logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alarm Whistler , po rozładowaniu się akumulatora nie działa

bodek111 06 Sie 2005 15:39 5329 8
  • #1 1711417
    bodek111
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Samochód mój stał kilka tygodni przez te upały i mój stary akumulator się rozładował całkowicie, gdy tradycyjnie chciałem go otworzyć pilotem to niestety nie odezwał się(alarm był włączony w tym czasie). Otworzyłem kluczykiem , akumulator naładowałem ale niestety alarm już nie mogę uruchomić , cały czas miga dioda na czerwono jakby był włączony, natomiast żadnej reakcji nie ma na otwieranie drzwi i klap. Po przekręceniu kluczyka zaczyna dioda migać szybko żółtym kolorem. Niestety nie mam instrukcji do niego, bo gdy kupowałem samochód to alarm już był w nim , a poprzedni właściciel samochodu zapomiał dać mi instrukcji. Na orginalnego pilota jest reakcja tylko gdy przekrencę kluczyk w stacyjce(raz migną światła awaryjne po naciśnięciu), a normalnie nie ma żadnej reakcji . Wyjmowałem ten modół i patrzyłem w środku ale tam raczej jest wszystko w porządku. Pozostaje jakaś kombinacja z przyciskiem reset i pilotem oryginalnym , tylko pytanie jaka.
    Może ktoś ma taki alarm i podpowie na PW jak to odblokować. Z alarmem nigdy nie miałem żadnych kłopotów odkąd mam samochód (4 lata).
  • #2 1711911
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Pewnie jak z każdym alarmem bywa, odczytał rozładowanie akumulatora jako próbę kradzieży. Musisz zresetować alarm. Często do tego służy odzielny, z reguły czewony mikrowłącznik, który trzeba przycisnąć po włączeniu stacyjki.
  • #3 1711993
    bodek111
    Poziom 14  
    Tak wiem , potraktował mnie jak złodzieja. Tam mam przycisk reset i tej metody już próbowałem ale nie reaguje. Kiedyś mi się zapasowy pilot rozkodował, to kombinacją tego przycisku i stacyjki ponownie go zaprogramowałem, natomiast w tej sytuacji albo jest jakaś kombinacja która go odblokowuje albo po wielu moich nieudanych próbach zablokował się na stałe. Jedynie może mi pomóc ktoś , kto ma instrukcję i wie jaka jest kombinacja. Na samym alarmie mi nie zależy tak bardzo jak na otwieraniu drzwi z pilota(szczególnie w okresie zimowym jest pilot przydatny bo zamki zamarzają)
  • #4 1729423
    bodek111
    Poziom 14  
    Właśnie po wielu kąbinacjach udało mi się doprowadzić do stanu że alarm reaguje na pilota , a dioda miga 4x na zielono i 4x na żółto(poprzednio migała cały czas na czerwono, a w trakcie jazdy na żółto) ale nadal nie chce mi otworzyć drzwi i nie reaguje na czujniki w drzwiach w trakcie otwierania. Doczytałem w innych miejscach, że alarm może być w trybie serwisowym ale nadal nie wiem co mam zrobić żeby zaczął normalnie działać i otwierać drzwi na pilota. Może ktoś wie co mam zrobić.
  • #5 1729441
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    ????? Może spróbuj go zresetować poprzez ponowne rozłączenie akumulatora. Ważne!!! - tylko przy wyłączonym zapłonie.
  • #6 1729586
    bodek111
    Poziom 14  
    Sprawdziłem to przed chwilą i nic nie dało , ponownie dioda zaczęła mrugać cały czas na czerwono , więc trochę pokąbinowałem i przywróciłem stan w którym dioda miga 4x na zielono i 4x na żółto ale oczywiście dalej alarm nie działa. Może ktoś ma instrukcję do tego alarmu i coś konkretnego podpowie.
  • #7 2214753
    gmusial
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam taki sam alarm i identyczny problem jak napisales. Znalazlem instrukcje w razie czego jak chcesz.
    Proszę o pomoc co zrobic?? Po odłączeniu akumulatora dioda mi caly czas miga na czerwono i jak chce go wylaczyc to jakby caly czas wlaczal. Jak podłączyłem najpier + później minus klemy to nie dalem rade odpalic (blokada zaplonu). Jak podlaczylem minus a pozniej plus to dziala. Dioda caly czas miga a jak wlacze zaplon swieci sie na żółto.

Bede wdzieczny za pomoc.

Ps. dołaczam instrukcje Whistlera jakiego znalazlem. Mam pilot z dwoma przyciskami.
    Załączniki:
    • Alarm Whistler.doc (194.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2215027
    bodek111
    Poziom 14  
    U mnie nadal bez zmian jedynie co się naprawiło to fakt że alarm reaguje na otwarcie klapy silnika i wtedy sią włącza, natomiast poza tym to miga na czerwono , a po włączeniu zapłonu na żółto.
    Szkoda że instrukcja nie jest po polsku bo może do czegoś byśmy doszli, jak będę miał czas to trochę będę męczył tą instrukcję i jakbym do czegoś odszedł to się odezwę ale raczej szanse są małe, no ale trzeba próbować.
  • #9 4995393
    panek18
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam identyczny problem z tym alarmem. Czy ktoś zna może teraz rozwiązanie?

Podsumowanie tematu

✨ Po całkowitym rozładowaniu akumulatora w samochodzie z alarmem Whistler, pilot przestał działać, a dioda alarmu migała na czerwono, co sugerowało aktywację alarmu i blokadę funkcji otwierania drzwi. Próby resetowania alarmu za pomocą przycisku reset oraz kombinacji z włącznikiem zapłonu nie przyniosły efektu. Po wielu próbach dioda zaczęła migać 4 razy na zielono i 4 razy na żółto, co może wskazywać na tryb serwisowy, jednak pilot nadal nie otwiera drzwi ani nie reaguje na czujniki. Zalecane jest resetowanie alarmu poprzez odłączenie akumulatora przy wyłączonym zapłonie, jednak w niektórych przypadkach konieczne jest podłączenie najpierw minusa, a potem plusa, aby uniknąć blokady zapłonu. Brak instrukcji w języku polskim utrudnia rozwiązanie problemu, a użytkownicy poszukują dokładnej procedury programowania i odblokowania pilota oraz alarmu Whistler, zwłaszcza po rozładowaniu akumulatora i aktywacji trybu serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA