Polować na SB Audigy2, najlepiej Audigy2ZS.
Sterowniki kXproject są na Windows7, i 64 i 32bit. Na Win10 też udało mi się je odpalić.
Te sterowniki obsługują także SB Live.
Czy stare SoundBlastery są lepsze od integry?
Czy inne karty np Xonar, są lepsze od integry?
Na te pytania ciężko odpowiedzieć. Zależy od osłuchania i klasy posiadanej reszty systemu audio.
Zaletą Soundblasterów na sterownikach kXproject jest za to niesamowita możliwość skonfigurowania dźwięku pod siebie.
Np niezależny EQ na każdy kanał. Do tego załóżmy że tylko w tylnim lewym głośniku chcemy lekki pogłos. A subwooferowi zmienimy trochę dynamikę. A centralny, ot tak dla jaj, ma grać w przeciwfazie, do tego 10ms później niż reszta kanałów. Takie cuda oferuje chyba tylko i wyłącznie kXproject!
A Audigy2ZS,gdyż jest to najmocniejsza karta obsługiwana przez te sterowniki, ma "najpojemniejszy" procesor DSP. Pozwala w linie audio doczepić największą ilość modułów modyfikujących dźwięk.
Różnych kart słuchałem, ale odkąd trafiłem na kXproject, to miałem i starego Live, i Audigy1, w końcu Audigy2ZS Gold. I to jest karta która zostanie ze mną dopóty da się ją jakoś podpiąć do komputera (sloty PCI są coraz mniej popularne

)
Są karty które technicznie są lepsze. Na papierze mają lepsze parametry.
Ale żadna nie zagra tak przyjemnie jak ustawione pod swoje gusta SB na kX'ach.