logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat Ferguson FS1TH jak podłączyć do pieca Vaillant atmo tec pro

marcinus 35s12 11 Lis 2017 12:44 6069 6
REKLAMA
  • #1 16815440
    marcinus 35s12
    Poziom 2  
    Witam kupiłem termostat wifi firmy Ferguson FS1TH . Mam problem z podłączeniem do pieca Vaillant VUW PL 200?3-3M oki zasilanie podłaczyłem termostat swieci i hula lecz problem ze nie wiem jak podłaczyć sygnał w starym sterowniku Eurostel 2000 miałem 2 kable NO i COM
    podpiety w piecu do gniazda 3i4 pomoże mi ktoś jak to ogarnąć ?? bo nie mam pomysłu a nie chce czegoś spalić :)
    Załączniki:
    • Termostat Ferguson FS1TH jak podłączyć do pieca Vaillant atmo tec pro Zrzut ekranu (3).png (185.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat Ferguson FS1TH jak podłączyć do pieca Vaillant atmo tec pro ferguson.jpg (64.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16815829
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    po stronie kotła masz styki 3-4 i aby kocioł grzał to musi tam być obwód zamknięty, czyli fabrycznie masz tam mostek albo w przypadku regulatora pokojowego to ten regulator zamyka obwód na czas grzania i otwiera, gdy ma być przerwa w grzaniu.
    Kocioł na tych stykach 3-4 ma 230V, więc wszelkie podłączenia najlepiej robić po wcześniejszym całkowitym odłączeniu zasilania od kotła, czyli po wyciągnięciu wtyczki z gniazda 230V.
    Regulator powinien mieć styki bez napięciowe i wg schematu kocioł powinien być podłączony do R-W po stronie termostatu ale zastanawia mnie opcja zasilania 9-24V na stykach R-C, co kłóci się z 230V jakie generuje kocioł.
    Ja bym wcześniej sprawdził miernikiem, czy podczas pracy termostatu na "sucho" bez kotła na stykach R-W nie ma żadnego napięcia oraz czy po załączeniu grzania na termostacie następuje zamknięcie obwodu na stykach R-W.
    Bez tej próby podłączenie wydaje się być ryzykowne i niepewne ale instrukcja innej opcji podłączenia moim zdaniem nie pokazuje.
    Z racji obecności 230V robisz wszystko na własną odpowiedzialność.
  • REKLAMA
  • #4 16888960
    BUCKS
    Poziom 39  
    Wynika z tego, że termostat wymaga osobnego przekaźnika.
    Tylko zamiast dwóch zasilaczy i przekaźnika na 5V to spróbowałbym z przekaźnikiem zasilanym tym samym napięciem co termostat, wtedy w teorii wystarczyłby jeden zasilacz.
    Tylko trzeba brać pod uwagę, że niskie napięcie ogranicza długość przewodów dlatego finalnie dwa zasilacze mogą być obligatoryjne, aby nie było zbyt dużych spadków napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 16889239
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Czy aby na pewno na stykach 3-4 w kotłe Vaillant pojawia się napięcie ~230V :?:

Czy jest to tylko styk zwierny/rozwierny?

Z tego co pamiętam to Vaillant zabrania tam podawać napięcie ~230V
  • REKLAMA
  • #6 16889483
    BUCKS
    Poziom 39  
    ls_77 napisał:
    Czy aby na pewno na stykach 3-4 w kotłe Vaillant pojawia się napięcie ~230V :?:

tak, jest tam 230V generowane przez sam kocioł.
    Zawsze możesz ściągnąć instrukcję serwisową i zobaczyć schemat tego kotła.

ls_77 napisał:
    Czy jest to tylko styk zwierny/rozwierny?

Z tego co pamiętam to Vaillant zabrania tam podawać napięcie ~230V

Regulator pokojowy, a w zasadzie przekaźnik wbudowany w ten regulator powinien mieć styki bez napięciowe, które tylko zamkną lub otworzą obwód, w którym występuje 230V, bo zastępuje on tylko fabryczny mostek, więc nie ma mowy o podawaniu dodatkowego napięcia 230V.

Inaczej sprawa ma się ze stykami 7-8-9 do podłączenia oryginalnego regulatora pokojowego Vaillant, bo jest to sekcja 24V i jak wiadomo puszczenie tam 230V oznacza spalenie płyty głównej kotła.
    Dlatego podłączając regulatory/termostaty zamienniki bez wbudowanego przekaźnika ze stykami bez napięciowymi trzeba uważać co się robi, bo niewłaściwe podłączenie i podanie dodatkowego napięcia może oznaczać problemy i ekstra wydatki.
  • #7 16890039
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    To teoretycznie do termostatu zał/wył trzeba dać przewód 3 żyłowy z uziemieniem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem termostatu WiFi Ferguson FS1TH do pieca Vaillant VUW PL 200?3-3M. Zasilanie termostatu zostało podłączone, ale nie jest jasne, jak podłączyć sygnał do pieca, ponieważ w starym sterowniku Eurostel 2000 były dwa kable NO i COM podłączone do styków 3 i 4. Odpowiedzi sugerują, że na stykach 3-4 w piecu Vaillant pojawia się napięcie 230V, co wymaga ostrożności przy podłączeniu. Termostat powinien mieć styki bez napięciowe, które zamykają obwód grzewczy. Użytkownicy zalecają sprawdzenie napięcia na stykach R-W oraz rozważenie użycia przekaźnika, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA