logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tv, analogowa - TV znajduje kanały analogowe a nie cyfrowe.

amadeusz999 24 Paź 2017 11:02 21174 7
REKLAMA
  • #1 16775857
    amadeusz999
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam,
    przeprowadziłem się do nowego mieszkania, podpinam tv do gniazdka "tv".
    Skanuje programy cyfrowe - nie znajduje nic. Skanuje analog - znalazło większość tych, które chciałem, prócz eskiTV. Tak samo gdy podłącze kabel do gniazda SAT.
    Myślałem, że TV analogowa jest już wyłączona. Jak to działa? Ktoś wie.
  • REKLAMA
  • #2 16775868
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2639
    Dowiedz się od administracji jaka sieć kablowa dostarcza sygnał i wszystko będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • #3 16775869
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    Pierwsze pytanie czy sieć czy to gniazdo jest udostępnione przez operatora czy antena zewnętrzna, drugie skanuj cyfre i analog może tu tkwi błąd.
  • #4 16775870
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Rozumiem że podpiąłeś się do gniazdka, które jest podłączone do instalacji zbiorczej, nie masz swojej anteny DVB-T. Czy tak?
  • #5 16775929
    amadeusz999
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Vytautas_YT napisał:
    Rozumiem że podpiąłeś się do gniazdka, które jest podłączone do instalacji zbiorczej, nie masz swojej anteny DVB-T. Czy tak?
    tak, nie mam swojej anteny. Podpiałem się do gniazdka, nie wiem do czego ono prowadzi.

Dodano po 1 [minuty]:

meaverick napisał:
    Pierwsze pytanie czy sieć czy to gniazdo jest udostępnione przez operatora czy antena zewnętrzna, drugie skanuj cyfre i analog może tu tkwi błąd.
    zeskanowałem cyfre i analog. Nadal znajduje tylko analogii.
  • REKLAMA
  • #6 16775968
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    amadeusz999 napisał:
    zeskanowałem cyfre i analog. Nadal znajduje tylko analogii.

Dowiedz się od zarządcy albo sąsiadów czy jest dostępna cyfrówka, czy to wymaga jakiegoś dodatkowego dekodera.
  • REKLAMA
  • #8 16778915
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Ja dodam, ze niektóre kablówki transferuja sygnał DVB-T do DVB-C i umieszczają te programy w hiperbandzie (kanały S). Jeżeli do tego odbiornik nie jest wyposażony w tuner DVB-C lub nie ma samoczynnego przełączania to odbiornik "nie zauważy" sygnału.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem kanałów cyfrowych na telewizorze, który skanuje jedynie kanały analogowe. Po podłączeniu do gniazdka TV, nie znalazł żadnych programów cyfrowych, mimo że skanował zarówno cyfrowe, jak i analogowe. Użytkownik nie posiada własnej anteny DVB-T i nie wie, do jakiej sieci kablowej jest podłączony. Uczestnicy dyskusji sugerują skontaktowanie się z administracją budynku lub sąsiadami, aby dowiedzieć się o dostępności sygnału cyfrowego oraz ewentualnych wymaganiach dotyczących dekodera. Wskazano również, że niektóre sieci kablowe mogą przesyłać sygnał DVB-T do DVB-C, co może być przyczyną problemów z odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA