logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris 1.0 - wyświetla kod P0171 i P0301

JaroFon 26 Paź 2017 08:05 14079 7
REKLAMA
  • #1 16780056
    JaroFon
    Poziom 23  
    Ocena: 355
    Witam. Czy może ktoś pomóc we wstępnej diagnozie usterki? Jak w temacie, nam Toyotę Yaris 1.0, rok 2003 z instalacją LPG (problem występuje na benzynie i gazie). Wyświetla mi dwa błędy P0171 i P0301. Silnik bardzo słaby, nierówno pracuje tak jakby nie pracował na jeden cylinder lub miał zmieniony zapłon. Oczywiście dziś jadę do mechanika ale chcę wiedzieć czego mam się spodziewać żeby nie okazało się że mechanik mi powie że trzeba wymienic pół auta. Proszę o diagnozę.

Toyota Yaris 1.0 - wyświetla kod P0171 i P0301
  • REKLAMA
  • #2 16780091
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    1. Za uboga mieszanka. Możliwe przyczyny - rozjechane mapy paliwa - źle wyregulowana instalacja LPG, za niskie ciśnienie benzyny bądź inne niesprawności osprzętu, zużyta sonda lambda.
    2. Wypadające zapłony. Możliwe przyczyny - za uboga mieszanka, zużyty lub uszkodzony układ zapłonowy, utrata kompresji wyniku przyspieszonego zużycia głowicy - Yaris nie jest łatwy w strojeniu LPG (zmienne fazy rozrządu, brak hydraulicznej regulacji luzów zaworowych).
  • REKLAMA
  • #3 16780099
    JaroFon
    Poziom 23  
    Ani nie chcę myśleć o utracie kompresji, niedawno (jakieś 3 miesiące temu) miałem robione zawory bo się wypaliły na 1 cylindrze.
    Pierwszy błąd 171 pojawił się jakiś czas temu ale się uspokoiło. Do wczoraj było wszystko ok, wróciłem z roboty. Dziś rano jak wsiadłem do auta i odpaliłem go to odrazu zaczą nierówno pracować i po chwili wyskoczył obydwa błędy.
  • REKLAMA
  • #4 16780106
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Podałem różne przyczyny, równie dobrze możliwe że zapłon (kabel, cewka, świeca). Za uboga mieszanka, jeśli faktycznie jest (a pewnie jest) to wzrost temperatury spalin i spalanie stukowe - doprowadzi znowu do uszkodzenia silnika więc obadaj sprawę.

Jaki przebieg, przez ile na LPG, jaka instalacja i jakie już były przygody?
  • #5 16780115
    JaroFon
    Poziom 23  
    Na LPG jeżdżę już 150 tys. Do dziś nie miałem żadnych problemów z LPG do tej pory na LPG (mówię o samej instalacji) jazda bezusterkowa. Jeszcze nic nie było robione z instalacją, jedynie co 20 tys wymieniam filtry. Już dwa razy były wymieniane zawory, no ale to niestety wada połączenia tego silnika z LPG. Samo LPG do tej pory jest bezusterkowe. Założone jest w AutoMix bardzo chwalonym serwisie LPG. Instalacja sekwencyjna STAG, Tomasetto 09. Ogólnie jak narazie to jestem zadowolony z tej instalacji
  • REKLAMA
  • #7 16780134
    JaroFon
    Poziom 23  
    3 miesiące temu, nawet dał mi większe luzy. To co się dziej teraz jest bardzo podobne do tego jak juz wymieniałem zawory, ale tym razem wyświetla inne kody błędów, tamtym razem były całkiem inne błędy. Właśnie wsiadam do auta i jadę do mechanika

Dodano po 50 [sekundy]:

Wtedy pokazywało mi błędy o niespalaniu, czy coś takiego

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

No i usterka usunięta. Okazało się że jest uszkodzona świeca. Miałem zamontowane świece Denso K20TT. Takie były zamontowane podczas instalacji LPG i zawsze wymieniłem na takie same. Te wymieniłem 3 miesiące temu

Dodano po 1 [minuty]:

Po wymianie świecy skasowałem błędy. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów błędy nie wyskakują a silnik chodzi jak zegareczek :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Toyotą Yaris 1.0 z 2003 roku, która wyświetla błędy P0171 (za uboga mieszanka) i P0301 (wypadanie zapłonów). Silnik pracuje nierówno, co sugeruje problemy z jednym z cylindrów lub zapłonem. W odpowiedziach wskazano na możliwe przyczyny, takie jak źle wyregulowana instalacja LPG, uszkodzona sonda lambda, problemy z układem zapłonowym (kable, cewka, świeca) oraz utratę kompresji. Po wizycie u mechanika okazało się, że problemem była uszkodzona świeca zapłonowa, która została wymieniona, co przywróciło prawidłowe działanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA