logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak internetu po kablu na PC - działający WiFi na innych urządzeniach

Frozua 24 Gru 2023 13:45 6234 7
REKLAMA
  • #1 20874704
    Frozua
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    Witam,
    Nie wiem co się dokładnie dzieje ale nagle przestało odbierać mi internet po kablu. Po uruchomieniu komputera internet działał przez moment, po czym "umarł". Problem występuje tylko na komputerze w którym jest połączenie przez kabel (nie ma połączenia przez wifi) i tylko na tym komputerze, bo na innym sprzęcie normalnie łapie.
    Kroki które spróbowałem i nie przyniosły skutku to:
    Odłączenie kabla i ponowne podłączenie
    Reset internetu w systemie Windows
    Ponowne uruchomienie routera
    Ponowne zainstalowanie sterownika ze strony płyty głównej
    Flush ktory jeden z przyjaciół mi poradził
    Wylaczenie oraz włączenie karty sieciowej
  • REKLAMA
  • #2 20874719
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Masz inny komputer, by podłączyć do niego ten "problematyczny" kabel i sprawdzić?
    Lub może masz inny kabel, by połączyć bezpośredni router z komputerem? Nawet jakiś krótszy, po przestawieniu komputera, tylko do wykonania testu.
  • REKLAMA
  • #3 20874725
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Przewód podmieniałeś, wpinałeś go do innego portu w routerze, podłączałeś w miejsce komputera inne urządzenie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20874728
    Frozua
    Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Przewód podmieniałeś, wpinałeś go do innego portu w routerze, podłączałeś w miejsce komputera inne urządzenie?

Tak oraz Tak
    Na innym urządzeniu internet złapało bez problemu. Jedynie tutaj wysypuje problem. Co do innego kabla to go nie mam
  • REKLAMA
  • #5 20876102
    Kogi123
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Przeczyść wtyczkę i port w komputerze, sprawdź też czy nie masz wygiętych/urwanych pinów w porcie w komputerze i w kablu.
    Sprawdź w menedżerze urządzeń czy nie masz żółtego ostrzeżenia przy sterowniku karty sieciowej.
    Jeśli nie pomogło, to pozostaje ci kupić adapter ethernet wpinany do USB ( od 45 zł ), lub oddać do sprawdzenia w serwisie tą kartę sieciową ( drożej ).
  • #6 20876158
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2502
    Frozua napisał:
    Na innym urządzeniu internet złapało bez problemu

No to teraz pytanie, czy karta się nie podnosi, czy się podnosi ale nie otrzymuje ustawień sieciowych?
    Po wpięciu przewodu od switcha:
    1. ncpa.cpl i status połączenia z karty
    2. ipconfig/all

3. Dodatkowo podłączyć PC z innym urządzeniem bezpośrednio przewodem i znowu wynik z 1
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20878136
    Frozua
    Poziom 4  
    Komputer był dziś zanoszony do informatyka. Po podłączeniu go do sieci z jego mieszkania, komputer normalnie się łączy. Próbowałem wymianę kabla w domu lecz to nie przyniosło żadnych rezultatów. Wygląda to na to, jakby tylko u mnie w domu nie mógł się podłączyć. Samo to zaczęło się dziać zaraz przed świętami ogólnie. Dzień przed były zaniki internetu i telewizji od dostawcy, a następnego dnia internet działał moment po czym już więcej się nie połączył. Inna sprawa jest właśnie na drugim komputerze gdzie wszystko po kablu dalej działa normalnie
  • #8 20921008
    Frozua
    Poziom 4  
    Po wielu rozmowach z operatorem okazało się że był to błąd jednak po ich stronie i został wymieniony modem na nowy. Po tym wszystko zaczęło śmigać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia internetowego po kablu na komputerze, podczas gdy inne urządzenia korzystające z WiFi działały poprawnie. Przeprowadzono szereg działań diagnostycznych, w tym resetowanie routera, wymianę kabla oraz reinstalację sterowników, jednak problem nie ustąpił. Po konsultacji z informatykiem okazało się, że komputer działał poprawnie w innej lokalizacji, co sugerowało problem z siecią w domu użytkownika. Ostatecznie, po rozmowach z operatorem, stwierdzono, że problem leżał po stronie dostawcy, który wymienił modem, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA