logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MG5250 - Błąd B200 przy każdym uruchomieniu drukarki

kubson_69 23 Wrz 2017 17:26 10893 2
REKLAMA
  • #1 16716331
    kubson_69
    Poziom 1  
    Witam. Kilka dni temu pojawił się na wyświetlaczu błąd B200. Przeczytałem kilka tematów o tym i za pomocą multimetru sprawdziłem rezystancję na pinach od głowicy odpowiadających za określone kolory. Zakres ustawiony oczywiście na 20MΩ. I tak oto na pinach które oznaczyłem A (odpowiadają za kolor czarny) rezystancja wynosi 2.7MΩ, a na pinach B (odpowiadają za pozostałe kolory) jest to 1.08MΩ. Drukarka uruchamia się i działa normalnie jedynie w sytuacji kiedy zaklejone są wszystkie piny z grupy B. Oczywiście wtedy nie działają żadne kolory ale tekst drukuje się normalnie. Przydałoby się jakby ktoś podał jaki opór powinien być bo ja znalazłem tylko jedno źródło w którym to gość podaje że 1.5MΩ to taka minimalna wartość przy której będzie działać. Rozumiem że opór jest zbyt niski i w takiej sytuacji głowica jest tak zajechana że jedyną metodą pełnej naprawy byłaby jej wymiana? I czy w takiej sytuacji czyszczenie głowicy mogłoby coś pomóc?

Canon MG5250 - Błąd B200 przy każdym uruchomieniu drukarkiCanon MG5250 - Błąd B200 przy każdym uruchomieniu drukarki
  • REKLAMA
  • #2 16716347
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3911
    Witam .Miałem taką samą przypadłość w swojej drukarce dopiera wymiana głowicy i czyszczenie dokładne drukarki zlikwidowało u mnie błąd B200 .
  • #3 19551147
    zeppelin60
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Potwierdzam również: zaklejenie pinów B pomogło i drukowanie czarno/białe idzie. Drukarka stara, ale może jeszcze trochę podziała, przynajmniej aż zużyję zapas kartridżów...
REKLAMA