logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1,8T - Golf 4, nieszczelny dolot, jak to naprawić?

ZdzisekChytrusek 22 Lis 2017 23:03 7791 17
REKLAMA
  • #1 16842893
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam,
    takie pytanie czy to norma że jest problem z serwisem silników 1,8 turbo?
    To znaczy mam wrażenie że dla wielu mechaników grupa VAG to tylko 1,9 tdi.

Mam wg logów nieszczelność w dolocie, byłem w trzech serwisach i w jednym twierdzą że to musi być specjalistyczny sprzęt z kompresorem do mierzenia ciśnienia a oni tego nie mają, w drugim że auto pięknie jedzie co ja chce?
    w trzecim zasugerowano żebym wymienił świece, oczywiście po wymianie problem nie zniknął.

Słychać wyraźnie świst przy duszeniu auta z dołu i jedzie powyżej 3500 obrotów dopiero, chociaż jeden mechanik zasugerował że tam jest sztanga przy turbo a nie kierownice więc jest turbo dziura, no ale z logów wynika że z opóźnieniem wstaje.
    Jak mam teraz podejść do tematu? Tylko ASO zostaje w takich problemach?
    No bo to auto jedzie tyle o ile, ale z komputera wynika że wymagana wartość np powietrza nie jest równa uzyskanej, rzeczywistej.
    I teraz załóżmy że jest dziura w dolocie, to jak to naprawić? Bez podpięcia kompresora ani rusz?
    Czy ograniczona reakcja na gaz też może być związana z dziurawym dolotem w tym silniku?
    Cholerny problem jest żeby takie auto oddać na naprawę i za 2-3 dni odebrać gotowe i zapłacić, łaskę robią że w ogóle zajmą się.
    Może dlatego że auto ma prawie 20 lat.
    Mowa o Golfie IV 1,8 turbo z 99r.
  • REKLAMA
  • #2 16843164
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Ja bym zaczął od tego czy przepływomierz podaje wartość prawdziwą oraz czujnik ciśnienia doładowania. Druga sprawa to ciśnienie doładowania bez odpowiedniej wartości nie uzyskasz przepływu. Co do dziury w dolocie to jeszcze obejrzałbym EGR czy czasem tamtędy nic nie ucieka/dostaje się. W tych silnikach często też jest problem z łańcuchem miedzy wałkami (jego żywotność to około 200 tyś km) jak jest luźny rechocze i źle wpływa na pracę silnika. Szczególnie jak masz silnik bez przestawiania fazy bo błąd się nie pojawi.
  • #4 16843829
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    W tym silniku niestety nie mam map sensora, trzeba by się wpiąć gdzieś przy nie wiem? dolocie i wtedy zmierzyć.
    Przepływomierz teoretycznie jest ok, a rozrząd tzn ten łańcuch to poprzednik zmieniał.
    A czy czasem uszkodzone DV nie powoduje upustu ciśnienia powietrza jak w tych mocarnych turbo-benzynach? Tutaj jest świst przy przyspieszaniu, ale to muszę sprawdzić.

A oprócz dolotu np wastegate turbiny? Czy można to jakoś samemu wyregulować?
    A może ta sztanga stoi? Bo u mnie to tak wygląda:

Może spryskać np WD-40 całą gruszkę? Czy to bezsensu?

Wg mnie są dwa problemy - dziurawy dolot + zawieszający się zawór wastegate turbo.
    No chyba że N75 też źle działa.

Po prostu auto np na drugim biegu do 3 tys nie jedzie potem idzie ostro, a po przepięciu na bieg 3 nagłe słabnie, np na 5 biegu przy 3 tys nie jedzie wcale, jak wolnossący.
  • #5 16843947
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Sprawdź ręcznie czy sztanga się porusza.
  • #6 16845200
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Sprawdziłem sztangę i się porusza ale tak lekko raczej, minimalnie.
    Nie wiem czy tak ma być? czy powinna chodzić płynnie mocno?

Czy jak wezmę klucz nie wiem to jest chyba 10tka? płaski - to mogę nieco podciągnąć sztangę czy mi się wszystko rozjedzie i turbina albo silnik padnie?
    Z uwagi na inne ciśnienie itd?
    Oczywiście nie jakoś drastycznie, jeden obrót dolna i górna nakrętka.
  • REKLAMA
  • #7 16846639
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Zaślepki na waz z turbo i ten na kolektor i 2bary napompuj.inaczej nie znajdziesz. Statystyczne najczesciej pada łącznik turbo ic lub1 wąż
  • REKLAMA
  • #8 16846834
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Ok, ale czy do tego potrzeba jakiś specjalny zestaw naprawczy do testowania szczelności dolotu?
    Czy to się zrobi jakoś samodzielnie z jakieś puszki?

Np spotkałem coś takiego: (ale nie wiem gdzie to dostać)

i czy od tego ciśnienia od razu będzie słychać uchodzące powietrze czy warto jeszcze wtedy czymś popsikać? np wodą z ludwikiem?
  • #9 16847034
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Zaślepki z kibel rury wiertarka i wentyl z felgi
  • #10 16847090
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Ok, a bez pompowania nic się nie zdziała?
    Np psikając plakiem i wtedy zaciągnie i zaczną się podnosić obroty tam gdzie pęknięcie?
    Chociaż to z ciśnieniem chyba najbardziej skuteczna i pewna metoda.
  • #11 16847426
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Pomyśl ..... masz ciśnienie w układzie,wąż pęknięty który sie otwiera na zewnątrz jak puchnie od ciśnienia , gdzie plak????? Wystarczy chwile analitycznie pomyśleć jak to działa. 2 zaślepki ,2 opaski , 1 wentyl i kompresorek do 2 bar. Nawet taki do opon. No i papierosek co by zadymić otoczenie :)
  • REKLAMA
  • #12 16855892
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Panowie, trochę zmiana tematu, szczelność sprawdzona tzn ja sam i w serwisie bo nie czułem się pewnie :D Teoretycznie jest ok, wszystko szczelne.
    Może turbo się odzywa - ten typ tak ma?

A co jeszcze wpływa na moc? zastanawiam się nad sztangą wastegate, może coś źle wyregulowane i za słabe doładowanie?

Albo n75? tylko czy problem z tym zaworem nie byłby komunikowany w postaci błędu na komputerze?
  • #13 16887060
    7hebill
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Nie wymieniałeś może tłumika? Ja w swojej skodzie 1.9 tdi po wymianie tłumika zaobserwowałem gwizd taki jak by ktoś mi gwizdek do wydechu wsadził.
    Początkowo nie wiedziałem o co chodzi i nie spodziewałem się ze to może być wina tłumika który niedawno wymieniałem. Sprawdziłem wszystkie rury, rozkrecane i czyszcone całe turbo, sprawdzana geometria turbo, gruszka bez zarzutów, ETC - jednym słowem wszystko tak jak powinno być. Pewnego dnia teścia poprosiłem by pogazował trochę bo dzwięk jak by z komory silnika. Przypadkiem zlokalizowałem że dzwięk faktycznie wychodzi z tłumiaka. Mechanikowi w Polsce sie pożaliłem, na formum sie pożaliłem i wychodzi na to że to wina tłumika, jakby się gdzieś te powierze załamywało i dopiero sobie przypomniałem, że przeciew wymieniałem nie dawno ;P
    Tylko i ciebie ten błąd w komputerze i to jest zastanawiające ale idąc tym tokiem to ten czujnik musi to jakoś wykrywać więc skoro on wykrywa błąd to albo on walnięty jakiś albo gdzieś w jego okolicach bądź przed - szczerze mówiąc nie wiem jak on to mierzy
  • #14 16887064
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    U mnie raczej to wina turbiny, bo to podobno jej dźwięk ale z kolei w logach dynamicznych przepływu powietrza jest strasznie dużo jak na ponad 200 koni, tyle to ten seryjny osprzęt nie da rady, nawet jeśli ktoś grzebał w sterowniku, także cos nie tak.

Na dniach teraz będę kombinował ze sprawdzeniem szczelności dolotu wg wskazówek od andrzeja20001, znalazłem w sklepie budowlanym zatyczkę do rur od WC fi 50 i spróbuje to wpiąć w wąż dolotu i dmuchnąć.
    Reszta wg logów jest ok także może turbo lekko pogwizduje z dołu pod obciążeniem ale dolot musi być konkretnie sprawdzony.
    Tłumika nie zmieniałem, poza tym na biegu jałowym tego nie słychać, tylko pod obciążeniem, jak całość pracuje i zaczyna dmuchać.
  • #15 16887065
    7hebill
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Życzę owonych łowów :) Ja miałem tą przyjemność ze turbo mogłem odkrecić U znajomego i całe sprawdzic pod lupą mechanika co się na tym zna. W sumie było czyste i wyglądało jak nówka prawie hehe. Pochwal się co znalazłeś potem :)
  • #16 16889202
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Jak jest duży przepływ a ciśnienie niskie i nie ma mocy. To albo przepływomierz kłamie (ale przeważnie zaniża) albo co bardziej prawdopodobne powietrze ucieka zanim trafi do cylindrów czyli dziura między turbo a głowicą. Turbo robi nadciśnienie przy obciążeniu i wtedy dmucha dziurą.
  • #17 16972223
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 187
    Gwizad przy turbinie to postac rzeczy naturalna. Przy zmniejszonej ciut średnicy przeplywa powietrze -gaz z prędkościa ponaddzwiekowa albo zbliżona. Sprawdz jaki model turbiny jeat tam dany. Zobacz jaie w karcie katalogowej ma parametry. Jak wyglada cisnie na wlocie i w wylocie. Jesli jes mozliwosc to wystarczy zwykly manometr do sprawdzenia nadcisnia. Wpinas sie w fragment kanalu powietrznego za wylotem i odczytasz jaki masz cisnienie.na manonometrze stad wyliczysz sobie wartosc cisnienia dynamicznego .
    PROSTA metoda ktorej uczyli w szkole zawodowej mechanicznej.
  • #18 16976438
    ZdzisekChytrusek
    Poziom 8  
    Ok Panowie, teraz takie pytanie - powymieniałem część węży które były zapocone ale chce jeszcze sprawdzić wszystko ciśnieniowo, czy dam radę to zrobić na stacji paliw przy pomocy automatycznego, elektronicznego kompresora?

A może lepiej kupić taki za 20 zł pod 12V?

No bo jednak muszę wtłoczyć powietrze a te elektroniczne to chyba wyczuwają ciśnienie i jak nic nie ma to głupieją?

Jak to zrobić? chyba że pomoc jakiegoś pracownika wulkanizacji :) No niestety nie mam takiego kompresora konkretnego, jedynie pompka nożna ale to tam nic się nie zrobi tym.

A co do turbo to jest zwykłe K03, konkretnie 06a 145 704 k, doładowanie ok 0,5-0,6 bar.
    Tyle to powinno dmuchać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieszczelnością dolotu w silniku 1,8T w Golfie 4, co prowadzi do spadku mocy i charakterystycznego świstu. Po wizytach w trzech serwisach, gdzie nie uzyskano jednoznacznej diagnozy, użytkownik zastanawia się nad przyczynami problemu, w tym nad stanem przepływomierza, zaworu DV, oraz ewentualnymi uszkodzeniami w układzie dolotowym i turbosprężarce. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie szczelności dolotu, regulację zaworu wastegate oraz testy ciśnienia. Użytkownik planuje samodzielne sprawdzenie szczelności dolotu przy użyciu zatyczki i kompresora, a także rozważa wymianę uszkodzonych węży.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA