logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP T5730w - PCI Expansion slot - da radę wpiąć tutaj adapter PCI/SATA ?

bicik4096 23 Lis 2017 20:23 1227 12
  • #1 16844506
    bicik4096
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam

Tak googl-uje, i jakoś nie mogę znaleźć zdjęć, jak w tym terminalu HP 5730w wykorzystać ten PCI Expansion slot.

Czy ktoś wie może, czy da się dokupić do tegoż portu jakąś kartę PCI ze złączami SATA 2 / 3 ? Nie bardzo rozumiem już co to za port. Standardowy PCI 133MB / sek, czy może to PCI Express v1 ? ( 500 MB / sek ? )
  • #2 16844976
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Do tego slotu wpina się specjalną kartę rozszerzeń, na której są wyprowadzone (w zależności od karty) gniazda PCI Express x4 lub standardowe PCI, do tego po jednym porcie szeregowym i równoległym. Do takiej karty można włożyć np. kontroler SATA na PCI Express x1.
    Tak wygląda ta karta:
    Pozdrawiam
  • #3 16846148
    bicik4096
    Poziom 4  
    Czyli jest szansa że wepnę dwa dyski Toshiba 3 TB, osiągając przepustowość 2x150MB sek ? Jak szukać takiej karty na allegro, jak to się może nazywać ? Adapter PCI ?
  • #4 16855757
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16856219
    bicik4096
    Poziom 4  
    RitterX napisał:
    Karta PCI-SATA a lepiej PCI-SATA2 albo nawet PCI-SATA3 . Upewnij się, że nie będziesz miał problemu z uruchamianiem systemu z tych dysków.

Zerknąłem na allegro i widzę taką kartę, jednak cena dość wysoka około 100zł. Do Terminala za około 40zł, przydała by się używana karta w/w jakaś. Jestem ciekawy czy istnieje jakaś tania, dobra alternatywa dla: PCI SATA x4 RAID Unitek PCI-SATA-4R

Poza tym, gniazdo PCI w tym terminalu, rzekomo jest niestandardowym PCI. I tak się zastanawiam, co znaczy w istocie rzeczy PCI Expansion slot. Przecie powinno być zwykłe PCI i byłoby po sprawie, można by sobie tam montować co w rękę wpadnie.
  • #6 16857513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16857927
    bicik4096
    Poziom 4  
    O widzisz, dziękuje za wskazówkę. O ile się nie mylę, jest tam miejsce na ten 44 pinowy slot na te starsze dyski. Gdyby to co podałeś zadziałało, pozostaje pytanie, czy będzie widziało 3 TB dyski.
  • #8 16859822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16859916
    bicik4096
    Poziom 4  
    Nie planowałem podpinania dużych dysków do tego komputera. Po prostu kupiłem dwa terminale i zacząłem się głowić, jakby je jakoś sensownie wykorzystać. Jeden z nich po testach, nadaje się na energooszczędny domowy monitoring ( mam już monitoring od dawna, i chce go przerzucić na inny komputer ).

Drugi terminal T5730w, zacząłem się zastanawiać, czy uda się zrobić system na pendrive + dwa dyski po 3 TB Toshiba SATA 3. Zastanawiać się, nie znaczy dokonać wyboru :] Po prostu ciekawość ile można wyciągnąć z tak mało pobierającego prądu sprzętu. Jak coś nie wypali, mam masę innych komputerów, coś się tam znajdzie na te dyski Toshiby.

Alpine Linux na początku planowałem wbić w terminal T5730w. Jednak gdy to już zrobiłem okazało się że działa bardzo wolno. XPx86 na tym terminalu śmiga aż miło. FatDog64 linux również. FreeBSD, czy Alpine Linux bardzo wolno chodzą. Przypuszczam że mimo posiadania sterowników, np. do Alpine Linux, przypuszczam że coś tam nie do końca jest ok, ponieważ powinno śmigać. FreeBSD sobie odpuściłem co chodzi o używanie, ponieważ czas jaki włożyłem aby go w ogóle zainstalować, można się pociąć. Gdyby pod koniec instalacji FreeBSD była upragniona szybkość tego systemu, jeszcze bym tam kombinował, a tu ślimak.

Terminal T5730w podsumowanie: Jeśli przejdzie opcja System na pendrive ( w ram ) + 2xToshiba 3TB + ISCSI TARGET, zacznę się zastanawiać, czy będzie sens używania tego w taki sposób. Przeczuwam że cudów nie będzie, jednak po ostatnich kombinacjach na Dell Optiplex 760 SFF i Celeronie 440, jestem w stanie w cuda uwierzyć. Odpowiednie ustawienia karty sieciowej, doprowadziły do bardzo dobrej prędkości LAN. Taki oto sens tego całego kombinowania. Priorytetem dla mnie jest skrajnie niski pobór prądu, zachowanie dużej przepustowości na karcie sieciowej 1Gbps na tym terminalu. Gdzie nie spojrzę, nie ma żadnego cudownego komputera, który spełnił by moje oczekiwania w korzystnej dla mnie cenie.
  • #10 16861892
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16865292
    bicik4096
    Poziom 4  
    RitterX napisał:
    Jak Linux to niestety ale najprawdopodobniej będziesz musiał skompilować jądro. Wtedy będzie to miało sens i szybkość. Sempron 2100+ to architektura 64bit. Próbowałeś postawić na tym Slax-a https://www.slax.org/pl/ ?

Czy podczas instalacji takiego Alpine Linux z cli, czy tam podczas procesu tej instalacji jest w trakcie kompilowane jądro ? Czy może tylko są pobierane pakiety instalowane i nic poza tym ? Jestem świeżakiem co chodzi o Linuxa, umiem instalować, konfigurować itp na poziomie że tak powiem podstawowym, nie miałem do tej pory potrzeby aby robić coś więcej. Jeśli na FatDog64 lub Alpine Linux skompiluję 64 bitowy serwer iscsi, za pewne mój zapał się zwiększy, bo jednak jest to interesująca kwestia.
  • #12 16866240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16928992
    bicik4096
    Poziom 4  
    Witam po przerwie. Dzisiaj z ciekawości włożyłem tzw. RISER w port PCIE tego HP T5730W. Podpiąłem kartę graficzną jakiegoś Radeona z chłodzeniem bez wiatraka, która tradycyjnie chodzi na PCI Express - ale komputer milczy. Przeczuwam że zasilacz nie pozwoli na start, lub gniazdo PCIe w tym terminalu, jest jakieś inne.

Pytanie: czy mając taki RISER jak poniżej w obrazku, czy da się pod to podpiąć adapter SATA 2 / 3 ? Pytam bo nie mam jak sprawdzić tego PCIE w tym terminalu.

Chcę dodać że mam obok zasilacz ATX ok. 280 Watt Fortron, gdybym z niego wziął 12V dla tego terminala HP5730, przeczuwam że wszystko co cięższe niby pójdzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość wykorzystania slotu PCI Expansion w terminalu HP T5730w do podłączenia karty PCI z złączami SATA 2/3. Odpowiedzi wskazują, że slot ten obsługuje karty rozszerzeń, które mogą mieć gniazda PCI Express x4 lub standardowe PCI. Użytkownicy sugerują, że można zainstalować kontroler SATA na PCI Express x1, a także zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia kompatybilności z systemem operacyjnym oraz możliwości rozpoznawania dużych dysków (3 TB). Pojawiają się również pytania o zasilanie oraz o to, czy można użyć adaptera SATA w połączeniu z riserem PCIe. W dyskusji poruszane są również kwestie związane z instalacją systemów Linux oraz kompilacją jądra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA