logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie grająca jedna strona w powermixerze Behringer PMP 3000

adam32011 23 Lis 2017 15:14 1068 7
REKLAMA
  • #1 16843812
    adam32011
    Poziom 8  
    Witam, od jakiegoś tygodnia przestała mi grać jedna kolumna.
    Mam powermixer Behringer PMP 3000 oraz 2 kolumny z LDM. Razem grały już z rok, ale od tygodnia przestały. Jedno wyjście (chyba to jest output B) nie działa. Ktoś mi mówił, że może być zablokowana moc po jednej stronie.
    Kolumny się nie spaliły, bo sprawdzałem przekładając kable.
    Co poradzić?
    PS. Mam granie w środę.
  • REKLAMA
  • #2 16844003
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9448
    Szukaj serwisu, który Ci to naprawi. W tydzień nie zdążysz samodzielnie.
  • REKLAMA
  • #3 16844021
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1194
    Tak , czy inaczej musisz skorzystać z serwisu ,nie mniej jednak termin pozostaje w tym przypadku absurdalny . Proponuje znaleźć sobie jakiś sprzęt zamienny na najbliższą imprezę .
  • #4 16844087
    adam32011
    Poziom 8  
    Mam do podłączenia keyboard .
    Jak odblokować output B .
    Myślę ,że stało się coś w ustawieniach,a nie w elektronice .
  • REKLAMA
  • #5 16844254
    aaanteka
    Poziom 42  
    Na początek sprawdź czy masz sygnał na obu wyjściach "MAIN 1/2"- podając go na zewnętrzny wzmacniacz ,czy chociaż słuchawki .
    Podobnie musisz sprawdzić występowanie sygnału na "POWER AMP INSERT" oraz "MONO OUT" .
    Pozwoli to ma określenie w której części urządzenia jest defekt .

Ważna kwestia ,to ustawienie przełączika : "AMP MODE" na pozycję "MAIN" .
  • #6 16845994
    adam32011
    Poziom 8  
    Wpiąłem słuchawki do PHONS/CTRL i było słychać w obu głośnikach w słuchawkach
    Jeżeli chodzi o o te diody Led to przy włączone muzyce litera L unosi sie wyżej niż litera R
    Załączniki:
    • Nie grająca jedna strona w powermixerze Behringer PMP 3000 DSC_1003.JPG (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 16847880
    aaanteka
    Poziom 42  
    A gdzie miałeś sprawdzić występowanie sygnału ? Podejrzewam ,że nie dasz rady zdiagnozować tego urządzenia i go naprawić samodzielnie , bynajmniej na chwilę obecną i w jakimś sensownym terminie .
    Wygląda na dość charakterystyczną usterkę w tych mikserach tego producenta - nie wygląda to na tylko błędne ustawienie .
    Jak dokonasz sprawdzenia jak w moim poście wyżej będziesz wiedział gdzie jest i czy jest uszkodzenie na 100% .
  • #8 17457014
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9448
    398216 Usunięty napisał:
    Szukaj serwisu, który Ci to naprawi.
    aaanteka napisał:
    nie dasz rady zdiagnozować tego urządzenia i go naprawić samodzielnie

W większosci wypadkow tego typu miksery są budowane na jednej wspólnej płycie głównej plus ewentualnie "pomocnicze" - zasilacz, gniazda wyjściowe itp. Jeśli nie działa część wejść prawidłowo należy sprawdzić przede wszystkim szyny zasilania - na każdym torze wejściowym masz układy scalone (wzmacniacze operacyjne) na nich musi być zasilanie +/- 12V. Ponieważ jak pisałeś (PW - nie do końca wiem czemu - od tego jest forum) usterka dotyczy jednego kanału albo szyna zasilania tego kaanału, albo (co bardziej prawdopodobne ) wzmacniacz sumujący.
    Tak czy inaczej bez odpowiedniego sprzętu sam raczej nie dojdziesz. A usterka nie musi od razu oznaczać ogromnych kosztów - doświadczony serwisant ogarnie taki mikser w godzinkę. Mniej doświadczony może i tydzień siedzieć i nic nie wymyśli...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z powermixerem Behringer PMP 3000, w którym przestało działać jedno wyjście (output B) podłączone do kolumn LDM. Po sprawdzeniu kabli i podłączeniu słuchawek, sygnał był obecny w obu głośnikach, co sugeruje, że problem może leżeć w ustawieniach lub wewnętrznych komponentach miksera. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić sygnał na wyjściach "MAIN 1/2", "POWER AMP INSERT" oraz "MONO OUT", a także upewnić się, że przełącznik "AMP MODE" jest ustawiony na "MAIN". W przypadku braku możliwości samodzielnej diagnozy, zaleca się skorzystanie z serwisu, ponieważ usterka może dotyczyć zasilania lub wzmacniacza sumującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA