech się za to nie biorą.
    Czy jest jakaś możliwość żeby te parametry ustabilizować??
    Na razie korzystam z konwentera typu "single" bo i tak nie korzystam z funkcji nagrywania więc "twin" nie jest mi jakoś koniecznie potrzebny.
    Proszę o jakieś porady bo jak na razie okazuje się że kasę wydaję niepotrzebnie.
  • REKLAMA
  • #2 16710136
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Co ze skrętem konwetera?
    Jaka długość kabla? I czy dobrej jakości?
  • #3 16710155
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Kabel no trochę długi bo od anteny do dekodera to 16m. Próbowałem ze skrętem i po osiągnięciu krytycznego 15% na TVP zaczęło spadać w drugą stronę podobnie. Kabel nie wiem jakiej firmy (chyba polski gruby rdzeń 1,15 miedziany nie miedziowany. Oplot również miedź a nie stalowy miedziowany. Czemu ciągle problem z jedynką i dwójką bo 15% to naprawdę lipa.

@Edit
    Małe sprostowanie - po przeczochraniu wszystkich kanałów z serii TVP okazuje się że jedynie program 2 ma tragiczną jakość około 12-15% jedynka nawet 70 a seriale 34 więc generalnie najbardziej leży ten kanał :?:
  • Pomocny post
    #4 16710253
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    "Wypośrodkowanie" na antenie 90 to bujda. Zacznij od wymiany konwertera. Dekoder był sprawdzany?
  • REKLAMA
  • #5 16710393
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Konwenter niedawno kupiony nowy - stary był thompsona z tego co pamiętam (mimo 15 lat nadal sprawny) bo tejże firmy cały zestaw kupowałem jak jeszcze można było za pomocą com-a obchodzić kodowane kanały ;) a wymieniłem bo też myślałem że to wina konwentera. Nbox też praktycznie nowy (przynajmniej taki dostałem pół roku temu) wcześniej był Sagecom i też kanały krzaczyły podczas deszczu więc w dekoderze jakoś przyczyny nie szukam.
  • #6 16710504
    andpol 33
    Poziom 39  
    Trzeba szukać przyczyny i nie zakładać, że coś jest prawie nowe, więc musi być dobre. Trzeba od czegoś zacząć. Sprawdzić dekoder na innej sprawnej antenie, podstawić konwerter.
  • #7 16710528
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Tyle że na poprzednim i obecnym konwenterze zmian nie widać (obecny to technisat 60dB kupiony w EURO AGD). Patrząc na parametry ma nieco lepsze wzmocnienie jak televez (ten ma 55db) . Jeszcze jutro podlecę z dekoderem do sąsiadów - mają talerz po Polsacie ale też obecnie NC+ i też im podobno klatkuje podczas złej pogody ale sygnału u nich nie sprawdzałem.
  • REKLAMA
  • #8 16710551
    andpol 33
    Poziom 39  
    A Ty ciągle swoje. Miałeś starą antenę, gdzie sygnał był słaby, więc o niej zapomnij. Założyłeś nową 90-tkę i uzyskałeś 75% na TVN. To wynik do przyjęcia. Przy takim ustawieniu TVP też powinno mieć zbliżoną jakość. Technisat kupowany w EURO to porażka. Nie kupuje się takich rzeczy w marketach. Różnice w jakości pomiędzy poszczególnymi kanałami mogą być max 20-25%.
  • REKLAMA
  • #9 16710574
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Napisałem że jutro podlecę do sąsiadów sprawdzić i nie musisz od razu krytykować - nie każdy zna się na "firmach" konwenterów tym bardziej że single televez kosztuje podobnie około 25-30 zł . Jedynka jak pisałem hula na około 70% tyle że program 2 już na 15% i dla mnie w sumie ten kanał do szczęścia jest nie potrzebny ale żonie już (niestety) tak. Nie chcę po raz kolejny wydawać kasy jeśli nie będzie to konieczne a jak się okaże że zmiana konwentera nic nie dała znowu dostanę po głowie że kasa w błoto.
  • #10 16710584
    andpol 33
    Poziom 39  
    Trzeba było na początku wezwać fachowca bo Twoja 80-tka była do uratowania. Już umoczyłeś w antenę i konwerter. Skoro nie chcesz wydawać pieniędzy to zacznij od podłączenia dekodera pod sprawną antenę, nie u kolegi, któremu się wszystko zacina. Jeśli to abonament to wystarczy się udać do punktu NC+.
  • #11 16710655
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Sęk w tym że wszyscy dookoła narzekają na słaby obraz na "dwójce" więc można powiedzieć że nie jestem odosobniony tyle że "fachowcy" od NC+ mają w d.. zgłoszenia i spychają na zły konwenter, przewód, antenę itp a u siebie problemu nie widzą chętnie dzwonią tylko wtedy gdy ma się przedłużyć umowę
  • #12 16710662
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie ma żadnych problemów z TVP2 więc nie obwiniaj konsultantów z NC+. Masz uszkodzenie u siebie.
  • #13 16710690
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Tylko dziwne że na pozostałych kanałach jakość to od 40 - 80% a tylko 2 tak kuleje tego nie rozumiem.
  • Pomocny post
    #14 16710695
    andpol 33
    Poziom 39  
    40-80% nie jest do przyjęcia. Świadczy o jakimś uszkodzeniu. Nie ma nic dziwnego. Różne kanały są nadawane na różnych transponderach.
  • #15 16710943
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Jakoś jak były kanały sd nie było problemów tylko jak weszły hd to się pogorszyło (jak było przejściowe i nadawali i sd i hd to różnica w sygnale była kolosalna i przy sd nie cięło jak przy hd). Dla mnie (mam stary tv) to te hd w sumie nie potrzebne i gdybym mógł oglądać w sd to by wystarczyło
  • #16 16711019
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Wyłącz dekoder z zasilania na chwile. Przywróć dekoder do ustawień fabrycznych. Daj mu wyszukać na nowo programy.
  • #17 16711045
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Restartowałem nie raz. Wiele razy robił też aktualizację. Więc na razie nie podejrzewam dekodera chociaż słyszałem że dekodery od nc+ są fabrycznie "słabsze" nie wiem na ile to dotyczy TurboNboxa.
  • #18 16711050
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    d_j_siwy napisał:
    Jakoś jak były kanały sd nie było problemów tylko jak weszły hd to się pogorszyło (jak było przejściowe i nadawali i sd i hd to różnica w sygnale była kolosalna i przy sd nie cięło jak przy hd)

Sygnał dvb-s (SD) jest dużo mniej wymagający niż dvb-s2 (HD). Do jego poprawnego odbioru wystarczy mniejsza antena lub niezbyt precyzyjnie ustawiona większa. Przy pogarszających się warunkach atmosferycznych (zachmurzenie, opady), najpierw stracisz odbiór na kanałach dvb-s2, zachowując odbiór na dvb-s.
    Duża dysproporcja w parametrach odbieranego - na różnych częstotliwościach - sygnału, może wynikać z
    - nieprecyzyjnego ustawienia zestawu czasza + konwerter
    - zdeformowanej anteny
    - uszkodzonego konwertera lub dekodera
    - zewnętrznych zakłóceń
    itp, itd.
  • #19 16711110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 16711161
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Panie michal nie mędrkuj tutaj bo słowa nie napisałeś a twoim przedmówcom napisałem co zrobię i nie filozofuję więc tu nie strasz. Nigdy nie napisałem że Turbobox to luks sprzęt tylko że słyszałem że są słabsze od innych i dlatego muszę zweryfikować co tak naprawdę "leży". To że się niekoniecznie znam - nie muszę po to tu napisałem , a że mam jakieś wątpliwości to po to ta dyskusja żeby je wyjaśnić i rozwiać. Gdybyś chociaż jednym wpisem dał jakąś radę to mógłbyś się udzielić jakoś inni nie mają problemu że dociekam co może "leżeć" tylko tobie przeszkadza że pytania zadaję.
    Podsumowując żeby uciąć - jutro sprawdzę dekoder na innej instalacji i zobaczę jak się zachowa oraz inny dekoder na mojej . To wykluczyć powinno kilka rzeczy.
  • #21 16711504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 16713114
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Dziś pogoda nie pozwoliła mi na wiele bo lało więc o podłączeniu drugiego (pożyczonego) konwentera mogłem zapomnieć (jutro spróbuję) podłączyłem dekoder pod drugą instalację (u sąsiadki robił instalację gość od anten i poprowadzony czarny kabel z końcówką zakuwaną zaciskarką) mimo to u niej sygnał dwójki to tylko 2x więcej jak u mnie czyli 30% podczas deszczu ale kanał nie klatkuje (czasza mała 60 pewnie dlatego) na moim dekoderze wskazania podobne jak u niej niestety swojego dekodera nie pozwoliła zabrać i sprawdzić u siebie. Jutro spróbuję jak jej w domu nie będzie to jej syn pożyczy ;) . Byłem także u gościa od anten satelitarnych który pała się tym i od 20 lat ma sklepik montaż i serwis. Powiedział że to bardzo dziwne że tylko z 2 mam problem i jak będę miał chęci to żebym mu dekoder podrzucił to sprawdzi z ciekawości u siebie. Tak więc rosną mi alternatywy żeby wszystko posprawdzać i może w końcu znajdzie się winowajca.
  • Pomocny post
    #23 16713168
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    d_j_siwy napisał:
    u niej sygnał dwójki to tylko 2x więcej jak u mnie czyli 30% podczas deszczu ale kanał nie klatkuje (czasza mała 60 pewnie dlatego) na moim dekoderze wskazania podobne jak u niej

No i masz pierwszą podpowiedź, że z Twoją anteną/instalacją może być coś nie tak.
  • #24 16713956
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    I winowajca się znalazł konwenter nowy okazał się padnięty - szkoda tylko że paragon gdzieś posiałem bo bym dym zrobił że bubel sprzedają. Założyłem stary konwenter od zestawu Thompsona trochę pokręciłem konwenterem i na dwójce eleganckie 70% na innych kanałach pasek też zielony. Może nie jest to jeszcze perfekt ale zważywszy na to że kabel jest łączony beczką a antena ustawiana na czuja (jedna osoba w domu druga przy talerzu i mozolne regulowanie po milimetrze) uważam ten wynik za wręcz komfortowy bo wcześniej na kanałach sd i czaszy mniejszej 65% było luksusem. Największe dzięki dla andpol33 za snajperskie oko co do konwentera bo ja jednak stawiałem że kabel gdzieś fabrycznie rąbnięty.
    Myślę że polemikę można zakończyć bo teraz pogoda mi nie straszna. :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odbiorem kanałów TVP, szczególnie podczas złej pogody, co prowadzi do zrywania obrazu. Po wymianie przewodów, konwertera i anteny na większą (90 cm), jakość sygnału poprawiła się, ale kanały TVP nadal mają niską jakość (15%). Użytkownik sprawdził długość kabla (16 m) oraz jakość konwertera (Technisat 60dB), ale problemy z TVP2 utrzymują się. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dekodera na innej antenie oraz wymianę konwertera, wskazując, że różne kanały mogą mieć różne parametry sygnału. Ostatecznie, po dalszych testach, użytkownik odkrył, że nowy konwerter był uszkodzony, a po powrocie do starego konwertera jakość sygnału na TVP2 wzrosła do 70%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA