logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor IPS czy EWV - wpływ na wzrok, zmęczenie oczu

astabian 24 Lis 2017 13:19 26928 3
REKLAMA
  • #1 16845861
    astabian
    Poziom 7  
    Ocena: 26
    Witam,

mam takie pytanie dla osób, które korzystały lub korzystają nadal z monitorów do pracy z komputerem. Które monitory mniej męczą oczy i mają bardziej wiarygodne kolory oraz nie ma efektu smużenia? Pytanie czy warto wymieniać monitor EIZO z IPS na nowy, inny z EWV? Niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum jeżeli chodzi o to, które monitory bardziej męczą oczy. Czy ktoś ma doświadczenie z tym związane?
  • REKLAMA
  • #2 16847441
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Wszystkie monitory męczą wzrok. Ja używam dwóch monitów i jestem zadowolony. Choć oba nie należą do najnowszych rozwiązań technologicznych (ciekawe czy ta gadka o tych technologiach free...coś tam to nie jest tylko ściemnianie marketingowe). Nec 1990SXi - monitor ma ponad 5 lat oraz SpectraView 242. Oba nie są najnowsze, podłączone do karty Matroxa i nie występuje smużenie, oczy nie bolą.
  • REKLAMA
  • #3 16848460
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Z tego co wyczytałem EWV to skrót od Enchanced Viewign Angles i jest to zwykła TN-ka na sterydach. Innymi słowy gorsze kąty widzenia i reprodukcja kolorów od praktycznie dowolnej matrycy IPS. Raczej wątpię by była między nimi jakakolwiek różnica jeśli chodzi o wpływ na zmęczenie wzroku. Innymi słowy - nie warto.
  • #4 16898396
    astabian
    Poziom 7  
    Ocena: 26
    Dzięki, pozdrawiam
REKLAMA