logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o pomoc w ustawieniu rekuperatora

marlowe27 29 Paź 2017 21:19 14928 15
REKLAMA
  • #1 16788352
    marlowe27
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Rekuperator VUT 350 PE EC, dom, parter 130m2 i około 60m2 użytkowe poddasze. Niestety nie mam kontaktu z człowiekiem króry zainstalował rekuperacje. Muszę sam ustawić wszystko.
    Aktualnie pożyczyłem anemometr benetech Gm816 i biegam po anemostatach mierząc wartości m/s. Moje 1 pytanie w menu inżynieryjnym w podmenu "regulacja wydajności w/g prędkości" mam do ustawienia 3 prędkości, jakie te trzy stopnie winny mieć warości? W podręczniku użytkownika mam dla:

1 prędkość 40%/40%
    2 predkość 70%/70%
    3 prędkość 99%/99%

pozostawić tak?

Dodam że na stopniu trzecim, rekuperator hałasuje strasznie, jest co prawda w kotłowni i to nam nie przeszkadza, no ale wchodząc do kotłowni jest już hałas
  • REKLAMA
  • #2 16812938
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 100
    moim zdaniem ustawienie anemostatow nie jest jakeis super istotnie. Doswiadczalnie sobie dobierz zależnei od tego co chcesz mieć w którym pomieszczeniu. Ja w wiekszosci pomieszczeń poodkrecałem grzybki aby nie robiło oporów,

to co wpisales w punktach to pewnie predkosci wentylatorów na poszczególnych biegach. W centrali sa dwa wentylaotory nawiewny i wywiewny zwykle w menu mozna ustawić który jak ma działać. Najbezpieczniej ustawić je na równo. W menu mozna tez regulować ile % ma na którym biegu wiać. to co producent urzadzenia predefiniuje jest OK. Na dzisiejsza pogode polecam 2 bieg, mrozna zima 1, a jak ktos ci nasmrodzi w kiblu albo w kuchni to na 15 min 3 bieg
  • #3 16813360
    marlowe27
    Poziom 18  
    Mam budynek 2 piętrowy, nie wiem, dopiero uczę się tego rekuperatora i tak na swoja amatorską logikę myślałem ze jak wszędzie otwory będą otwarte to więcej pójdzie tam gdzie najbliżej będzie, tam gdzie szybszy dostęp i tam wszystko pójdzie, a skręcanie anemostatów pozwoli mi rozłożyć tą siłę rozprowadzania powietrza.
  • #4 16819771
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    Ogólnie mówiąc nie reguluje się przepływu skręcając anemostaty. Projektuje się podobne opory przewodów od skrzynki rozdzielczej do anemostatów, a ewentualne różnice długości kompensuje zakrętami.
    Osobną kwestią jest zrównoważenie nawiewu i wywiewu. 99% czasu używasz go na pierwszym biegu i to że hałasuje na pozostałych jest bez znaczenia. Ustaw sobie np. 100m3 czyli 30% i jeśli masz osobną regulację napięcia na obu wentylatorach to ustaw je tak aby nawiew i wywiew były zrównoważone. Oznacza to że przy szczelnym domu, w bezwietrzną pogodę folia przyklejona w otwartym otworze drzwiowym będzie swobodnie zwisać. Oczywiście zmiana temperatur to ponowna regulacja, ale będziesz miał z grubsza zrównoważony opór nawiewu i wywiewu. Lepsze to niż nic.
  • #5 16820445
    marlowe27
    Poziom 18  
    Dziękuje za porady.
    Co do tych 100m3, to chyba to ma związek jaką posiadam powierzchnię do wentylowania. W weekend mierzyłem i mam 450m3. Na razie ustawiłem:
    1 tryb od 8.00 rano do 16.00 i tryb ten ma 20% mocy czyli 70m3, dobrze liczę?
    2 tryb od 16.00 do 22.00 i tryb ten ma 40% mocy czyli 140m3
    3 tryb od 22.00 do 23.30 i tryb ten ma 90% mocy (pora kępieli wszystkich domowników)
    i od 23.30 do 8.00 rano chodzi 2 tryb

co do zrównoważenia wywiewu i nawiewu to mam ustawione po równo.
  • REKLAMA
  • #6 16820686
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    To że masz ustawione po równo nie ma prawie żadnego związku ze zrównoważeniem nawiewu i wywiewu, bo Twoje ustawienie nie uwzględnia różnic oporów nawiewu i wywiewu oraz czerpni i wyrzutni.
  • #7 16822325
    marlowe27
    Poziom 18  
    A czy czasem nie jest tak, że mam nieodpowiedni dobór rekuperatora pod moja kubaturę?
    Nazwa rekuperatora wskazuje że jest on przeznaczony do pomieszczeń o 350m3 ja mam 457m3. Czy nie lepiej w moim wypadku dobrać było większy i żeby chodził na mniejszej wydajności?
  • REKLAMA
  • #8 16827030
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Myślę że to nie ma istotnego znaczenia. Np. ja zamówiłem większy z uwagi na to że mają silniki lepszej firmy i mniejsze zużycie energii.
  • #9 16836445
    marlowe27
    Poziom 18  
    A słuchaj, czytając instrukcje, jest mowa o ustawieniu temperatury w przewodach rekuperatora i na zewnątrz, jaka ta temperatura powinna być ustawiona?
  • #10 16837009
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Nie ustawia się temperatury. Można ją odczytać.
    Temperatura czerpni zależy od warunków na zewnątrz. Wywiewu od temperatury w pomieszczeniu. Nawiewu i wyrzutni od sprawności rekuperatora, zrównoważenia przepływu i natężenia wentylacji (ile m3/h).
  • #11 16839112
    marlowe27
    Poziom 18  
    Dziękuje za wyjaśnienia.
    Mam ostatnie pytanie, mój rekuperator jest podwieszony do sufitu, ma odprowadzenie skroplin do kanalizacji a mimo to na śrubach i w niektórych innych miejscach woda skapuje na podłogę. Śruby podokręcałem, ale woda mimo odprowadzenia i tak znajduje nowe miejsca do skraplania sie na podłogę, czy to wina niewłaściwego montażu?
  • #12 16839999
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Nieszczelność i przecieka. Albo słaba izolacja i skrapla się na mostkach termicznych. Stawiam na to pierwsze.
  • #13 16841073
    marlowe27
    Poziom 18  
    Cienki bolek jestem w sprawach technicznych, ale chyba udało mi się samemu naprawić problem przeciekania wody ;)

Rekuperator był równo podwieszony pod sufit, na jego dnie, na takiej powiedzmy blaszce zbierała się woda, wody tej zbierało się coraz więcej, a te kanały odprowadzające wodę są z boku blaszki. Wystarczyło lekko z jednej tylko strony dokręcić rekuperator do sufitu a z drugiej obniżyć, tak żeby woda mogła spłynąć na jeden bok blaszki (tam gdzie są otwory do kanalizy).

Swoja drogą producenci mogliby zrobic otwory odprowadzające wode w dnie tej blaszki, wtedy problem nigdy by nie wystapił
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 16841204
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    No to błąd instalacji. Źle wypoziomowany. Niektóre rekuperatory montuje się ze spadkiem a nie poziomo.
  • #15 16841329
    marlowe27
    Poziom 18  
    Bardzo dziękuję za pomoc, masz spora wiedzę n/t rekuperacji.
    A na pompach ciepła tez się znasz? ;)
  • #16 16841589
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Jaką wiedzę? Ja swojego rekuperatora jeszcze nawet nie zamontowałem. Czeka na stole, a ja dziury wiercę. :)
    Z pomp ciepła to mam doświadczenie grzejąc klimatyzatorem już dziewiątą zimę jako główne źródło ciepła i każdemu polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w ustawieniu rekuperatora VUT 350 PE EC w swoim domu o powierzchni 130m2 i 60m2 poddasza. Mierzy wartości przepływu powietrza anemometrem Benetech GM816 i zastanawia się nad odpowiednimi ustawieniami prędkości wentylatorów. Otrzymuje porady dotyczące regulacji anemostatów, zrównoważenia nawiewu i wywiewu oraz hałasu generowanego przez urządzenie. Użytkownik zauważa problem z przeciekającą wodą, co prowadzi do dyskusji na temat prawidłowego montażu rekuperatora. Ostatecznie udaje mu się rozwiązać problem z przeciekaniem poprzez odpowiednie wypoziomowanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA