logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

używana laserowka czy nowa atramentówka co wybrać ?

przlel 06 Sie 2005 16:17 1597 9
REKLAMA
  • #1 1711520
    przlel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ostatnio popsuła mi sie moja drukarka hp 3820
    usterka ta co zawsze :cry:
    i w tym momencie mam do wyboru naprawiać i czekać az sie znowu rozpadnie lub kupić nową.
    Tylko co atramentówke czy używany laser :?:

przejrzałem aukcje na allegro i widze ze za okolo 200 złotych można kupić laserówke za podobne pieniądze mozna kupić nową atramentówke np. canona

w tej chwili zastanawiam sie nad kilkoma drukarkami a mianowicie
    brother 1240, canon pixima 1000 lub 1500, HP Laser JET 1100.
    laserówki urzywane z allegro canon nowy

co doradzicie ?!
  • REKLAMA
  • #2 1711775
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Podejmując decyzję o jakimkolwiek zakupie kierujemy się określonymi potrzebami . Tak samo jest w przypadku zakupu drukarki , kryteriami wyboru powinno być - obciążenie wydrukami , zawartość wydruku ( kolor lub nie ) , koszty wydruku . Nikt ci nie powie jednoznacznie jaka to ma być drukarka . Ja osobiście posiadam laser i atrament . Do innych celów używam lasera , inne przeznaczenie ma atrament . Spośród podanych przez Ciebie modeli miałem Brothera i HP , poważnych różnic nie stwierdziłem , choć tańszy w eksploatacji był HP1100 . Jeśli zdecydujesz się na atrament , zwróć uwagę na pojemność kartridży , lepiej kupić niewiele używaną atramentówkę z pojemnikami po 40 ml niż co chwila bulić za napełnienie kartridży 8 - 10 ml w nowym sprzęcie . Swoją drogą , HP 3820 jest świetnym sprzętem po właściwej naprawie .

Pzdr.
  • #3 1711791
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Mam podobne zdanie jak wyżej. Wszystko zależy od potrzeb. Jeżeli nie zależy Ci na wydruku kolorowym to warto kupić laser.
    HP1100 całkiem dobre.
  • REKLAMA
  • #4 1711820
    fidelio
    Poziom 12  
    Jeżeli o Mnie chodzi to również uważam, że laserówka, tylko nie ładowana od góry jak HP 5L lub HP1100 bo często siadają separatory. Jeżeli za 200 zł to radzę tobie 4L , 4P. Jeżeli jesteś zainteresowany to mam 4L z tonerem na sprzedaż.
  • REKLAMA
  • #5 1712193
    przlel
    Poziom 12  
    dla mnie możliwość drukowania w kolorze jest zbedna
    liczy się tylko wydajność i ekonomia
    nie jestem amatorem kupowania książek w ksiegarniach i zazwyczaj sobie je drukuje w czesci lub całośći dlatego potrzebuje szybiej i ekonomicznej drukarki.

poza tym bardzo czesto ktoś u mnie drukuje i w sumie wychodzi nawet nieraz do 1000 stron

jak dota mój hp jakoś to wytrzymywał. jednak to było ponad jego siły.

poza tym znudziło mi sie ciagłe jej regeneracje lub kupowanie zamienników które jednak do najtańszych sie nie zaliczaja.:cry:

daltego spytam się wprost która drukarka według was jest najbardziej odpowiednia
    :?::?:
  • REKLAMA
  • #6 1712621
    Stef.krak1
    Poziom 14  
    W takiej sytuacji tylko laser i raczej nie kupuj staroci typu LJ 4 czy 6.Kolosalna różnica w szybkości wydruku.
  • #7 1712740
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Pomału dojrzewasz , krystalizuje się ocena potrzeb ... . Moja skromna propozycja - HP 4 Plus , 5 ( nie L ) lub HP 40x0 . Niewielka cena zakupu , przyzwoita wydajność i prędkość wydruku . Dość duża pojemność kartridża ( w serii 4000 mniejsza , lecz rozdzielczość 1200 dpi ) . Używam i nie zamienię na inną , Kyocerę 3750 . Ale co uzytkownik to inne doświadczenia i opinie .

Pzdr.
  • #8 1713230
    przlel
    Poziom 12  
    A co myslicie o takiej firmie jak oki :?::?::?:
  • #9 1713531
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    przlel napisał:
    A co myslicie o takiej firmie jak oki :?::?::?:

jak kupisz ze sprawnym bębnem to może być
    ale jak ci bębem się złużyje to już się nie opłaca nowego kupować
    i znów będziesz myślał co zrobić ;)
  • #10 1714775
    przlel
    Poziom 12  
    wiec najprawdopodobniej wybiore hp 1100

rozejrzałem sie trochę i mozna do niej kupic dośc tanie zastępniki choc sama drukarka jest troche droższa niz przewidywałem na zakup czyli jakieś 250 - 300 zł ale chyba sie opłaci :D:D:?::?:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między używaną drukarką laserową a nową atramentową, biorąc pod uwagę koszty, wydajność i potrzeby użytkownika. Użytkownik rozważa modele Brother 1240, Canon Pixma 1000/1500 oraz HP LaserJet 1100, z naciskiem na szybkie i ekonomiczne drukowanie dużej liczby stron (do 1000 stron). Zalecenia wskazują na drukarkę laserową ze względu na wyższą wydajność i niższe koszty eksploatacji przy dużych nakładach druku, zwłaszcza jeśli nie jest potrzebny druk kolorowy. Modele HP LaserJet 1100, 4L, 4P oraz 5 (bez L) są polecane ze względu na niezawodność i dostępność tanich zamienników tonerów. Atramentówki, takie jak Canon Pixma, są rekomendowane przy mniejszych wymaganiach i drukowaniu kolorowym, jednak koszty eksploatacji mogą być wyższe ze względu na pojemność kartridży. Wspomniano także o firmie OKI, która może być dobrym wyborem pod warunkiem sprawnego bębna, jednak jego wymiana jest kosztowna. Ostatecznie użytkownik skłania się ku HP LaserJet 1100 ze względu na dostępność tanich zamienników i odpowiednią wydajność do dużych nakładów druku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA