logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterownik silników krokowych z LPT? Czy schemat wystarczy?

SACZI 07 Sie 2005 11:33 7842 13
REKLAMA
  • #1 1713310
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam
    Wczoraj padła mi drukarka i w związku z tym mam dwa wolne silniki krokowe, które trzeba wykorzystać.

Chcę zrobić jakiś sterownik silników krokowych, który przyjmowałby impulsy z LPT i dalej podawał je do silnika krokowego.
    Po niezbyt intensywnym (bo dopiero dwie godziny) przeszukiwaniu forum, znalazłem schemat, który miom zdaniem może pasować do tego mojego wynalazku; patrz zdjęcie.
    Czy to "coś" na zdjęciu wystarczy do wysterowania silnika/dwóch silników, czy trzeba coś jeszcze kmbinować?
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterownik silników krokowych z LPT? Czy schemat wystarczy? step motor.JPG (31.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1713417
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A co było napisane tam skąd wziąłeś rysunek?
  • REKLAMA
  • #3 1713523
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    To zależy od tego jakie masz silniki...
    Schemat dotyczy sterowania dwoma silnikami unipolarnymi...
    Do sterowania bipolarnymi musi być inny schemat...
    Aha i w każdym przypadku lepiej dać transoptory między uC a końcówke mocy, żeby portów nie uwalić...
  • #4 1714970
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Więc po kolei.
    Mam do dyspozycji silnik ze stacji dyskietek Alps (MSAP020A02 i 1516AB), najprawdopodobniej bipolarny (4 przewody), silnik ze starego CDR LG oraz silniki z drukarki HP 920c. Niestety, nie wiem, jakie to są silniki, bo nie dysponuję kluczami imbusowymi, żeby w sposób cywilizowany dpostać się do środka sprzetu. Z tego co widać przez otwory, są to najprawdopdodobiej silniki bipolarne. Silnik ruchu głowic z tuszami ma 4 widocznbe przewody i na tej podstawie stwierdzam, że są to tego typu motorki.

elektryk
    Cytat:
    A co było napisane tam ...

1. Kto pyta nie błądzi
    2. koniec języka za przewodnika.
  • #5 1715975
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    No więc jeśli wszystkie silniki są typu bipolar to ten układ ci się nie przyda...
    Chciałem podać link do strony ale jak właśnie zauważyłem nie działa już... :(
    Tak ogólnie to potrzebne ci będą po dwa H mostki na silnik albo specjalizowany strownik...
    Co do szczegółów to poszukaj na forum znajdziesz wszystko co ci będzie potrzebne...
    Włącznie z sekwencją przełączania...
  • #6 3460846
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witam. Szukałem już w paru miejscach i konkretnej odpowiedzi nie dostałem, ale dowiedziałem się, że za pomocą komputera (LPT) można sterować aż 3-ema silnikami krokowymi. czy ktoś jest w posiadaniu jakiegoś schematu ?
  • #7 3461029
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    @ Saczi
    Użyj 2x L293D (=4 mostki H) tak jak pokazali tu: http://www.seattlerobotics.org/encoder/may98/steppers.html
    @holcer
    W LPT do dyspozycji masz 12 wyjść binarnych, możesz więc sterować 3-ma krokowcami (4sygnały/silnik x3silniki =12 wyjść).
    Proponuję 3x L293D ( uparłem się z tymi L293D :) )

@SACZI & holcer
    specyfikacja L293D : http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/L/2/9/3/L293D.shtml
  • REKLAMA
  • #8 3461037
    holcer
    Więc tak właściwie, to schematu podłączenia 3-ech silników krokowych do LPT. Chciałem zbudować coś na kształt prostego "ramienia" robota sterowanego z lpt, które dałoby się zaprogramować w jakiś sposób, żeby wyjmowało z określonego miejsca na półeczce na płyty płytę i wkładał ją do napędu, a potem ją wyjmowało, odkładało i dawało inną :D. Proszę o jakiekolwiek schematy i sugestie. P.S. W programowaniu leżę :cry:
  • REKLAMA
  • #10 3463494
    holcer
    Ale chyba do budowy tego trzeba mieć choć ciut pojęcia o programowaniu :cry: bogdan_p, więc chyba odpada. Chyba, że ktoś ma wersię programu z jakimś "interfejsem graf.", czy czymś w tym rodzaju.
  • #11 3463771
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    może byś tak dokładniej przeglądnął stronę o manipulatorze , jest tam wszystko sterownik , łącznie z programem obsługi pod LPT
    nie jest wymagana żadna wiedza o programowaniu tylko jego uruchomienie na PC
  • #12 3463802
    holcer
    No tak. Przepraszam za tą gafę ;) . Wielkie dzięki.
  • #13 3529196
    qqaz
    Poziom 12  
    Witam
    Troche późno ale proponuje zajrzeć na http://www.cnc.info.pl/ - dość łopatologicznie omawiaja LPT i sterowanie krokowcami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy sterownika silników krokowych sterowanego z portu LPT komputera. Autor posiada silniki krokowe z drukarki i innych urządzeń, najprawdopodobniej bipolarne (4 przewody), i pyta, czy znaleziony schemat wystarczy do ich sterowania. W odpowiedziach podkreślono, że schemat nadaje się do silników unipolarnych, a do bipolarów potrzebne są układy z mostkami H (np. L293D) – po dwa mostki H na każdy silnik. Zalecane jest stosowanie transoptorów między mikrokontrolerem a końcówką mocy w celu ochrony portów LPT. Wskazano, że port LPT ma 12 wyjść binarnych, co pozwala na sterowanie trzema silnikami krokowymi (4 sygnały na silnik). Podano linki do projektów i sterowników, m.in. do strony z manipulatorem i sterownikami dostosowanymi do rodzaju silnika (unipolarny/bipolarny). Zwrócono uwagę, że do obsługi takiego sterownika potrzebna jest podstawowa znajomość programowania lub gotowe oprogramowanie. Polecono również serwis CNC.info.pl jako źródło wiedzy o sterowaniu silnikami krokowymi przez LPT. Wskazano na schematy wykorzystujące układy ULN2003 do sterowania silnikami unipolarnymi oraz L293D do bipolarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA