logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy połączenie zero z ziemią może powodować przygasanie świateł?

mirom22 30 Gru 2023 20:25 1050 14
REKLAMA
  • #1 20883800
    mirom22
    Poziom 6  
    Ocena: 24
    Witam serdecznie
    Bardzo prosił bym o pomoc przygasającego światła w domu a mianowicie kiedy instalacja zostaje obciążona. Dom ma 3 lata i instalację wykonywała firma elektryczna niby już że stażem. Byli dzisiaj posprawdzać i stwierdzili że wszystko jest ok. Zastanawia mnie czy nadal wykonuję się instalację gdzie zero jest połączone z ziemią, przesyłam kilka fotek mojej rozdzielni , bardzo proszę o pomoc ponieważ w wigilię przy pełnym obciążeniu wyłączały mi się same urządzenia.
    Chciałem zauważyć że licznik jest poza domem jakieś 20 metrów i dzisiaj jak ci elektrycy rozpląbowywali go do sprawdzenia to ziemia też jest pociągnięta z tamtej skrzynki a nie z fundamentu jak to chyba się teraz robi.
    Za podpowiedz z góry serdecznie dziękuję
    Zbliżenie na elektryczną rozdzielnię z różnymi elementami instalacji elektrycznej i kablami. Zdjęcie wnętrza skrzynki rozdzielczej z kablami i przełącznikami.

Dodano po 11 [minuty]:

Jestem pewien że zero jest zmostkowane z ziemią ponieważ miernik na brzęczku drze się jak szalony co zresztą widać to na zdjęciach w poprzednim poście
  • REKLAMA
  • #2 20883836
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    mirom22 napisał:
    miernik na brzęczku drze się jak szalony co zresztą widać to na zdjęciach w poprzednim poście
    Nie widzę na zdjęciu tego "drącego się jak szalony" brzęczyka.

Myślisz, że ten bełkot ktoś rozszyfruje?
  • #3 20883844
    mirom22
    Poziom 6  
    Ocena: 24
    Między zerem a ziemią w gniazdku
    Jeśli uważasz że to bełkot to po co piszesz jak nie masz ochoty pomóc
  • #4 20883857
    zbich70
    Poziom 43  
    mirom22 napisał:
    Masz ziemię w gniazdku to ją wygarnij pędzelkiem. ;)

W instalacji jest przewód neutralny oraz ochronny. Są one połączone metalicznie w miejscu rozdziału przewodu ochronno-neutralnego PEN (w układzie sieciowym TN).
  • REKLAMA
  • #5 20883872
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1144
    mirom22 napisał:

Dlaczego oczekujesz odpowiedzi na bełkot? Zadaj zrozumiale pytanie.
    I gdzie jest poprzedni post?
  • #6 20883989
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3475
    mirom22 napisał:
    dzisiaj jak ci elektrycy rozpląbowywali go do sprawdzenia to ziemia też jest pociągnięta z tamtej skrzynki a nie z fundamentu jak to chyba się teraz robi.
    Jedno o z drugim powinno być połączone.
    Ale jak w instalacji powstała awaria zera to na skutek awarii mogło stracić połączenie.
    Niekoniecznie w kablu zsilającym dom - awaria może być w samej rozdzielnicy
    mirom22 napisał:
    bardzo proszę o pomoc ponieważ w wigilię przy pełnym obciążeniu wyłączały mi się same urządzenia.
    Zdalnie nikt nie pomoże - bo to nierealizowalne.
    Trzeba wezwać dobrego elektryka.
  • #7 20884060
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    mirom22 napisał:
    Dom ma 3 lata i instalację wykonywała firma elektryczna niby już że stażem. Byli dzisiaj posprawdzać i stwierdzili że wszystko jest ok.

Robili pomiar impedancji pętli zwarcia?
  • #8 20884093
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20884110
    zbich70
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:
    A co to za kwiatek?
    Połączenie fazy z ziemią. Ale to nieważne, autora interesuje tylko połączenie zera z ziemią. ;)
  • REKLAMA
  • #10 20884394
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    mirom22 napisał:
    Zastanawia mnie czy nadal wykonuję się instalację gdzie zero jest połączone z ziemią, przesyłam kilka fotek mojej rozdzielni , bardzo proszę o pomoc ponieważ w wigilię przy pełnym obciążeniu wyłączały mi się same urządzenia.

Wyłączanie się urządzeń przy pełnym obciążeniu to jest sprawa odrębna od dywagacji z zakresu "instalacji z zerem łączonym lub nie łączonym z ziemią".

mirom22 napisał:
    ziemia też jest pociągnięta z tamtej skrzynki a nie z fundamentu jak to chyba się teraz robi.

To byłoby poważnym błędem, pomijając niewłaściwe nazewnictwo, ale skąd taki wniosek?
  • #11 20884584
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    mirom22 napisał:

W nowej instalacji jest zmostkowany Neutralny z bolcem w gniazdku?
    Ile żył dochodzi do gniazdka?
    Pokaż zdjęcie jak to gniazdko jest podłączone.
  • #12 20884875
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Przyjrzyjcie się dokładnie tej rozdzielnicy. Albo ja źle widzę, albo część obwodów jest zasilana jeszcze sprzed rozłącznika. Do FR od dołu wchodzą żyły zasilania, a z zacisków obok wychodzą już cienkie gdzieś w dół (trudno dociec dokąd). Jak ktoś tak zrobił to można się spodziewać więcej kwiatków :-).
    W ogóle czytelność tych zdjęć jest praktycznie zerowa....
  • #13 20884883
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    To nie jest rozłącznik, tylko przełącznik sieć agregat.
  • REKLAMA
  • #14 20884890
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    krzysiek7 napisał:
    To nie jest rozłącznik, tylko przełącznik sieć agregat.

Faktycznie, masz rację. Nie zwróciłem uwagi na oznaczenie.
  • #15 20884966
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    mirom22 napisał:
    Witam serdecznie
    Bardzo prosił bym o pomoc przygasającego światła w domu a mianowicie kiedy instalacja zostaje obciążona.

Pomiary IPZ wykonane?
    Jedne w domu na wszystkich obwodach. Kolejny w ZK. Zrobisz podasz wyniki to możemy dalej pogadać, teraz dyskusja nie ma wcale sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przygasającymi światłami w domu przy pełnym obciążeniu instalacji elektrycznej. Instalacja ma 3 lata, a jej wykonanie zlecono firmie elektrycznej. Elektrycy, którzy sprawdzili instalację, stwierdzili, że wszystko jest w porządku, jednak użytkownik podejrzewa, że przewód zerowy jest połączony z ziemią, co może być przyczyną problemu. W dyskusji poruszane są kwestie związane z połączeniem przewodów neutralnych i ochronnych, a także konieczność wykonania pomiarów impedancji pętli zwarcia. Użytkownicy sugerują wezwanie doświadczonego elektryka oraz dokładne sprawdzenie rozdzielnicy, ponieważ mogą występować nieprawidłowości w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA