logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór FM na hali bez możliwości montażu anteny zewnętrznej?

raaafik 03 Lis 2017 17:19 1695 6
REKLAMA
  • #1 16798704
    raaafik
    Poziom 9  
    Hej,
    Mam na hali radioodtwarzacz ale prawie żadnego radia nie mogę złapać oprócz radio Maryja. Czy jest jakaś możliwość poprawić nieco odbiór? Dodam że nie mam możliwości wywiesić anteny na dach. Antena która jest w radiu to taka metalowa rozkładana a raczej była rozkładana bo na ta chwile to została tylko końcówka. Próbowałem poprawić odbior łącząc antenie z czymś metalowym, niby trochę polepszylo ale dalej to nie to co bym chciał.
  • REKLAMA
  • #2 16798729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16798805
    raaafik
    Poziom 9  
    jan345 napisał:
    Przyczep do tej końcówki drut...
    Żeby nie przeszkadzał i dawał dobry efekt możesz przymocować go do ściany.

Jak wyżej pisałem, już tak zrobiłem.
  • REKLAMA
  • #4 16799891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16800402
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Drut znacznie dłuższy niż 75cm (mniej więcej) nie musi dać efektu.
    Większe długości (tzn wyjść bliżej "powietrza") chyba by trzeba by koncentrykiem i na końcu robocza część anteny, ale radio pewnie nie jest do tego przygotowane.

Na innych stacjach masz czysty biały szum, czy "efekty specjalne" typu brzęczenie itd... (można by diagnozować wtedy zakłócenia miejscowe w niskiej jakości odbiorniku)
  • #6 16800554
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1649
    JacekCz napisał:
    Na innych stacjach masz czysty biały szum, czy "efekty specjalne" typu brzęczenie itd... (można by diagnozować wtedy zakłócenia miejscowe w niskiej jakości odbiorniku)

Autor pewnie nie wie co to jest 'biały szum'
    Podłącz kawałek przewodu do odbiornika o długości około 75cm.
    Środek pasma obecnego UKF-u to 98MHz a ¼ długości fali tej częstotliwości to właśnie 75cm.
    Więc długość anteny ma znaczenia, i nie może być przypadkowa.
  • #7 16800579
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Wsadź na halę coś z gatunku tunera diory AS952 to pogadamy o jakości odbioru, podejrzewam, że ten radioodtwarzacz to czułość ma pożal się i stąd niewiele odbiera. Co to konkretnie za radioodtwarzacz? Marka, symbol? Czyżby hala stała pod tym kominem? ;) http://old.radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=362

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem radia FM w hali, gdzie nie może zamontować anteny zewnętrznej. Wskazówki dotyczące poprawy odbioru obejmują przyczepienie drutu do istniejącej anteny, co może poprawić sygnał. Sugerowane jest użycie drutu o długości około 75 cm, co odpowiada długości fali dla częstotliwości 98 MHz. Wskazano również na możliwość zakupu lepszego odbiornika, takiego jak tuner diory AS952, który mógłby poprawić jakość odbioru. Użytkownik zauważył, że radioodtwarzacz, którego używa, ma niską czułość, co może być przyczyną problemów z odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA