logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C 1.3 CDTI 70KM - Przeskakuje/zrywa łańcuch rozrządu

Uba86 13 Paź 2017 21:10 7866 5
REKLAMA
  • #1 16755631
    Uba86
    Poziom 10  
    Witam,

Mój problem rozpoczął się od wymiany koła dwumasowego i sprzęgła. Koło zaczęło szarpać a przebieg auta wynosił już 176000 km. Zdecydowałem się na regeneracje dwumasy i sprzęgła. Auto zostało odstawione do mechanika gdzie wymontowali dwumas i sprzegło, wysłali do regeneracji i po regeneracji zamontowali z powrotem. Po tym zabiegu auto zaczęło mieć problemy jakich wczesniej nie było tj. czasem nie odpalało a jak odpaliło to trzęsło się i gasło. Zdażało się to sporadycznie aż do momentu kiedy nie chciało wogóle odpalić. Wreszcie gdy odpaliło to się trzesło i hałasowało. Brak mocy itp.
    Kilka dni później dojechałem do warsztatu gdzie okazało się że padł rozrząd i zmieliło wszystkie dźwigienki zaworowe. Po wymianie rozrzadu i dzwigienek oraz filtrów i oleju, auto działało jak dawniej ale problem z odpalaniem pozostał. Autem dało się jezdzić przez 3tyg ( 600Km) po czym problem wrócił. Fachowcy stwierdzili że wyciagnał się łańcuch bo był nie markowy ( ruville). Dali swój oryginalny i wszytsko ok. Po tej wymianie pojezdziłem 5 dni (250km) i problem dziś znów wrócił.

Moje pytanie brzmi:
    - Czy powodem tego może być źle złożona dwumasa? Dodam że sprzegło jest mocne, niema drgań na pedale sprzegła ani żadnych hałasów.
    -Rozrusznik nowy,
    - Rozrząd nowy
    - Nowa miska olejowa
    - Filtry i olej
    Obecnie brak mocy, metaliczny hałas, kopcenie. Brak check engine.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16755676
    Uba86
    Poziom 10  
    Zregenerowane. Sprzęgło też. Wysłałem je do firmy chyba w Łodzi.

Dodano po 4 [minuty]:

Firma nazywa się Avanti.
  • REKLAMA
  • #4 16759894
    Uba86
    Poziom 10  
    Czy nikt mi nie pomoże?
  • REKLAMA
  • #6 16760543
    Somebody22
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Uba86 napisał:
    Autem dało się jezdzić przez 3tyg ( 600Km) po czym problem wrócił. Fachowcy stwierdzili że wyciagnał się łańcuch bo był nie markowy ( ruville). Dali swój oryginalny i wszytsko ok. Po tej wymianie pojezdziłem 5 dni (250km) i problem dziś znów wrócił.

Obecnie brak mocy, metaliczny hałas, kopcenie. Brak check engine.

Objawy wskazują na przestawienie rozrządu.
    Czy wraz z rozrzadem wymieniane były kółka zębate? Czy wszystko zostało dokrecone odpowiednim momentem? Jeżeli wyciąga się łańcuch to może wskazywać na jego złe napięcie, lub jakiś element stawia zbyt duży opór. Jeżeli tylko przeskakuje łańcuch to wina zbyt małego ciśnienia oleju na napinacz hydraulicznym.
REKLAMA