logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy zasilaczy domowych: 2 kanały, 1,2-30V, 1-10A, regulacja prądu i napięcia

Alienzorg 07 Sie 2005 23:54 1869 4
REKLAMA
  • #1 1715481
    Alienzorg
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Szanowni Elektrodowicze, mam zamiar złożyć zasilacz do użytku domowego. I tu mam problem, szukałem na necie opisów i schematów zasilaczy aż zrobił mi się mętlik w głowie, podsuńcie parę schematów zasilaczy mniej więcej tego typu:
    2 kanały oddzielnie pracujące, regulacja prądu i napięcia, zakresy około 1,2V do 30V, 1A do 10A.
  • REKLAMA
  • #2 1715945
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Chłopie po co ci aż 10A spokojnie starczy ci 3A , chcesz tym spawać?:D
  • REKLAMA
  • #3 1716098
    Alienzorg
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam

Spokojnie, jest to konfiguracja mniej więcej, i zabezpieczenie gdyby jakieś urządzenie potrzebowało dopalacza. Zabrakło mi granatów :) .
    Grunt, aby miał 2 kanały, regulacje dokładną i zgrubną, przydadzą się jakieś zabezpieczenia jak będę musiał odpalić kaszla z niego.
  • REKLAMA
  • #4 1716875
    klon255
    Poziom 12  
    Jakieś 2 miechy temu zrobiłem taki zasilacz ale nistety straciłem chematy w awari dysku. Mogę ci tylko podpowiedziec że chcąc uzyskac tak duże moce musisz połączyć równolegle conajmniej 5-6 tranzystorów mocy np BD911 a reszta układu to zwykła konfiguracja LM317. Problem regulacji rozwiązać można w ten sposób że łączysz 2 potencjometry szeregowo jeden 10K a drugi 1K i masz regulację zgrubną i szczątkową. Jako zabezpieczenie dałem wyłącznik zwarciowo-nadprądowy który do zasilacza o takich parametrach doskonale pasuje. bardzo podobny schemat jest na elektrodzie tylko wystarczy go trochę przerobić tak jak ja to zrobiłem.
  • #5 1742098
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Szukam schematu z dokładnym opisem - zasilka regulowana do 24v DC i prad do 10A max :) najlepiej jakby była to zasilka impulsowa tak jak w ATX'ach... Opis jak zrobić od podstaw - czyli jake rdzenie/ile zwojów na jakim scalaku+schemat całości (FULL info)...
REKLAMA