logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzone zdjęcia po przeniesieniu z telefonu na kartę SD

Gwizdek 03 Lis 2017 08:28 4728 10
REKLAMA
  • #1 16797781
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witajcie,

przeniosłem folder ze zdjęciami z pamięci telefonu (Samsung S8) na kartę pamięci (Sandisk Ultra 32GB class 10). Operacja zakończyła się bezbłędnie, natomiast zdjęć na karcie nie mogę wyświetlić - jest ikona wykrzyknika.
    - Nie można ich również wyświetlić wkładając kartę SD do komputera.
    - Również po przeniesieniu plików na komputer system windows ich nie wyświetla.
    - Poza tym "uszkodzonym" folderem karta SD działa poprawnie, scandisc, naprawa błędów nie przyniosła poprawy.
    - Pliki mają prawidłowy rozmiar, jednak się nie otwierają.

Dwa z nich dołączam do posta. Czy jest szansa na odzyskanie tych zdjęć?
    Proszę o pomoc :|

Pozdrawiam
    Robert
    Załączniki:
    • 20130527_165000.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20130527_165011.jpg (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16797796
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Gwizdek napisał:
    Operacja zakończyła się bezbłędnie

Tak ci się tylko wydaje.
    To nie są pliki obrazów i z nich nic nie odzyskasz.
    Uszkodzone zdjęcia po przeniesieniu z telefonu na kartę SD
    Zapamiętaj na przyszłość, że pliki się kopiuje a nie przenosi a po sprawdzeniu czytelności dopiero kasuje z nośnika źródłowego.
  • #3 16797930
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Fatalnie :cry:

A powiedz mi jeszcze, są Ci znane możliwości odzyskania ich wprost z pamięci telefonu? staram się od tego czasu nic nie zapisywać w jego pamięci.
    Zdjęcia te to pamiątka rodzinna i jestem skłonny zainwestować w odzyskanie tych plików.
  • REKLAMA
  • #4 16798143
    Robert B
    Poziom 43  
    Gwizdek napisał:
    staram się od tego czasu nic nie zapisywać w jego pamięci.

Po pierwsze żadne "staram się", tylko masz nie używać telefonu i wyłączyć go, bo cokolwiek z nim robisz, zmniejsza szanse na odzysk danych.
    Po drugie Link
  • #5 16798437
    czyt
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Spróbuj zrobić operację odwrotną: skopiować pliki z karty do telefonu. Telefon powinien wyświetlić, choć gwarancji nie ma.

Prawdopodobnie są zaszyfrowane, algorytmem telefonu, by ci nie przyszło do głowy, że jesteś właścicielem tych zdjęć. Wiara w odzyskiwaczy danych, dobra jest dla mających za dużo kasy.
    Do tej pory Sony (Ericcson) i monopolista jeden i drugi, celował w wkurzaniu userów. Widać Samsung dołączył.
    Masz tam , zapewne soft od samsunga na PC, może to otworzy.

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #6 16798605
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Cytat:
    Spróbuj zrobić operację odwrotną: skopiować pliki z karty do telefonu. Telefon powinien wyświetlić, choć gwarancji nie ma.

Dzięki za głos,

pomysł ciekawy, tylko jeśli nie przyniesie pozytywnego skutku to zapisując taką masę zdjęć w pamięci telefonu zmniejszę szansę na odzyskanie danych przez laboratorium :|
    Hmmm... chyba, że przetestuję na 1-2 sztukach...
  • #7 16798616
    Robert B
    Poziom 43  
    Gwizdek napisał:
    pomysł ciekawy

Pomysł idiotyczny, bo
    Gwizdek napisał:
    zmniejszę szansę na odzyskanie danych przez laboratorium

Gwizdek napisał:
    chyba, że przetestuję na 1-2 sztukach...

A w telefonie stracisz ich więcej, bo nie wiadomo w których komórkach pamięci OS telefonu przeprowadzi zapis.
  • REKLAMA
  • #8 16798645
    Gwizdek
    Poziom 14  
    Dobra, przekonałem się.
    Skopiowałem 2 zdjęcia, telefon ich nie odczytuje.
    Zgłoszę się do jakiegoś laba.

Póki co dziękuję za dyskusję, temat pozostawię jeszcze otwarty gdyby ktoś chciał zabrać jeszcze głos.

Pozdrawiam!
  • #9 16798736
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Co kolega zgłosi do laba? Ze skopiowanych zdjęć nic nie jest do odzyskania, tylko ewentualnie z telefonu. I nie uruchamiaj go więcej.
  • REKLAMA
  • #11 16805202
    Gwizdek
    Poziom 14  
    bodziot napisał:
    Sprawdź czy nie masz kopii na google zdjęcia

Hej,

to aż niewiarygodne, ale zdjęcia faktycznie znalazły się na koncie Google!
    W ogóle nie pomyślałem o tym, że tam odkłada mi się kopia zapasowa. Dzięki bardzo bodziot! :D (podaj proszę adres na PW, wyślę jakąś buteleczkę :))

Do laba się nie udałem, bo tak jak wspomniał mati211p z karty odzyskanie było nie możliwe, natomiast z telefonu wydało mi się to już też mało prawdopodobne ze względu na to, że telefon był używany przez kilka dni od wystąpienia tego problemu. Tak więc temat już odpuściłem... a tu taka miła niespodzianka :)

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
    Temat zamykam.

Pozdrawiam
    Robert

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł zdjęcia z telefonu Samsung S8 na kartę SD Sandisk Ultra 32GB, jednak po przeniesieniu pliki stały się niedostępne, co objawiało się ikoną wykrzyknika. Próby otwarcia zdjęć na komputerze oraz przywrócenia ich z karty nie przyniosły rezultatów. Użytkownik rozważał odzyskanie danych z pamięci telefonu, ale otrzymał porady, aby nie używać telefonu, aby zwiększyć szanse na odzyskanie. Ostatecznie, po kilku próbach, użytkownik odkrył, że zdjęcia były dostępne na koncie Google, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA