logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak ogrzewania po wymianie zbiornika wyrównawczego w domu piętrowym - co robić?

wieczo82 04 Lis 2017 23:38 3036 15
REKLAMA
  • #1 16801730
    wieczo82
    Poziom 8  
    Cześć,
    Proszę o pomoc jakiś czas temu fachowcy mi wymieniali zbiornik na nowy zdjęcie w załaczniku dom piętrówka przed wymianą na pionie gdzie jest zamontowany na pierwszym piętrze w dwóch pokojach przestały grzać grzejniki wcześniej nigdy nie było problemów.Poprzedni wytrzymał jakieś 25 lat w załączniku szkic wyglądu i podłączenia dodam że sam wygląd podłączenia nowego to dla mnie żenada i śmierdzi mi w pokoju szambem dlatego na górze przykręciłem odpowietrznik przynajmniej przestało walić.
    Co jest nie tak ? dodam że pompa wymuszająca obieg wody jest na powrocie szczerze mówiąc zastanawiam się czy tego nie rozwalić
    i zrobić tak jak było po staremu czyli rura wchodziła i wychodziła ze zbiornika działało i nie śmierdziało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16801890
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Tak, jak narysowane, to nie mogło działać prawidłowo, chyba,że w pionie, a nie tak jak rysunek pokazuje.
    Jeśli tak, to można podejrzewać, że przelew ze zbiornika był podłączony do kanalizacji,, stąd ten zapach szamba. O podłączeniu, trudno dyskutować- hydraulik uprościł robotę. Zamiast gwintować, czy spawać połączył PEX-em.
  • REKLAMA
  • #3 16801951
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie ,kolego rozumiem że pokazany zbiorniczek był zamontowany w pionie,nie śmierdziało bo poprzedni zbiorniczek nie miał napowietrzenia a przelew jest sprowadzony bezpośrednio do kanalizacji bez zasyfonowania .powodem zaprzestania grzania grzejników najprawdopodobniej jest ich zapowietrzenie ,a przyczynę zapowietrzenia nie da się ustalić na odległość. pozdrawiam.
  • #4 16801998
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Sprawdź, gdzie jest wyprowadzona rura odprowadzająca nadmiar wody ze zbiornika. Jeśli bezpośrednio do kanalizacji, to można spróbować ją podłączyć poprzez syfon. Wtedy zapachy powinny zniknąć.
  • #5 16802335
    wieczo82
    Poziom 8  
    Zgadza się poprzedni zbiornik był w pionie przelew jest podłączony do kanalizy ale tak było zawsze .Problemy się pojawiły po wymianie zbiornika nie grzeją grzejniki wielokrotnie były odpowietrzane i śmierdzi może nie szambem ale parującą wodą w poprzednim zbiorniku woda nie parowała bo nie było otwory na odpowietrzenie. Dlatego w to miejsce wkręciłem odpowietrznik zapach znikł a mój Ojciec go odkręca twierdzą że musi otwarte jak jest otwarte smerdzi parująca woda. Na nie grzejące grzejniki powkręcałem odpowietrzniki w korkach z tyłu grzejnika i woda nimi leci w trakcie odpowietrzania. Może wina jest w tym że parę razy zagotowała się woda i coś się stało z tymi rurkami plastikowymi może już nie są tak drożne ?
  • #6 16802361
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Rurki się nie zakleiły, ani nie zatkały. Być może są na odwrót podłączone. Napisz, lub zrób zdjęcie która rurka gdzie jest odprowadzona ze zbiornika wyrównawczego.
  • REKLAMA
  • #7 16802943
    wieczo82
    Poziom 8  
    zasilanie jest przykręcone od dołu zbiornika powrót jest z boku czy wkręcenie odpowietrznika to dobry pomysł ?
    tak się jeszcze zastanawiam bo była wymieniana też pompa i jak spytałem ojca to powiedział że dał za niż 120 zł śmieszna cena może ona nie daje rady bo to jakiś pewnie chinski badziew ?
  • #8 16803035
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    wieczo82 napisał:
    była wymieniana też pompa
    Czy ta instalacja może pracować bez pompy ?
    wieczo82 napisał:
    czy wkręcenie odpowietrznika to dobry pomysł ?
    Ponieważ jest to instalacja typu otwartego, nie ciśnieniowa, wiec odpowietrznik automatyczny nie działa tak, jak w instalacji pod ciśnieniem, niemniej jednak nie stanowi przeszkody w pracy instalacji.
  • #9 16803301
    wieczo82
    Poziom 8  
    instalacja chodziła bez pompy ponad 20 lat więc może chodzić bez
    zapomniałem wspomnieć ze jeden grzejnik trochę czasami grzeje a w drugim czasami jest ciepła rura ale tylko do zaworu sterującego ciepłem może kupiona pompa ma słabą wydajność ?
  • #10 16803332
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli instalacja może pracować bez pompy, to nie ma znaczenia jaką pompę założysz, grzejniki powinny i tak grzać. Prawdopodobnie w instalacji znajduje się powietrze, od czasu wymiany zbiornika. Trzeba dobrze odpowietrzyć układ.
  • #11 16803655
    wieczo82
    Poziom 8  
    Odpowietrzałem już parę razy robię to tak odkręcam odpowietrznik schodzę do piwnicy i dopuszczam wody do pieca aż zacznie lecieć przelewem zakręcam wracam i robię to samo z odpowietrznikami.
  • #12 16803720
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A ile masz zaworów na grzejnikach, zwłaszcza tych co nie chcą grzać ?
  • #13 16803899
    wieczo82
    Poziom 8  
    Każdy grzejnik ma po jednym zaworze dziś było odpowietrzane i z tych dodatkowych odpowietrzników które założyłem na te nie grzejące leciała woda.
    Teraz z ciekawości je odkręciłem leciało z nich powietrze i dudniło w zbiorniku w którymś momencie przestało lecieć i dodam że woda też nie poleciała. Nadal jestem przekonany że coś nie jest tak z tym zbiornikiem lub gdzieś jest zatkana rura przez to grzejniki się nie odpowietrzają samoczynnie i nie grzeją .
  • REKLAMA
  • #14 16804034
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    wieczo82 napisał:
    Nadal jestem przekonany że coś nie jest tak z tym zbiornikiem lub gdzieś jest zatkana rura przez to grzejniki się nie odpowietrzają samoczynnie i nie grzeją .
    A jesteś pewny, że zbiornik jest połączony prawidłowo, a nie na odwrót?
  • #15 16804115
    wieczo82
    Poziom 8  
    robili to hydraulicy sprawdziłem i jest tak jak pisałem wcześniej na moje jest podłączone dobrze
    wspomniałem ze wkręciłem w zbiornik odpowietrznik żeby nie śmierdziało wodą w pokoju Ojciec go odkręcił no i grzejniki już teraz na pierwszym pietrze grzeją do połowy rura zasilająca i powrót jest gorący grzejnik w połowie gorący w połowie zimny ?
  • #16 17080064
    wieczo82
    Poziom 8  
    Były zatkane rurki zasilające to była przyczyna słabego grzania

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie zbiornika wyrównawczego w domu piętrowym wystąpiły problemy z ogrzewaniem grzejników na pierwszym piętrze oraz nieprzyjemny zapach w pomieszczeniach. Użytkownik zauważył, że grzejniki przestały grzać, mimo wielokrotnego odpowietrzania. Wskazano, że przyczyną problemów może być niewłaściwe podłączenie przelewu zbiornika do kanalizacji, co mogło prowadzić do zapachów. Dodatkowo, możliwe jest zapowietrzenie grzejników lub zatykanie rur. Użytkownik zainstalował odpowietrznik, co pomogło w redukcji zapachów, ale grzejniki nadal nie działają prawidłowo. Wskazano na konieczność dokładnego odpowietrzenia układu oraz sprawdzenia poprawności podłączenia rur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA