logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinia o układzie zasilającym układ 12 na 5V z dużą ilością przekaźników

Anderian 17 Lis 2017 11:16 1164 2
REKLAMA
  • #1 16829398
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam

Mam do was prośbę o opinię odnośnie układu zasilania do sterownika.
    Sterownik zasilany będzie z zasilacza zewnętrznego 12V z opcją podłaczenia zasilacza buforowego, który daje napięcie ok 14,4V (do 15V)
    Chciałbym zabezpieczyć układ przed odwrotną polaryzacją oraz przed podłaczeniem za dużego napięcia.

Prąd jaki pobiera układ jest bardzo szeroki i wynosi od ok 0,2A do 1.5A z czego 1,3A pobierają przekaźniki 12V
    Następnie jest stabilizator impulsowy podłączony do tej samej linii 12V co przekaźniki, który podaje 5V na resztę układu, który pobiera od 0.2A do 0.5 A

Zależy ma na maksymalnej bezawaryjności, cena nie jest tu najważniejsza.
    W załączniku schemat zasilacza, co mogę jeszcze usprawnić ?

Zastanawiam się również czy zostawić na wejściu przetwornicy 2x 100uF 35V czy zastąpić je może innym
    Oraz czy nie przejść na przetwornicę ST1S10 zamiast obecnej ST1S14, mieliście jakieś doświadczenia z nimi ?

• REKLAMA
  • #2 16829520
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Ja używam takiego rozwiązania do zabezpieczenia polaryzacji i zbyt wysokiego napięcia:
    Dobierając odpowiednio diodę D3 ustalisz punkt wyłączania układu przy zbyt wysokim napięciu. Dioda D4 to ostateczne zabezpieczenie mające na celu przepalenie bezpiecznika F1.

Dobierz sobie tylko tranzystory Q1 i Q2 tak aby spełniały Twoje wymagania napięciowo-prądowe. U mnie są i muszą być kobyły.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
  • #3 16831988
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    a co sądzisz o kondensatorach za układem zabezpieczającym oraz o przetwornicach ?
REKLAMA