logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH GBH 180-LI 18V - Za słabe baterie? Wyłącza się.

xpac 21 Lis 2017 22:24 11697 5
  • #1 16840624
    xpac
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    BOSCH GBH 180-LI 18V - Za słabe baterie? Wyłącza się.
    Cześć wszystkim. Kupiłem niedawno młoto-wiertarkę akumulatorową BOSCH GBH 180-LI 18V, ale tylko sam korpus, gdyż posiadam nowe baterie, ale niestety tylko 18 V 2.0Ah - producent zaleca minimum 18V/4.0Ah. Niestety gdy mocniej docisnę wiertło do ściany wiertarka wyłącza się, a lampka baterii miga - zabezpieczenie przed przegrzaniem?

I tu pytanie: Czy wyłączenie się wiertarki jest spowodowane baterią 2.0Ah? Powinienem dokupić taką jak zaleca producent czyli 4.0Ah ? Wydawało mi się, że parametr Ah tyczy się tylko czasu wiercenia i nie będzie miało wpływu na siłę itp. Dzięki za odpowiedź
  • #2 16840689
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 107
    xpac napisał:
    Wydawało mi się,że parametr Ah tyczy się tylko czasu wiercenia i nie będzie miało wpływu na siłę

I tu się raczej mylisz mówiąc po "chłopsku" Ah ma wpływ na czas wiercenia jak i siłę wiercenia, mówiąc krótko po prostu akumulator nie jest wydajny. Raczej akumulator do wymiany ale niech się ktoś wypowie co się zna lepiej ode mnie bo nie chce cie naciągać na koszty
  • Pomocny post
    #3 16858423
    Narzędzia Bosch
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Migająca lampka informuje o przeciążaniu (nie przegrzaniu) narzędzia i nie zależy to od pojemności stosowanych akumulatorów. Chodzi o zbyt mocne przyciskanie wiertła do ściany - wówczas wiertarka wyłącza się. Narzędzia akumulatorowe mają tę zaletę, że można ich używać tam, gdzie nie ma dostępu do sieci energetycznej lub w miejscach gdzie przewód zasilający by nam przeszkadzał. Mają one jednak mniejszą moc niż ich sieciowe odpowiedniki i wymagają w związku z tym więcej cierpliwości. Można dalej korzystać z akumulatorów 2.0 Ah, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ praca zajmie więcej czasu, niż gdybyśmy korzystali z narzędzia sieciowego.
  • #4 16858828
    xpac
    Poziom 13  
    Narzędzia Bosch napisał:
    Migająca lampka informuje o przeciążaniu (nie przegrzaniu) narzędzia i nie zależy to od pojemności stosowanych akumulatorów. Chodzi o zbyt mocne przyciskanie wiertła do ściany - wówczas wiertarka wyłącza się. Narzędzia akumulatorowe mają tę zaletę, że można ich używać tam, gdzie nie ma dostępu do sieci energetycznej lub w miejscach gdzie przewód zasilający by nam przeszkadzał. Mają one jednak mniejszą moc niż ich sieciowe odpowiedniki i wymagają w związku z tym więcej cierpliwości. Można dalej korzystać z akumulatorów 2.0 Ah, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ praca zajmie więcej czasu, niż gdybyśmy korzystali z narzędzia sieciowego.

Dziękuję za odpowiedź. Dobrze, że jednak nie kupiłem 5.0Ah bo już byłem na to gotowy - nie zależy mi na czasie wiercenia, raptem 4 dziury na tydzień. Trochę się w takim razie zawiodłem... Mam wiertarko-wkrętarkę GSB 18-2-LI i nigdy się nie wyłączyła mimo, że wierciłem nią wiertłami 12mm w betonie - po prostu ma za słaby udar. Idąc tym tropem i hasłem reklamowym "Młot akumulatorowy o wydajności porównywalnej z narzędziem przewodowym" myślałem, że GBH 180-LI będzie idealnym rozwiązaniem, ale potrafi wyłączyć się nawet przy wiertle 8mm - gdzie tak jak wspomniałem, malutka GSB nawet nie"jękneła"...

GSB 18-2-LI
    BOSCH GBH 180-LI 18V - Za słabe baterie? Wyłącza się.GSB 18-2..I.jpg (32.93 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16876607
    Narzędzia Bosch
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Młot GBH 180-LI to mocne narzędzie, wiec to nietypowa sytuacja. Zalecamy w takim razie przesłanie narzędzia z akumulatorami do serwisu w celu sprawdzenia, co mogło być przyczyną takiego problemu z GBH 180-LI.
  • #6 16945709
    xpac
    Poziom 13  
    Narzędzia Bosch napisał:
    Młot GBH 180-LI to mocne narzędzie, wiec to nietypowa sytuacja. Zalecamy w takim razie przesłanie narzędzia z akumulatorami do serwisu w celu sprawdzenia, co mogło być przyczyną takiego problemu z GBH 180-LI.

Podsumowując. Wymieniony został Moduł Układu Elektroniki - miałem takiego pecha, że młot uszkodzony był "od nowego", dziękuję za porady, zbieram się za testy :)
REKLAMA