logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieci pajęcze na kamerach monitoringu - zapobieganie

ignac80 21 Paź 2017 23:42 9834 5
  • #1 16767982
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Witam. Czy macie problem z pająkami, bo mnie strasznie denerwują. Robi pajęczynę, wchodzi w pole widzenia kamery, zostaje oświetlony diodami IR i nie widać nic poza tym pająkiem. Potrafi tak siedzieć całą noc i kamera bezużyteczna. Może to wina miejsca montażu pod okapem co im sprzyja. Kamery są na wysokości 7,5 m więc jest problem z ich czyszczeniem. Może by powiesić tam coś śmierdzącego aby ich odstraszało. Może w zimie będzie z nimi chociaż spokój.

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Pomocny post
    #2 16768089
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    ignac80 napisał:
    Witam. Czy macie problem z pająkami, bo mnie strasznie denerwują. Robi pajęczynę, wchodzi w pole widzenia kamery, zostaje oświetlony diodami IR i nie widać nic poza tym pająkiem. Potrafi tak siedzieć całą noc i kamera bezużyteczna. Może to wina miejsca montażu pod okapem co im sprzyja. Kamery są na wysokości 7,5 m więc jest problem z ich czyszczeniem. Może by powiesić tam coś śmierdzącego aby ich odstraszało. Może w zimie będzie z nimi chociaż spokój.

Tak wszyscy co mają kamery z diodami IR, mają te same problemy.

Czasami pomagają specjalne płyny na pająki itp. Oczywiście to jest tymczasowe rozwiązanie na 2-3 miesiące (jak na kamerę nie pada deszcz).
    1 miesiąc lub do pojawienia się pajęczyny - jak pada.

Ja korzystałem z substral - spryskaj całą kamerę, uchwyt itp -
  • Pomocny post
    #3 16768595
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Dobrym środkiem na pająki i pajęczyny jest preparat o nazwie Vigonez. Występuje jako koncentrat i spray:

http://vigonez.com/sklep/kategoria/44/Owady/Do-zwalczania-pajakow-i-pajeczyn.html

Można go kupić również na alledrogo. Jak się sprawdzi w przypadku kamer nie wiem, nie testowałem.

Pozdrawiam.
  • #4 16770895
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Witam. Dziękuję za informację, kupię i spróbuję popryskać. Kamery są pod dachem to może będzie działał.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 17464089
    Krissaa
    Poziom 2  
    I jak próbowaliście ten środek na pajaki?
REKLAMA