Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego centralny zamek w Fordzie Transit 2.0 TDCi nie działa prawidłowo?

Piterm85 10 Oct 2017 20:08 921 5
    Piterm85
    Level 7  
    Witam

Wlasnie zakupilem busa blaszaka jak w temacie.
    Niestety mam niezdiagnozowany problem z centralnym zamkiem posiadam jedynie klucze brak pilota.
    Prosze o jakis opis bezpiecznikow i przekaznikow.
    Zaczne od tego dodam ze jedyny zamek znajduje sie w dzwiach kierowcy.

Z gory dziekuje za opis i ewentualne propozycje jaka moze byc przyczyna.
    Pozdrawiam
    autoas
    Level 42  
    Jak wiesz gdzie są bezpieczniki to sprawdź wszystkie...
    Piterm85
    Level 7  
    Witam
    Koledzy sprawdzilem bezpieczniki i wszystkie te w kabinie kierowcy i pod maska sa ok. Poprzedni wlasciciel odpiol kosc od centralnego zamka w drziach kierowcy niestety po ponownym wpieciu kosci auto zamyka sie centralnym zamkiem na 2 moze 3 sekundy a potem automatycznie otwiera dodam ze po pewnym czasie (w momencie zakupu wszystkie drzi byly otwarte) zamknely sie drzi tylne i boczne lewe od przestrzeni ladunkowej pozostaja mi otwarte jedynie boczne lewe. Drzwi od kabiny zamykam i otwieram recznie.
    Moje pytania:
    1 Czy mozna w jakis sposob otwozyc mechanicznie drzi przestrzeni ladunkowej bez uszkadzania zamkow- rozwiazanie chwilowe dla mnie dosc istotne.

2 Od czego zaczac wyszukiwanie przyczyny by sprawna obsluga centralnego nie byla problemem moze ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem.
    Moze jakis schemat z opisem. Szperalem w necie i wyczytalem cos o sterowaniu zamkow plusem albo masa ale nie ma opisu jak to sprawdzic.

Z gory dziekuje za pomoc
  • Helpful post
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Piterm85 wrote:
    1 Czy mozna w jakis sposob otwozyc mechanicznie drzi przestrzeni ladunkowej bez uszkadzania zamkow

Wywalasz tapicerke i ręcznie otwierasz, tak tylne jak i boczne.

Któryś z zamków masz uszkodzony.

Odpinaj osobno zamki i sprawdzaj, masz ze środka blokadę która powinna uruchamiać centralny zamek , z tyłu masz wkładkę na kluczyk.

Dodano po 49 [sekundy]:

Jęsli nie chcesz tego badziewia fordowskiego to załóż BX60 ze sterowaniem bezpośrednim.
    Piterm85
    Level 7  
    Dziekuje kolego

W wolnej chwili podzialam

Czy mozesz cos wiecej o tym BX60 rozumiem ze masz na mysli modul sterujacy? Wiem ze ten badziew fordoski zawsze sie psuje przerabialem to w mondeo i focusie.
    Chce troche uniknac grzebaninki i oszczedzic czasu

DZieki pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

A ps nie mam wkladki w srodu od centranlego czyli nie moge zamknac auta bedac w srodku klopotliwe ale w moim modelu nie ma takiej opcji jezeli dobrze cie rozumiem.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Piterm85 wrote:
    A ps nie mam wkladki w srodu od centranlego czyli nie moge zamknac auta bedac w srodku

Przecież masz transita VI , więc o czym piszesz?