logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z internetem tylko na jednym komputerze

mycelek 08 Lis 2017 14:22 6609 5
REKLAMA
  • #1 16809407
    mycelek
    Poziom 2  
    Witam,
    Problem wygląda tak, że internet działa na dwóch telefonach i jednym komputerze natomiast na drugim już nie. Cały czas wszystko było w porządku, aż do wczoraj, kiedy przy próbie połączenia z internetem na drugim komputerze wyskakuje informacja, że 'nie można połączyć się z siecią'. WiFi odnajduję. Z innymi sieciami może się połączyć tylko z tą jedną konkretną nie. Przez kabel internet śmiga. Próbowałam restartować kartę sieciową jednak nie pomogło. Tak samo jak 'zapomnienie' tej sieci, zrestartowanie komputera i ponowna próba połączenia się. Z tego co widziałam połączenia TCP/IP4 jest zaznaczone jako automatyczne. Kilka osób, które mają tego samego dostawce internetu co ja mają ten sam problem, bo podobno zaktualizowano routery CISCO. Jedna nie mam pojęcia co mogło się zmienić, że tylko jeden komputer nie ma teraz dostępu do internetu. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać?

• REKLAMA
  • #2 16809434
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Na jakim kanale nadaje router ? zainstaluj inssider 2.x na kompie gdzie WIFI działa i przeskanuj sieć.
  • REKLAMA
  • #3 16809454
    mycelek
    Poziom 2  
    Na 11.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16809504
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    W karcie WIFI na kompie gdzie nie ma neta, powinno być ustawienie 'regionalne', wybierz tam kraj PL, inne regiony (np US) mają tylko dopuszczalne kanały 1-10 i dlatego może karta może nie widzi wszystkich kanałów.

Dodano po 4 [minuty]:

Alternatywnie, zmień w routerze kanał WIFI na jakiś w zakresie 1-10.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16809541
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    bogiebog napisał:
    Alternatywnie, zmień w routerze kanał WIFI na jakiś w zakresie 1-10.

Kanał 1, 6 i 11 jest standardowo w sprzętach operatorów aktywny.
    @mycelek
    Ominąć wyżej wymienione kanały i spróbować na innych.
  • #6 16809614
    mycelek
    Poziom 2  
    Podziałała zmiana w ustawieniach routera. Zmieniłam Network Mode z 'N only' na 'B/G/N mixed' oraz zmieniłam na kanał 2. Dziękuje za pomoc :)
REKLAMA