logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Thalia 1.4 2003 - Dmuchawa nie działa na żadnym biegu, brak prądu w kostce

alternetor 13 Paź 2017 12:41 3087 2
  • #1 16754284
    alternetor
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich,
    Podłączę się do tematu, bo akurat i mój samochód dotknął problem niedziałającej dmuchawy (Renault Thalia 2003r. benzyna 1.4, 8 zaworów, klimatyzacja ręczna, elektryczne podgrzewane lusterka, elektryczne szyby, bez komputera pokładowego).
    W moim przypadku dmuchawa nie działa zupełnie, na żadnym biegu.
    Wymieniłem moduł z rezystorami i nic to nie dało.
    Po nieudanej naprawie zacząłem bardziej analizować problem.
    Z żarówki od przednich świateł postojowych zrobiłem próbówkę żeby sprawdzić czy na kostce podłączanej do modułu z rezystorami pojawia się prąd o natężeniu wystarczającym do zapalenia żarówki w próbówce.
    Okazuje się, że na żadnym z przewodów nie ma wystarczającego natężenia aby żarówka się zapaliła.
    Próbówkę podłączałem między masą samochodu a poszczególnymi przewodami w kostce, oraz między czarnymi przewodami w kostce a pozostałymi z kostki.
    Napięcie jakie się pojawia w tych miejscach, to około 19V.
    Napięcie jest, prądu wystarczającego nie ma.
    Co mogło się jeszcze uszkodzić?
    Czy ktoś z Państwa może udostępnić schemat instalacji elektrycznej do mojej wersji samochodu (nie do Clio II, bo instalacje są inne)?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Wydzieliłem.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu. [T5]
  • #2 16754899
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1050
    alternetor napisał:
    Napięcie jakie się pojawia w tych miejscach, to około 19V.

Czy aby NA PEWNO masz sprawny miernik :!: :?:

Nie masz czasami na przełacznikach właczonego obiegu zamkniętego bo wtedy wyłącza sie wentylator wnętrza :| . Ot taki turecki wymysł :D
  • #3 16842833
    alternetor
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Znalazłem przyczynę mojego problemu. Okazało się, że w panelu sterowania nawiewem skorodowało gniazdo, którym panel jest połączony z wiązką elektryczną. Przez to nie było prawidłowego przepływu prądu. Dolutowałem przewody, którymi zastąpiłem skorodowane połączenia i dmuchawa działa jak należy. Dziękuję za wszelkie próby pomocy. Pozdrawiam.
REKLAMA