logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows bez partycji zastrzeżonej / zastrzeżonych

MES Mariusz 08 Lis 2017 08:49 6390 3
REKLAMA
  • #1 16808801
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    Witam. Strasznie nie lubię, gdy Windows "nasrywa" mi milion partycji podczas partycjonowania za pomocą narzędzia wbudowanego w instalator. Tym bardziej, że nie używam punktów przywracania systemu, naprawy systemu itp. gdyż stosuję inne rozwiązania (Deep Freeze / Reboot Restore RX w połączeniu z backupem Clonezilla / Ghost) i przekombinowane narzędzia MS są mi zwyczajnie zbędne. Z punktu widzenia backupów za pomocą Ghost / Clonezilla najłatwiej trzymać w "kupie" jak masz na dysku dwie partycje, jedną na system, drugą na dane (bez żadnych ukrytych partycji recovery, punktów przywracania i innych zastrzeżonych bajerów). Jeśli trzeba, wyjaśnię dlaczego (ale zakładam, że będzie to jasne).

Kiedyś dało się przechytrzyć instalator:

Wczoraj próbowałem to zrobić wykorzystując najnowszy obraz Windows 7 Home Premium. I nic z tego. Najwyraźniej MS się wycwanił, i zablokował tę możliwość obejścia polityki "poprawnej instalacji" (jedynie słusznej). Co więcej - nawet jeśli przygotujesz sobie na dysku dwie partycje NTFS po 60 GB (np. gparted-em z Ubuntu Live) to instalator i tak nie pozwoli zainstalować systemu na żadnej z nich.

Dziwne, bo bardzo często tak właśnie robiłem w przeszłości. A może różnica bierze się z tego, że kiedyś robiłem tak na HDD magnetycznych a już SSD-ki instalator traktuje inaczej, i na SSD nie pozwala już na to, na co pozwalał w HDD?

Generalnie jest to dla mnie uciążliwe i irytujące.
    Jest ktoś w stanie rozjaśnić nieco temat / albo zdradzić własne sposoby na wymuszenie na instalatorze (Win7 / Win10) instalacji na pojedynczej partycji bez tworzenia miliona małych syfiatych i zbędnych mi partycji?
  • REKLAMA
  • #2 16809209
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    MES Mariusz napisał:
    Jest ktoś w stanie rozjaśnić nieco temat / albo zdradzić własne sposoby na wymuszenie na instalatorze (Win7 / Win10) instalacji na pojedynczej partycji bez tworzenia miliona małych syfiatych i zbędnych mi partycji?
    Ja instaluję najczęściej, bezpośrednio z HDD i nie mam w/w problemów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2216202.html#11693516
  • REKLAMA
  • #3 16814380
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jest jeszcze jedna metoda nietypowej instalacji bezpośrednio na docelowej partycji ale wymaga również podpięcia dysku, przeznaczonego na system, do komputera z działającym systemem. Zasada taka sama jak w przypadku tworzenia przenośnych systemów na pendrive wykorzystująca narzędzie DISm.EXE. Minimalistycznie wystarczy narzędzie Gimagex.exe (nakładka na składnik zestawu DISM/ Windows AIK,). Jeżeli jesteś zainteresowany, a nie znajdziesz w sieci odpowiednich poradników to postaram się coś napisać, podpowiedzieć
    W przypadku gimagex.exe (znajdziesz w sieci) pod zakładką Apply należy wskazać plik Install.wim znajdujący się na płycie lub obrazie DVD systemu Windows, wskazać miejsce wypakowania, wybrać wersję systemu i Apply. Potem za pomocą EasyBCDprzygotować do niezależnego rozruchu. Oczywiście dysk z partycją na system mussi być odpowiednio przygotowany czyli założona partycja podstawowa aktywowana. To tyle w skrócie, bo ręczna metoda z DISM.Exe jest miej komfortowa, choć nieprzesadnie ale za to pewniejsza.
  • #4 18623837
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 612
    MES Mariusz napisał:
    Wczoraj próbowałem to zrobić wykorzystując najnowszy obraz Windows 7 Home Premium. I nic z tego. Najwyraźniej MS się wycwanił, i zablokował tę możliwość obejścia polityki "poprawnej instalacji" (jedynie słusznej).

Pierwsze słyszę, że Win7 nie da się zainstalować na jednej partycji w trybie MBR?
    Na etapie instalacji jak pojawi się okno ustawień języka, godziny i klawiatury wciskamy Shift+F10 aby wejść do CMD. Następnie uruchamiamy diskpart, sprawdzamy jakie mamy dyski twarde, wybieramy nasz dysk, czyścimy cały dysk, tworzymy jedną partycję podstawową aktywną wielkości min. 20GB (w megabajtach 20480), wychodzimy z programu, zamykamy okno CMD i kontynuujemy instalację klikając przycisk Dalej i Zainstaluj teraz:
    Instalacja Windows bez partycji zastrzeżonej / zastrzeżonych
    list disk
    select disk 0
    clean
    create partition primary size=20480
    active
    exit

Jak wynika z komentarzy pod filmem to samo da się zrobić w Win8 czy 10 w trybie legacy MBR oczywiście.
REKLAMA