logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa odbiornika KF 80m: kit AVT czy własny projekt? Koszty i schematy

president_bartek 07 Sie 2005 18:26 8648 11
REKLAMA
  • #1 1714523
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam! Chciałbym zbudować odbiornik na pasmo 80 metrów. Ma pracować w modulacji SSB i CW. Niewiem czy lepszym rozwiązaniem było by kupienie kitu z oferty AVT, czy lepiej postarać się o własny odbiornik? Które rozwiązanie było by tańsze, bo co do satysfakcji to wiadomo że własny odbiornik był by lepszy. Jeżeli budowa własnego RX-a była by lepsza prosiłbym o jakieś opisy i dokładne schematy w języku polskim. Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1714624
    president_bartek
    Poziom 14  
    Witam! Szukam raczej czegoś bez zbędnych bajerów i prostego do wykonania. Pasjonują mnie stare odbiorniki bez wyświetlaczy i zbędnych przełączników w stylu TRX Bartek z tym że to już akurat transceiver. Chodzi o coś taniego i prostego. Wymagań nie mam bo to ma być tylko odbiornik i na jedno pasmo ( 80m ). Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #4 1714769
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Jesli ma być to prosty odbiornik i w miarę skuteczny to proponuję zbudować odbiornik homodynowy ( o bezpośredniej przemianie częstotliwości). Nie ma w nim wzmacniacza p.cz. , jest tylko wzmianiacz m.cz. , mieszacz , oscylator i obwód wejściowy, ewentualnie wzmacniacz w.cz.
    Opisów poszukaj w necie. Wpisz w wyszukiwarkę : "direct conversion receiver" - jest wiele różnych opisów.
    Wykonałem kilka takich odbiorników, najlepsze parametry miał odbiornik w którym oscylator pracował na częstotliwości 1/2 odbiorczej (1,8 MHz).
    Pozdrawiam...
  • #5 1715022
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam president_bartek
    dobrze Ci radzili z DigiRex jest to prosta
    konstrukcja obecnie mam już ją uruchomioną po części odbiorczej bez części cyfrowej coć i ona jest bardzo prosta a i koledzy rozprowadzają jak wiem kity do montarzu .Może to nie rewelacyjny odbiornik
    ale za te pieniądze jest na czym posłuchać .Zachencam do pracy nad tym lub Akwariusem
    Grzegorz sp9coo
  • #6 1715051
    alan77
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeszcze chce Ci się bawić w KF?
  • #7 1715095
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    alan77 napisał:
    Jeszcze chce Ci się bawić w KF?

A Ty co, osiągnąłeś już "najwyższe stadium wtajemniczenia" i pracujesz wyłącznie na mikrofalach? :)
    Po Twoich postach na Elektrodzie jakoś tego nie poznać...

wkd napisał:
    najlepsze parametry miał odbiornik w którym oscylator pracował na częstotliwości 1/2 odbiorczej (1,8 MHz).

To znaczy, że wykorzystywana była harmoniczna sygnału oscylatora?! I co oznacza: "najlepsze parametry"? Późno jest (jak dla mnie) i trochę słabo myślę, a mnie to zaskoczyło...

:arrow: president_bartek : osobiście budowałem kiedyś odbiornik KF/80m z książki "Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących" i byłem zadowolony. Co prawda trochę szumiał, ale jak na tak prostą konstrukcję był dobry. :) Widziałem w Internecie podobny odbiornik, tylko na NE612 przestrajany diodą pojemnościową...
    Jeśli masz jakiś odbiornik CB ze wstęgami, to może łatwiej będzie wykonać jakiś konwerter... opisów sporo.
  • REKLAMA
  • #8 1715140
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Jeśli oscylator pracuje np. na 3,6 MHz to w odbiorniku słychać silne stacje radiofoniczne z 7,2 MHz (druga harmoniczna, która jest stosunkowo silna),
    a jesli pracuje na 1,8 MHz to dla 7,2 MHz jest to już czwarta harmoniczna, a więc znacznie słabsza. W układzie odbiornika ,który wykonałem nie było typowego powielacza, lecz mieszacz na 4 diodach . To tak jak w prostowniku dwupołówkowym: podajesz 50 Hz a po wyprostowaniu masz 100 Hz ....
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Oto wycinek schematu z mojego odbiornika, obejmujący mieszacz
    Załączniki:
    • Budowa odbiornika KF 80m: kit AVT czy własny projekt? Koszty i schematy mix_80m.jpg (28.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1715322
    president_bartek
    Poziom 14  
    Postanowiłem złożenie kitu z oferty AVT. Wybór padł na AVT2479 B Odbiornik RX-80 http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=2655 dlatego że jest najtańszy ( 38zł ) i jak coś zepsuje to nie będzie szkoda kasy. To będzie moje pierwsze urządzenie radiowe zbudowane własnymi rękoma. Powiedzcie czy warto w to się bawić? A może lepiej wybrać tego?: http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=2353
  • #10 1715631
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Namawiałbym na rozwiazanie zaproponowane przez kol. WKD. To są całkiem niezłe urządzenia. Poza tym jak zachce Ci się dalej drążyć temat, to możesz później do tego całkiem niezłego m.cz. dorobić inne wejście i będziesz miał prócz innego już urządzenia - także i doświadczenie i porównanie przy niewielkich nakładach. Tak sobie myślę właśnie. Pozdrawiam
  • #12 1716606
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    A może zamiast budowy pokusisz się o zakup gotowego? Na początek polecam jakieś stare urządzenia "demobilowe" takie jak na przykład ten:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59976574
    Tylko ta cena jakaś wysoka. Nieraz koledzy oferują takie radia za połowę tej kwoty.

Moderowany przez c2h5oh:

Skutek łamania punktu 10.11.
    Minęło trochę czasu i nie wiadomo o co chodzi. Post staje się bezwartościowy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy odbiornika na pasmo 80 m pracującego w modulacji SSB i CW, z pytaniem o wybór między gotowym kitem AVT a własnym projektem. Proponowano proste odbiorniki homodynowe (direct conversion receiver) z minimalną liczbą elementów, bez wzmacniacza p.cz., z mieszaczem, oscylatorem i wzmacniaczem m.cz. Zalecano oscylator pracujący na połowie częstotliwości odbiorczej (np. 1,8 MHz) dla lepszych parametrów i mniejszej interferencji harmonicznych. Wskazywano na konstrukcję DigiRex jako prostą i dostępną, a także na odbiornik AVT2479 B RX-80 jako tani i dobry do nauki, choć z pewnymi ograniczeniami. Wspomniano o AVT2148 jako bardziej zaawansowanym odbiorniku. Dyskutowano także o możliwości wykorzystania konwerterów do odbiorników CB oraz o zakupie używanych urządzeń demobilowych jako alternatywy. Podkreślono, że własny projekt daje większą satysfakcję i doświadczenie, ale kit AVT jest tańszy i prostszy do uruchomienia. Zamieszczono fragment schematu mieszacza z odbiornika homodynowego oraz linki do opisów i forów z dodatkowymi informacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA