logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elastyczne materiały do wytłumienia półokrągłego sufitu - jakie wybrać?

valverine 05 Sie 2005 17:00 2761 6
REKLAMA
  • #1 1709194
    valverine
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.Potrzebuję wytłumić półokrągły sufit.Bedę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje i pomysły na to, jak to można zrobić.W grę nie wchodzą rozwiązania w stylu podwieszany sufit i kotary.Najchętniej położyłbym jakieś płytki wytłumiające,albo coś w tym rodzaju.Problem polega jednak na tym,że musiłyby być bardzo elastyczne,bo jak już wspomniałem sufit jest półokrągły.Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1709446
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    A kasetony z steropianu na klej, fakt to nie rowiązanie HiEnd ale na początek
  • REKLAMA
  • #3 1709699
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Styropian nie jest zbyt dobrym materiałem do wytłumienia.Według mnie najlapiej będzie zakupić płyte pilsniwa MIĘKKĄ, w arkuszu. Należy ja pociąc w odpowiednie kawałki, i zamocować, do listew drewnianych przymocowanych uprzednio do tego sufitu. Listwy powinny miec takie wymiary, aby odstęp między ta płytą, a betonem miał ok 6 - 10 cm. Przestrzeń ta można wypełnić lekka wełna mineralną.
    jk
  • #4 1709737
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Można również okleić sufit matami z korka, jest tego kilka rodzajów i faktur, napewno dobierzesz coś dla siebie, o ile kolor ci podpasuje, bo jak wiadomo za jasne to nie będzie, ale bardzo dobrze tłumi.
    Można też kupić takie zielone podkłady pod panele podłogowe. To też jest dobry materiał i nawet bez okładania go płytami w miarę ładnie wygląda.
    Mógłbyś napisać jakiej krzywizny jest to strop i czy ma być reprezentacyjny, czy może w piwnicy? Wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
    Styropian odradzam bo tłumienie ma żadne.
  • REKLAMA
  • #5 1709757
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    kolega SILVER SOUND dobrze mówi. Tłumienie fal o określonej długości wymaga odpowiedniej kubatury materiału tłumiącego. Przykleisz 2mm warstwę korka - stłumisz tylko wysokie. Rozwiązanie SILVER SOUND jest poparte teorią, według mnie powinno się sprawdzić najlepiej. Oczywiście wymaga najwięcej wyrzeczeń.
  • REKLAMA
  • #6 1724755
    valverine
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dobry patent z tą płytą pilsniową i wełną mineralną,jeśli sie nic innego nie znajdzie tak to pewnie zrobię,ale powiem szczerze,że przy półokrągłych sufitach to straszna rzeźba,zwłaszcza jak to ma dobrze wyglądać.Dzięki tymczasem za pomoc,jeśli wpadnie wam jeszcze jakiś chytry plan do głowy to będę bardzo wdzięczny.
  • #7 1724908
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    A możesz wyjaśnić na czym polega półokrągłość tego sufitu? Czy to jest jakas kopuła, czy taki układ jak np. w wagonie?? Bo ułożenie czegokolwiek w kopule jest cudem, ale patent na wagonowe sufity mam.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru elastycznych materiałów do wytłumienia półokrągłego sufitu bez stosowania podwieszanych sufitów czy kotar. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie miękkich płyt pilśniowych montowanych na drewnianych listwach z pozostawieniem przestrzeni 6-10 cm wypełnionej lekką wełną mineralną, co zapewnia odpowiednią kubaturę tłumiącą fale dźwiękowe. Alternatywnie sugerowano użycie mat korkowych o różnych fakturach, które dobrze tłumią dźwięk, choć ich estetyka może być ograniczona przez kolorystykę. Odradzano styropian ze względu na niską skuteczność tłumienia. Wskazano, że grubość i rodzaj materiału mają kluczowe znaczenie dla efektywności tłumienia, a montaż na półokrągłym suficie wymaga precyzyjnego dopasowania i może być trudny, zwłaszcza jeśli sufit ma kształt kopuły lub wagonu. Propozycje opierają się na teorii akustyki i praktycznych doświadczeniach użytkowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA