logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić awarię ECS K7S5A lub Duron 1,3 GHz? Brak reakcji komputera

Cichy_2004 09 Sie 2005 17:39 1177 8
REKLAMA
  • #1 1720111
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    Mam pytanie odnośnie tego jak sprawdzić czy padła mi płyta główna czy procesor. Chciałbym mieć pewność co wymieniać. Moja płyta to ecs K7S5A, procek duron 1,3 ghz. W obudowie kompa został sam zasilacz, płytka i procek oraz karta grafiki. Po włączeniu komp nie daje oznak życia, speaker milczy jedyny znak to wentylator na procku. Na monitorze też ciemno(karte sprawdzałem). Czy jest jakiś sposób żeby określić co mi padło ?? Z góry dzięki.

P.S. Na razie obstawiam procka, bo miał kiepski wentylator i chodził w 50 -55' C. Ale nie wiem czy sie nie myle.
  • REKLAMA
  • #2 1720131
    krzysiu77
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jak obstawiamy to stawiam na płyte i prawdopodobnie procka ;-)
    wyciagnij wszystkie "bebechy" z plyty, procesor, grafike, ram, itp.
    podłącz PC Spekera i wlacz kompa jak zacznie piskac to znaczy ze masz plyte OK
  • REKLAMA
  • #3 1720142
    tuman0
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Zdejmi z procka wiatrak i radiator jesli to on powinien mieć zapch spalenizny. Umnie tak bylo przy tej samej plycie (płyta działała). Obstawiam na procka.
  • #4 1720305
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    jakiej firmy zasilacz?
    Do płyty podłącz samo zasilanie, głośniczek i procesor z chłodzeniem (bez pamięci) - powinno piszczeć (sygnał przerywany).
  • REKLAMA
  • #5 1720353
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Składanie kompa - instukcja:
    1. Do samej płyty podłączamy zasilacz głośnik i przyciski obudowy.
    Jęśli zapipczy to elementy dobre jeśli nie to złe.
    2. I tak dokładamy kolejne elementy płyty.

Powodzenia.

Dodano po 3 [minuty]:

Jak rozróżnić problem Hardware od Software:
    1. Uruchomić na kompie system operacyny nie wymagający instalacji. Jeśli działa poprawnie to problem Software jeśli nie to Hardware.
  • #6 1720431
    Umarakuku
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    heh, większość płyt ECS, a w tym jej dawny flagowy produkt K7S5A, miało to do siebie, że jeśli nic do niej nie było włożone i tylko speaker podłączony, to jak się odpalało płytę, to nie dawała oznak życia ;)
    Dopiero trza było do niej włożyć procek lub ram i wtedy zaczynała piszczeć.
    I tak też tutaj należy zrobić.
    Jeśli masz padniętą płytę, nie opłaca się jej naprawiać - taką samą, sprawną używaną można kupić do 50 złotych.
  • REKLAMA
  • #7 1720577
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    k4be napisał:
    jakiej firmy zasilacz?
    .

MEGABAJT MGB-350S- ATX

Dodano po 3 [minuty]:

k4be napisał:

Do płyty podłącz samo zasilanie, głośniczek i procesor z chłodzeniem (bez pamięci) - powinno piszczeć (sygnał przerywany).

Nie piszczy :/ . Czyli że płyta nie żyje. Dobrze rozumiem ?
  • #8 1720734
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    albo zasilacz - po tej firmie można sę spodziewać wszystkiego... mógł też uszkodzić płytę i parę innych rzeczy :(
    Podłącz inny zasilacz i sprawdź jeszcze raz.
  • #9 1976219
    Cichy_2004
    Poziom 11  
    Temat zakończony. I płyta i procek padły, zasilacz przetrwał, dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z płytą główną ECS K7S5A i procesorem Duron 1,3 GHz, który po włączeniu nie daje żadnych oznak życia – brak sygnałów dźwiękowych z głośniczka, wentylator procesora działa, a na monitorze nie pojawia się obraz. Karta graficzna została sprawdzona i jest sprawna. W dyskusji zaproponowano metody diagnostyczne: odłączenie wszystkich komponentów oprócz procesora, zasilacza i głośniczka, aby sprawdzić, czy płyta wydaje sygnały dźwiękowe (piski), co wskazywałoby na jej sprawność. Zwrócono uwagę, że płyta ECS K7S5A wymaga obecności procesora lub pamięci, aby wydawać sygnały. Sugerowano także sprawdzenie zasilacza, gdyż model MEGABAJT MGB-350S-ATX może być zawodny i uszkodzić inne podzespoły. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że zarówno płyta główna, jak i procesor uległy uszkodzeniu, natomiast zasilacz pozostał sprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA