Orientacyjnie rzecz biorąc - szukałem danych pomocnych w określeniu wartości prądu maksymalnego(nie mylić z dopuszczalnym) dla tego dławika. Spodziewałem sie jakiegoś wykresu zależności miedzy prądem a napięciem, albo prądem a rezystancją obciążenia czy coś...
Niestety nie znalazłem niczego sensownego prócz zawiłych wzorów i obliczeń.
Informacja jakiej potrzebuje to dla przykładu, przy jakim prądzie napięcia stałego 100V dławik da o sobie znać - chodzi o przybliżony moment gwałtownego spadku prądu w obwodzie wynikającego z charakterystyki rdzenia ferrytowego.
Wiem że dławiki to nie prosta sprawa, jeśli chodzi o nawijanie przynajmniej, ale dla gotowego i popularnego dławika temat chyba powinno dać się zamknąć w jednym wykresie...
Niestety nie znalazłem niczego sensownego prócz zawiłych wzorów i obliczeń.
Informacja jakiej potrzebuje to dla przykładu, przy jakim prądzie napięcia stałego 100V dławik da o sobie znać - chodzi o przybliżony moment gwałtownego spadku prądu w obwodzie wynikającego z charakterystyki rdzenia ferrytowego.
Wiem że dławiki to nie prosta sprawa, jeśli chodzi o nawijanie przynajmniej, ale dla gotowego i popularnego dławika temat chyba powinno dać się zamknąć w jednym wykresie...