logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 7 na Gigabyte GA-H61M-S1, brak wykrycia dysku Seagate Sata III

adam529 14 Lis 2017 16:46 2004 20
REKLAMA
  • #1 16822770
    adam529
    Poziom 7  
    Ocena: 23
    Witam,
    podczas instalowania systemu gdy przechodzimy do zakładki "partycjonowanie" (tu gdzie wskazujemy gdzie ma zainstalować Windowsa) wyskakuje komunikat: Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk załaduj sterownik, aby dostarczyć sterownik pamięci masowej w celu instalacji

Jest to problem spowodowany chyba tym, że płyta jest na Sata II, a dysk Sata III, na internecie jest sporo takich samych tematów ale nie ma żadnego konkretnego, co zrobić żeby zadziałało

edit:
    płyta: Gigabyte GA-H61M-S1
    dysk: Seagate Barracuda
    Windows 7 64-bit
    Windowsa instaluję z płyty.
  • REKLAMA
  • #2 16822774
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8314
    Witaj.
    Przede wszystkim należałoby podać informacje, jakiego sprzętu dotyczy problem (co najmniej model płyty, model dysku) oraz jakiego Windowsa próbujesz zainstalować. Nie uważasz? :)

Z jakiego nośnika próbujesz instalować ten system? Z płyty, czy z USB?
  • #3 16822803
    adam529
    Poziom 7  
    płyta: Gigabyte GA-H61M-S1
    dysk: Seagate Barracuda
    Windows 7
    windowsa instaluję z płyty
  • #4 16822823
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czy tryb pracy kontrolera SATA w BIOSie jest ustawiony na AHCI?
    Czy Windows jest ze zintegrowanym SP1?
    Czy dysk się poprawnie wykrywa w BIOSie?
  • REKLAMA
  • #5 16822834
    adam529
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Czy tryb pracy kontrolera SATA w BIOSie jest ustawiony na AHCI?
    Czy Windows jest ze zintegrowanym SP1?

sprawdzałem na achi i na ide i nie działa

Czy Windows jest ze zintegrowanym SP1
    nie do końca rozumiem pytania

jak to sprawdzić?:)

Dodam jeszcze, że mam identyczny dysk który mam własnie podpięty i działa ale system miał zainstalowany na innym komputerze
  • REKLAMA
  • #6 16822837
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    > jak to sprawdzić?

Oczami! Skoro nawet z tym masz problem to moze popros o instalacje kogos kto ma chociaz podstawowa wiedze na ten temat?
  • #7 16822842
    adam529
    Poziom 7  
    Tak, dysk jest wykrywany w biosie
  • #8 16822851
    dt1
    Admin grupy komputery
    adam529 napisał:
    sprawdzałem na achi i na ide i nie działa

Pozostaw na AHCI, tak powinno być.

adam529 napisał:

Czy Windows jest ze zintegrowanym SP1
    nie do końca rozumiem pytania

Instalując system chyba wiesz, jaką wersję zakupiłeś, masz dostęp do oryginału, bądź legalne źródło, z którego pobrałeś obraz do utworzenia tej płyty podaje taką informację.

adam529 napisał:
    jak to sprawdzić?:)

Instrukcja od płyty głównej Ci się przyda.
    BIOS -> System -> ATA port Information
    albo
    BIOS -> BIOS Features -> Hard Drive BBS Priorities
  • #9 16822877
    adam529
    Poziom 7  
    Kupiłem na allegro więc raczej pirata by nie sprzedawali:)
    https://drive.google.com/file/d/0By35-vFPtM3ha0ZrOXJaOVY2X1E/view

Tak, dysk jest poprawnie wykrywany w biosie,

jeszcze raz odpaliłem instalację skoro i tak przepinałem dysk i tam mogę wskazać gdzie zainstalowany jest sterownik, jakbym wrzucił sterownik na płytę z systemem, można tak czy na płycie musi byś sam system?
    wskazałbym ten sterownik i zobaczyłbym czy pójdzie dalej czy nie
  • #10 16822948
    dt1
    Admin grupy komputery
    Na płycie H61 nie jest potrzebny żaden dodatkowy sterownik do instalacji Windows 7.
    Być może powinieneś spróbować z oryginalną płytą. Czy dysk jest sprawny? SprawdźSMART tego dysku, podaj tutaj. Możesz skorzystać z programu MHDD, dystrybucji Live systemu Linux albo jakiejś składanki z narzędziami (np UBCD).

Co do zakupów z Allegro to jeśli chodzi o Windowsy 7, które musisz sam sobie pobierać przez internet i dostajesz licencję elektroniczną lub odklejaną, to z ich legalnością bym uważał.
  • #11 16823019
    adam529
    Poziom 7  
    zrobiłem tak jak na tym poradniku tylko, ze sterowniki maiłem na pendrive
    https://www.youtube.com/watch?v=J_uWgOuZM-w
    i zadziałało ale miałem ustawione na IDE więc anulowałem instalację aby zmienić na AHCI i jak spróbowałem to zrobić od nowa to nie zadziałało, teraz ani na IDE ani na AHCI nie działa ten sposób:/

Dodano po 51 [minuty]:

instalka sama w sobie powinna mieć sterowniki sata?
    może ten obraz który dostałem jest badziewny i dlatego nie znajduje sterowników?
  • #12 16827176
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Producent plyty specjalnie zamiescil na stronie sterowniki do kontrolera sata pod W7: http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_bootdisk_irst_64_6series.exe wiec wysil sie troche i z nich skorzystaj.

Mozna je zintegrowac z plyta instalacyjna np. tak https://www.raymond.cc/blog/how-to-integrate-floppy-sata-raid-driver-into-windows-xp-cd/
  • #13 16827367
    adam529
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Producent plyty specjalnie zamiescil na stronie sterowniki do kontrolera sata pod W7: http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_bootdisk_irst_64_6series.exe wiec wysil sie troche i z nich skorzystaj.

Mozna je zintegrowac z plyta instalacyjna np. tak https://www.raymond.cc/blog/how-to-integrate-floppy-sata-raid-driver-into-windows-xp-cd/

nie działa ten sposób:/
    gdzieś wyczytałem, że jeśli dysk jest nowy to może być ustawiony tylko do odczytu i dlatego jest problem ze sterownikami, może to być prawda, jeśli jak to w biosie można go jakoś przestawić?
  • #14 16827380
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bzdury.

Nie dziala, bo cos robisz zle.
  • #15 16838544
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Wymień dysk na nowy SATA II.

Moderowany przez dt1:

Porada szkodliwa, naraża Autora tematu na niepotrzebny wydatek. Proszę o ponowne zapoznanie się z Regulaminem Forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php przed napisaniem kolejnej takiej wypowiedzi (z naciskiem na punkty 3.1.11, 3.1.17).

• REKLAMA
  • #16 16838692
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @dance251 po co piszesz takie bzdury?
  • #17 16838697
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Nawet SATA III działa na płycie z SATA I więc nie piszcie głupot... Może aktualizacja BIOS coś jeszcze pomoże choć raczej to coś kolega źle robi przy instalacji...
    Najlepiej poprosić jakiegoś kolegę, który jest lepiej obeznany w tej tematyce.
  • #18 16838704
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @lukaszd82 autor nie umie zainstalowac systemu i to jest jedyny problem. Dysk jest wykrywany w biosie, brakuje tylko sterownikow do kontrolera sata, ktore podalem wczesniej.
  • #19 16838912
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Kolobos napisał:
    @dance251 po co piszesz takie bzdury?

Dlaczego zaraz bzdury ? Chciałem tylko zasugerować zamianę dysku jeśli inne środki zawiodą, bo tak kiedyś zrobiłem i pomogło (też robiłem różne rzeczy i dopiero zmiana dysku pomogła; coś w tym chyba jest). Nie było moim zamiarem narażać autora postu na koszty, poza tym sądząc po tym jak próbuje rozwiązać problem może ponieść o wiele większe koszty. Nie wiem co tam u niego jest za problem z tym "znajdowaniem dysku" ale spróbować chyba nie zaszkodzi ?

Dodano po 1 [minuty]:

Kolobos napisał:
    @lukaszd82 autor nie umie zainstalowac systemu i to jest jedyny problem. Dysk jest wykrywany w biosie, brakuje tylko sterownikow do kontrolera sata, ktore podalem wczesniej.

Oczywiście masz rację, najpierw próbowałbym ze sterownikami...

Dodano po 6 [minuty]:

lukaszd82 napisał:
    Nawet SATA III działa na płycie z SATA I więc nie piszcie głupot... Może aktualizacja BIOS coś jeszcze pomoże choć raczej to coś kolega źle robi przy instalacji...
    Najlepiej poprosić jakiegoś kolegę, który jest lepiej obeznany w tej tematyce.

Oczywiście, że powinno działać ale skoro kolega ma problem i nie umie zainstalować sterowników to już nie moja wina. Być może rzeczywiście ma badziewną kompilację Windowsa, zacząłbym od próby instalacji innej wersji systemu i/lub od instalacji w/w sterowników, inny dysk to już ostateczne rozwiązanie. Pozdrawiam
  • #20 16838994
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @dance251 dlatego, ze autor napisal wyraznie, ze bios wykrywa dysk, a Ty mu sugerujesz zmiane dysku. To Twoim zdaniem nie jest bzdurna porada?

Co i tak niczego nie zmieni w tym przypadku, skoro w trybie IDE udalo mu sie zainstalowac system na tym dysku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji systemu Windows 7 na płycie głównej Gigabyte GA-H61M-S1 użytkownik napotkał problem z wykryciem dysku Seagate Barracuda SATA III. Komunikat błędu wskazywał na brak dysków w trakcie partycjonowania. Użytkownik sprawdził ustawienia BIOS, w tym tryb pracy kontrolera SATA (AHCI i IDE), oraz potwierdził, że dysk jest wykrywany w BIOSie. Wskazano, że nie są potrzebne dodatkowe sterowniki do instalacji Windows 7, jednak zasugerowano, aby użytkownik zintegrował sterowniki SATA z płytą instalacyjną. Użytkownik próbował różnych metod, w tym użycia pendrive'a z sterownikami, ale napotkał trudności. W końcu zasugerowano, aby sprawdził SMART dysku oraz rozważył użycie innej wersji systemu operacyjnego, jeśli problem będzie się powtarzał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA