Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec grzeje do 70st. a grzejniki zimne

11 Lis 2017 13:32 12186 49
  • Poziom 6  
    Witam,
    Mam problem z piecem, a raczej z grzejnikami. Temperatura na piecu dochodzi do 70-80 stopni a grzejniki są zimne. Na rozdzielaczach na wyjściu gorące na powrocie zimne. Grzejniki już w ogóle nie grzeją. proszę o jakąś pomoc.
  • Poziom 16  
    Odpowietrz grzejniki dopuść wody do obiegu
  • Poziom 32  
    Jaka instalacja może zdjęcia rysunek .Czy jest pompa obiegowa czy tylko grawitacja ?
  • Poziom 6  
    Grzejniki odpowietrzone, pompa jest wilo star-z nova. Piec mam Vitodens 100 z zasobnikiem vitocell 100. Instalacja dziala
    5 lat I do tej pory nie bylo problemu. Serwis robiont raz w roku. Od zeszlego roku mialem gdzies przeciek I spadalo cisnienie z pieca, wiec dopuszczalem, teraz serwisant zrobil wyciek tylko nie grzeje 😐
  • Poziom 32  
    Filtr wyczyszczony przy pompie .
  • Poziom 6  
    Serwisant twierdził że tak
  • Poziom 32  
    A pompa chodzi sprawdziłeś ?
  • Poziom 36  
    Grzejniki mają zawory do odcięcia grzejników od instalacji. W przypadku grzejników z dolnym zasilaniem to możesz osobno odciąć zasilanie i powrót. Sprawdź wszystkie zawory odcinające. Jeśli grzejniki zimne to gdzieś masz blokadę na przepływ wody. To Twoja instalacja to powinieneś wiedzieć, gdzie masz wszystkie zawory, które mogą blokować przepływ wody.
  • Poziom 20  
    Bez rysunku albo foto to sobie możemy tylko pogdybać.
  • Poziom 20  
    marqqv napisał:
    Filtr wyczyszczony przy pompie .

    Sa1rus napisał:
    Serwisant twierdził że tak

    mirrzo napisał:
    Zapchany filtr; na bank.

    MonikaMarcin napisał:
    Bez rysunku albo foto to sobie możemy tylko pogdybać.

    Koledzy długo jeszcze zgadywanie bez konkretów (o instalacji) od autora?
    Może jednak pompa padła... Może zawór grawitacyjny... Może też filtr... Może, może, może...
  • Poziom 32  
    MonikaMarcin napisał:
    Koledzy długo jeszcze zgadywanie bez konkretów (o instalacji) od autora?
    Może jednak pompa padła... Może zawór grawitacyjny... Może też filtr... Może, może, może...

    No widzisz po co piszesz ? Autor włąsnie siedzi w piwnicy robi zdjęcia czyści filtr a do tego sprawdza czy pompa chodzi . Wiec poczekaj aż cos napisze .
  • Poziom 6  
    Grzejniki byly nieruszane (wczesniej nie bylo problemu), zawory poodkrecane, a jak sprawdzic czy pompa chodzi bez odkrecania jej ?

    Zdjecie instalacji

    Piec grzeje do 70st. a grzejniki zimne
  • Poziom 32  
    Sa1rus napisał:
    a jak sprawdzic czy pompa chodzi bez odkrecania jej ?

    Dotknij ręką będziesz czuł możesz zmienić bieg (obroty) czy coś się zmienia .
  • Poziom 29  
    Wrócić do podstaw, czyli wyczyścić filtr. Potem warto upewnić się, czy trójdrogowy w kotle się przestawia całkowicie na co. Może być też tak, że zawór kulowy przy filtrze nie otworzył się po przestawieniu rączki.
  • Poziom 6  
    Na pompie nie ma zadnych drgan
  • Poziom 32  
    Sa1rus napisał:
    Serwisant twierdził że tak

    Gdzie masz tego serwisanta który "wszystko" sprawdził ?
    Jak sam nie jesteś w stanie dalej działać to go wezwij lub innego i pewnie problem ustąpi .
  • Poziom 20  
    Sa1rus napisał:
    Na pompie nie ma zadnych drgan

    Z fotki widać że to jakieś małe WILO.
    Nie oczekujmy "trzęsienia ziemi".
    Nie ma na niej "od czoła" śruby odpowietrzającej? Byłoby widać wirnik.
  • Poziom 32  
    Sa1rus napisał:
    Na pompie nie ma zadnych drgan

    Sprawdź czy jest włączona do prądu lub czy jest podawany prąd na nią . Jeżeli wiesz jak to zrobić , abyś nie uległ porażeniu
    Widzę dla Ciebie najlepsze wyjście wezwać serwisanta
  • Poziom 20  
    Napięcie w ogóle dochodzi do niej. Zajrzyj do puszeczki i zmierz. Może kabelek się wyrwał. :-D
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Star-Z NOVA to pompa cyrkulacyjna o mocy 4W
    W żaden sposób nie nadaje się na system grzewczy. Ona cyrkulacją ledwo co miesza.

    Na zdjęciach niestety nie widać wspomnianych rozdzielaczy.
    Pompa, którą widać jest pompą cyrkulacyjną zainstalowaną raczej na CWU i nie ma żadnego wpływu na ogrzewanie co.
  • Poziom 6  
    MonikaMarcin napisał:
    Napięcie w ogóle dochodzi do niej. Zajrzyj do puszeczki i zmierz. Może kabelek się wyrwał. :-D


    Napiecie dochodzi, sprawdzalem fazerem, drgania jednak sa ☺
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Darujcie sobie tą pompkę. Jest od czegoś innego. :roll:

    Przede wszystkim filtr tak jak pisał mirrzo
    Ale filtr na instalacji CO, którego na zdjęciu nie widać.
    marqqv napisał:
    Filtr wyczyszczony przy pompie .

    Sa1rus napisał:
    Serwisant twierdził że tak


    Daruj sobie takiego serwisanta, który zostawił Cie z takim tematem. Nie ufałbym :cry:

    Następnie kondensator w pompce ale tej w kotle.

    Sprawdź czy kocioł przegrzewa CWU. Może być też przyblokowany zawór 3D ale to jako ostateczność.
  • Poziom 20  
    piracik napisał:
    Na zdjęciach niestety nie widać wspomnianych rozdzielaczy.

    Piszemy o zdjęciach już od początku.
    Mamy już jedno.
    Więc drogi autorze zrób może wreszcie więcej "pogladówek".
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Szukaj filtra na powrocie z instalacji do kotła. Ale nie na rurze od tej pompki.

    Jeśli filtr jest czysty to wymiana kondensatora w pompce ale tej w kotle.

    Pod kotłem są jeszcze zawory serwisowe. Pytanie czy są otwarte. Ten po lewej wygląda na otwarty.
  • Poziom 20  
    Sa1rus napisał:
    Napiecie dochodzi, sprawdzalem fazerem, drgania jednak sa

    Drgania nie koniecznie obrazują poprawną pracę pompy.
    Może tylko "brzęczy" ale nie kręci, lub spowolniło ją coś znacznie.
    Chyba jednak demontaż i oględziny.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    MonikaMarcin napisał:
    Sa1rus napisał:
    Napiecie dochodzi, sprawdzalem fazerem, drgania jednak sa

    Drgania nie koniecznie obrazują poprawną pracę pompy.
    Może tylko "brzęczy" ale nie kręci, lub spowolniło ją coś znacznie.
    Chyba jednak demontaż i oględziny.


    Mówisz o tej zielonej pod kotłem?
  • Poziom 6  
    piracik napisał:
    Szukaj filtra na powrocie z instalacji do kotła. Ale nie na rurze od tej pompki.

    Jeśli filtr jest czysty to wymiana kondensatora w pompce ale tej w kotle.

    Pod kotłem są jeszcze zawory serwisowe. Pytanie czy są otwarte. Ten po lewej wygląda na otwarty.


    Czy na powrocie to jest ten na zdjeciu ktorym widac pompke?