logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe - jak ustawic

domel.spi 24 Wrz 2017 12:03 18342 19
  • #1 16717603
    domel.spi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Wynajmuje mieszkanie z ogrzewaniem podłogowym i bedzie to moja pierwsza zima wiec chciałbym żeby bylo wszystko jak należny.

Załączyłem na próbę piec aby sprawdzić czy wszystko działa i mam wrażenie ze podłogówka nie daje rady. Mieszkanie ma 40m2 wiec nie jest to duza powierzchnia grzewcza i jak na moje oko po okolo 10h powinno juz byc czuć lekkie ciepło.

Jestem zupełnie zielony w temacie. Dzwoniłem do właściciela i powiedział mi ze poprzedni lokatorzy mieszali cos przy instalacji i dziś mi nie powie co zrobić.
    W instalacji sa z tego co zauważyłem 2 zawory przy ktorych mozna cos pokręcić (zaznaczyłem na zdjęciach
    Ogrzewanie podłogowe - jak ustawic).
    Czy trzeba je jakos odpowiednio ustawic zeby grzało jak należny?
    Dodam jeszcze ze piec dzis chodzi od 8:00

Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi
  • #2 16718610
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Co to za wężyki ktoś tam powstawiał? Rura zasilająca z kotła do rozdzielacza to która? Widzę że ktoś pozamieniał piony. Tam jest sama podłogówka bo rury idą jeszcze gdzieś w ścianę. Jaki kocioł - gazowy? Brak termostatu z kapilarą na zaworze.
  • #3 16718645
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    Patrząc na kolory zaworów to zasilanie jest na dolnej listwie a na górnej powrót. Temperatura na dole i górze taka sama 23C czyli nic tam nie leci żadne ciepło. Proponuję odkręcić górny zawór ten z białym plastikowym grzybkiem po lewej stronie. Może coś ruszy. Swoja drogą jeszcze nie widziałem artysty aby zasilanie rozdzielacza podłogówki było podłączone wężykiem do baterii
  • #4 16718696
    gersik
    Poziom 33  
    Nie chodzi o kolory zaworów. Zasilanie podłogówki ma być na dole ale zasilanie rozdzielacza już nie. Powinno iść do górnej belki. Dlatego zapytałem o zasilanie z kotła.
  • #5 16718751
    domel.spi
    Poziom 10  
    gersik napisał:
    Tam jest sama podłogówka bo rury idą jeszcze gdzieś w ścianę. Jaki kocioł - gazowy?

Kocioł Beretta dwufunkcyjny.

Jesli chodzi o zasilanie to po "ogledzinach ciepła woda ma kierunek tak jak leca strzalki. Linia pionowa to odciecie cieplej wody, czyli mozliwe ze zawór o ktorym mowil kolega Arbiter trzeba odkrecic. J

Dodano po 16 [minuty]:

Arbiter napisał:
    zawór ten z białym plastikowym grzybkiem po lewej stronie. Może coś ruszy

jesli chodzi o ten zawór to bialy plastki jest pekniety i nic nie da sie z nim zrobic.
  • #6 16718809
    gersik
    Poziom 33  
    Jeżeli jest tak jak narysowałeś to powinieneś mieć jeszcze termostat. Zrób tak. delikatnie otwórz pokrętło plastikowe i reguluj przepływ zaworkiem bypass (ten który zaznaczyłeś na górnej belce} . Pamiętaj aby temperatura na dolnej belce nie była wyższa niż 40oC. Jeśli nie ma grzejników ( nie napisałeś) a kocioł jest kondensacyjny to nie potrzeba w ogóle tego rodzaju obniżania temp. wody grzewczej.
    W tym momencie powinieneś mieć taki termostat:
    https://obrazki.elektroda.pl/5222776900_1395689194.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

Zobacz jeszcze czy na tych ręcznych odpowietrznikach nie ma powietrza.
  • #7 16718828
    Arbiter
    Poziom 15  
    domel, jeśli plastik jest pęknięty to nie szkodzi - bo domyślnie po odkręceniu go zawór jest otwarty. Może się coś jednak zawiesiło, spróboj powciskać ten pypeć. W normalnych warunkach ten pypeć sterowany jest termostatem, lub wciska go plastik). Jesli przycisk jest wybity do góry to zawór otwarty na maxa. Moze nie da rady wrócić

Zawór który na dole zaznaczyłeś kwadratem to prawdopodobnie zaślepiony nakrętką a po jej odkręceniu dostaniesz się do imbusa. ale Mysle ze raczej nikt go nie zakręcał
  • #8 16718840
    domel.spi
    Poziom 10  
    gersik napisał:
    Jeżeli jest tak jak narysowałeś to powinieneś mieć jeszcze termostat.

termostat czyli ten zaworek z bialym plastkiem, ktory jest pekniety? bo nic tu innego nie ma.

gersik napisał:
    eśli nie ma grzejników ( nie napisałeś)

grzejnik jest jeden w lazience, zapomnialem napisac.

gersik napisał:
    Zobacz jeszcze czy na tych ręcznych odpowietrznikach nie ma powietrza.

sprawdzone - odpowietrzone
  • #9 16718846
    gersik
    Poziom 33  
    To jest zaworek. Termostat ma być do niego wkręcony zamiast tego kapturka.

Dodano po 45 [sekundy]:

Pokazałem na zdjęciu.
  • #10 16718912
    domel.spi
    Poziom 10  
    gersik napisał:
    To jest zaworek. Termostat ma być do niego wkręcony zamiast tego kapturka.

termostatu nie ma. Kapturek jest pęknięty wiec zawór wychodzi na to ze jest otwarty na maxa a ciepla woda zatrzymuje sie w miejscu gdzie zaznaczyłem na zdjeciu żółtą gruba linia.

co jeszcze zauwazylem, ze po wyłączeniu pompy temperatura na górze wzrasta natomiast po włączeniu spada ale na dole nic sie nie dzieje. Dziwne rzeczy tu sie dzieją :/

Dodano po 4 [minuty]:

Arbiter napisał:
    Zawór który na dole zaznaczyłeś kwadratem to prawdopodobnie zaślepiony nakrętką a po jej odkręceniu dostaniesz się do imbusa. ale Mysle ze raczej nikt go nie zakręcał

jest zakrecony
  • #11 16718932
    Arbiter
    Poziom 15  
    zakręcony jest kapturek ae chyba nie zawór? No bo jeśli zawór jest zakręcony to nie ma jak krążyć ciepło i by nie grzało.
  • #12 16718941
    domel.spi
    Poziom 10  
    Arbiter napisał:
    zakręcony jest kapturek ae chyba nie zawór? No bo jeśli zawór jest zakręcony to nie ma jak krążyć ciepło i by nie grzało.

moja pomylka, przepraszam. Ten na dole odkrecony natomiast ten co zaznaczylem na gorze czerwonym kwadratem zakrecony.
  • #13 16719493
    gersik
    Poziom 33  
    A te zielone kapturki na rozdzielaczu masz otwarte?
  • #14 16724643
    domel.spi
    Poziom 10  
    gersik napisał:
    A te zielone kapturki na rozdzielaczu masz otwarte?

tak wszystko i na gorze i na dole jest utwarte
  • #15 16725011
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    CZy ten zaworek z grzybkiem jest w ogóle ciepły?
    Sprawdzałeś , czy pompa działa i czy jest odpowietrzona? ( odkręć korek po lewej stronie pompy od czoła i sprawdź, czy wypływa woda i czy kręci się wirnik.
    Odkręć odpowietrzniki na kolanach po prawej stronie belek.
    Poruszaj gwałtownie trzpieniem od zaworka termostatycznego w górę i w dół - być może skleił się grzybek gdy długo był zakręcony kapturek .
    Tak poza tym te wężyki maja za małe przekroje do takich celów. Koniecznie do wymiany na większe średnice.
  • #16 16725120
    domel.spi
    Poziom 10  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    CZy ten zaworek z grzybkiem jest w ogóle ciepły?

tak jest cieply. Żółtą linia zaznaczylem gdzie konczy dochodzic ciepla woda (czyli przed pompa).

Sprawdzałeś , czy pompa działa i czy jest odpowietrzona? ( odkręć korek po lewej stronie pompy od czoła i sprawdź, czy wypływa woda i czy kręci się wirnik.
    Odkręć odpowietrzniki na kolanach po prawej stronie belek.

Wszystko sprawdzilem pompe i odpowietrzniki po prawej (wszystko jest ok - woda wyplywa)

Poruszaj gwałtownie trzpieniem od zaworka termostatycznego w górę i w dół - być może skleił się grzybek gdy długo był zakręcony kapturek .

wszystko działa, nawet dzis odkrecilem ten zaworek i sprawdzalem czy cos nie jest tam przytkane - wszystko jest ok

Tak poza tym te wężyki maja za małe przekroje do takich celów. Koniecznie do wymiany na większe średnice.

jeszcze sezon temu podobno wszytko dzialalo wiec wezyki dawaly rade. Nie wiem co z tym zrobic :/
  • #17 16741857
    jamrjan
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam
    Miałem podobny problem z takim zaworkiem sterowanym ręcznie.
    Jeśli był za dużo przymknięty(ustawiony bardzo mały przepływ) to zatkał się drobinami opiłków i rdzy krążącej w układzie. Pomaga kilkukrotne szybkie i energiczne naciśnięcie grzybka zaworu(tego wystającego pręcika z zaworu).
    Dotyczy to jednego i drugiego zaworu. Pompka mieszająca służy tylko i wyłącznie do zabezpieczenia przed zbyt wysoką temperaturą w ogrzewaniu podłogowym. Proponuję na początek jej nie włączać.
    Poza tym, jeśli nie miałeś do czynienia z ogrzewaniem podłogowym to zalecam cierpliwość. Moja podłogówka w kuchni u łazienkach (ok. 12m2 + 2x9m2) nagrzewa się około 10 godzin.
    Proponuję nie włączać pompki, zawór zasilania zostawić otwarty, a na zawór powrotu założyć zawór RTL do podłogówki.(cena około 100zł) i można spać spokojnie.
  • #18 16744318
    gersik
    Poziom 33  
    jamrjan napisał:
    Pompka mieszająca służy tylko i wyłącznie do zabezpieczenia przed zbyt wysoką temperaturą w ogrzewaniu podłogowym

Do zabezpieczenia przed wpłynięciem zbyt wysokiej temp. cieczy do obiegu ogrzewania podłogowego służy zawór RTL. Pompa tylko podaje zmieszaną ciecz na obiegi.
  • #19 16744802
    jamrjan
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Zawór RTL montowany jest na wyjściu nie na wejściu - nie ma takiego zaworu w prezentowanego układu.

Układ kolegi domel.spi jest dość dziwny, na wejściu jest zawór ograniczający zasilanie, pompka miesza ciecz w układzie, a drugi zawór jest na wyjściu.

Żeby uruchomić układ szybko na pełnej mocy, trzeba otworzyć oba zawory i wyłączyć pompkę mieszającą. jeśli ogólny obieg jest wymuszony to zacznie grzać. Pod warunkiem że zawory na wejściu i wyjściu są drożne. Niestety jak to w naturze, wszystko korzysta z zasady "najmniejszej linii oporu" - może się okazać że przepływ będzie przez pompkę bo tam jest najmniejszy opór przepływu. Niestety "instalator" nie wstawił zaworu zwrotnego w obieg pompki.
    Nie jestem instalatorem, ale nie wymyślił bym takiego rozwiązania jak na zdjęciu.
    Nawet ten układ ma szansę działać poprawnie - warunek wymiana zaworu założonego na powrocie na zawór RTL, który wprowadzi prostą regulację temperatury, a pompka mieszająca zapeni w miarę równe rozłożenie przepływów.
  • #20 16744883
    gersik
    Poziom 33  
    jamrjan napisał:
    nie ma takiego zaworu w prezentowanego układu.

A to przy górnej belce po lewej stronie to jest "h..."? Jest to zawór regulacji przepływu cieczy a że nie ma na nim głowicy termostatycznej z kapilarą to już nie nasza brożka.
    "domel" Przecież ty wynajmujesz lokal. Wstrzymaj opłatę za wynajem do czasu naprawienia usterki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wynajmuje mieszkanie z ogrzewaniem podłogowym i ma problemy z jego działaniem. Po 10 godzinach pracy pieca nie odczuwa ciepła na podłodze. Właściciel mieszkania nie potrafił pomóc, ponieważ poprzedni lokatorzy modyfikowali instalację. W dyskusji poruszono kwestie związane z zaworami w instalacji, w tym ich ustawieniem oraz koniecznością sprawdzenia termostatu. Użytkownik zidentyfikował kocioł Beretta dwufunkcyjny, a także zauważył, że jeden z zaworów jest uszkodzony. Uczestnicy dyskusji sugerowali otwarcie zaworów, sprawdzenie pompy oraz odpowietrzenie systemu. Wskazano również na możliwość zatykania się zaworów drobinami zanieczyszczeń. Rekomendowano nieużywanie pompki mieszającej oraz zastosowanie zaworu RTL dla lepszej regulacji temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA