logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić upalone końcówki styków w styczniku? Czy cyna się nada?

invx 09 Sie 2005 19:07 9007 21
REKLAMA
  • #1 1720360
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    upalily sie koncowki stykow w styczniku, te takie koleczka. Mam pytanie, czy to sie da zregenerowac ?, myslalem zeby nadlutowac cyna, i potem pilnikiem zrownac, ale czy cyna moze byc ?? a moze srubke wkrecic w te blaszki, i jej glowke na rowno spilowac ? a moze wystarczy jak tych koleczek nie bedzie ? ew. jakos zagiac jedna z tych blaszek ?
  • REKLAMA
  • #2 1720410
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Proponuję wyjąć styki z innego stycznika.Prowizorka w tym wypadku nie wskazana.
  • #3 1720422
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    Witam.
    Kolego nic nie kombinuj, możesz zrobić więcej szkód taką "renowacją".
    Ratuje Cię tylko wymiana na sprawny. Nie wyrzucaj go, może trafi się identyczny z uszkodzoną cewką a z dobrymi stykami (chociaż wątpie).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1720439
    invx
    Poziom 25  
    to zescie mnie pocieszyli :D

:cry::cry: a regal chlodniczy jak stal tak stoi ... juz 2 tyg. chyba :| t
  • #5 1720484
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    styki w stycznikach sa z reguly srebrne lub wolfram
    ale cena stycznika to okolo 40 zl jedno fazowy lub okolo100 trojfazowy wiec poco kombinowac
  • #6 1720611
    invx
    Poziom 25  
    tego co mi sie upalil, w sklepach nie maja ...

wygrzebali mi cos podobnego z magazynu 300 pln :|
  • #7 1720641
    lechm56
    Te 300zł to przesada!!! Masz tam chyba miejsca dość , podmień na inny "zwykły "stycznik i po sprawie.
  • #8 1720798
    jozefg
    Ocena: 741
    Napisz co to za stycznik - jaki typ i do czego to jest
  • REKLAMA
  • #9 1721053
    invx
    Poziom 25  
    ABB

ESB 40-40
    230v
    ac/dc
    40-50 hz

ac-1 40A /3~ 400V
    26kw/3~ 400V
    ac-3 11kw 3~ 400V

a jest on do sprezarki agregatu

=> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic340206.html
    => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic337070.html

tak lacznie to popalilo:
    - sprezarke
    - stycznik
    - czujnik zaniku fazy
    - termik
    - sterowanie

:cry:

puki co na plusie jestem ze sterowaniem :D
  • #10 1723449
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Stycznik 11kW AC-3 kosztuje w mojej firmie 80 zł brutto !!
  • #11 1723487
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Cytat:
    styki w stycznikach sa z reguly srebrne lub wolfram.

Pierwszy raz o tym słyszę.
    Rozebrałem w życiu mnóstwo styczników i wszystkie miały styki miedziane.
    Spokojnie, dopóki nie kupisz nowego, możesz przylutować łeb od miedzianej śruby, troszkę pilnikiem zaokrąglić i miodzio.
  • #12 1723529
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    witam nie radze ci kombinowania z dolutowywaniem czegokolwiek bo zaoszczędzisz na styczniku tylko taka awaria ci się z pewnością powtórzy
  • #13 1723603
    lechm56
    Orochimaru napisał:
    Cytat:
    styki w stycznikach sa z reguly srebrne lub wolfram.

Pierwszy raz o tym słyszę.
    Rozebrałem w życiu mnóstwo styczników i wszystkie miały styki miedziane.
    Spokojnie, dopóki nie kupisz nowego, możesz przylutować łeb od miedzianej śruby, troszkę pilnikiem zaokrąglić i miodzio.

Ja też trochę ich rozebrałem (były srebrne), Jaki łeb i z czego należy przylutować?
  • #14 1723665
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Cytat:
    Ja też trochę ich rozebrałem (były srebrne)

Srebrne całe, czy tylko posrebrzane?
    Wiesz ile by taki stycznik kosztował, zwłaszcza trójfazowy?
    A jak jeszcze ze stykami pomocniczymi to chyba u jubilera można by taki dostać.

Co do lutowania:
    Bierzesz śrubę miedzianą, odcinasz jej łeb, który następnie szlifujesz tak żeby wyglądał mniej więcej jak styk - najważniejsze żeby był taki na wysokość jak pozostałe - zeszlifowujesz styk upalony i na jego miejsce lutujesz "nowy" :D
    Oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe, dopóki się nie znajdzie nowy.
  • #15 1723679
    irekxx
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Panowie! Można i trzeba być oszczędnym, ale bez przesady! Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś "regenerował" styki stycznika. Te styki się WYMIENIA co najwyżej, a najlepiej kupuje nowy stycznik. Niekoniecznie taki sam, ważne żeby zachować taką samą obciążalność styków.
    Myslę, że taka "naprawa" stycznika okaże się pozorną oszczędnością, a finalnie i tak podwoi koszty późniejszej naprawy.
  • #16 1723685
    pol032
    Poziom 24  
    Ocena: 153
    Witam ten silnik to chyba jest w trójkąt połaczony że taki porżądny styczniki pali przy rozruchu bo tam największe prądy występują albo silnik przy wypalonym styczniku więcej pracował na dwóch niż trzech fazach ?
  • #17 1723777
    karolark
    Poziom 42  
    styki zawsze w stycznikach byly( oczywiscie mowa o obciazeniach ponad pare A ) z innego materialu niz miedz
    kolego orochimaru kontaktrony maja styki zlocone i ich sie niekupuje u zlotnika i rady o naprawie stykow sa conajmniej niepowazne
    ewentualnie naprawa to tylko przylutowanie stykow srebrnych ale nie lutowbica tylko palnikiem ale to jest co najmniej nieoplacalne
  • #18 1723819
    jozefg
    Ocena: 741
    Cytat:
    i rady o naprawie stykow sa conajmniej niepowazne
    Nie opowiadaj bzdur jeżeli nie jesteś w temacie...
    Regeneruje się styki ale tylko w stycznikach dużych a te jak wiadomo sporo kosztują.
    Robi się to srebrem tzw technicznym , przeznaczonym do tego celu (pręty) podgrzewając palnikiem gazowym.
    Oczywiście nie opłaca się tego robić w stycznikach małych bo jak ktos tu wspomniał taki kosztuje w sklepie ~80PLN...
    Ale ileś lat temu robiło się to... :(
  • #19 1723871
    karolark
    Poziom 42  
    otoz wlasnie trzeba dokladnie czytac
    post jest o malym styczniku i takich sie nieoplaca regenerowac co napisalem ;-) a styczniki tez regenerowalem ale nie tak jak w postach wyzej lutownica co pozwolilem sobie zaznaczyc
  • #20 1724083
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Kolego Karolark posiadam styczniki od 16 do 150 amperów i zapewniam cię, że wszystkie mają styki miedziane.
    Napisałem, że regeneracja jest rozwiązaniem tymczasowym.
    Co do kontaktronów to bez przesady. Ilość złota jaka tam jest jest mikroskopijna, zresztą jak sam kontaktron.
    W przemyśle zużywa się rocznie ok 130 TON złota, ale nie robi się pełnych styków, co najwyżej pokrywa się je cienką warstewką kruszcu, żeby nie korodowały.
    Jeśli pokażesz mi stycznik gdzie będzie w opisie napisane: styki w całości np: ze srebra lub złota to wtedy uwierzę, ale jest to baaardzo wątpliwe.
  • #21 1724511
    karolark
    Poziom 42  
    widac mieszkamy w roznych rejonach swiata u mnie na styki uzywa sie srebra to jest takie srebrzyste w kolorze w przeciewienstwie do miedzi
    a na styki uzywa tez sie nie za duzo srebra stycznik powiedzmy 20 A ma na styku napewno ponizej grama ( oczywiecie wieksze maja wiecej ) a cena grama proby 0,875 kosztuje kilkadziesiat groszy za gram wiec niesa to ceny powalajace na kolana
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #22 1724727
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Miedziane styki ? a to dobre... :D
    Z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz co mówisz. Chyba, że to produkcja z lat 70.
    Żaden producent styczników przy takiej mocy nie odwali takiej fuszerki żeby dać styk czysto miedziany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonych, upalonych końcówek styków w styczniku, zwanych "kółeczkami". Zdecydowana większość uczestników odradza próby regeneracji poprzez dolutowywanie cyny lub innych materiałów, gdyż styki styczników są zwykle wykonane ze srebra, wolframu lub stopów technicznych, a takie prowizoryczne naprawy są nietrwałe i mogą prowadzić do powtórnych awarii. Regeneracja styków jest praktykowana jedynie w dużych stycznikach przy użyciu specjalistycznych prętów srebra technicznego i palnika gazowego, co jest jednak nieopłacalne w przypadku małych styczników. Zalecane jest wymienienie całego stycznika na nowy lub użycie stycznika o podobnych parametrach obciążalności. Wskazano, że styki miedziane są rzadko stosowane w nowoczesnych stycznikach, a ich powierzchnie są często pokrywane cienką warstwą srebra lub złota dla poprawy przewodności i trwałości. Podano przykładowe ceny styczników jednofazowych (około 40 zł) i trójfazowych (około 80-100 zł), co czyni wymianę bardziej opłacalną niż naprawę. W dyskusji pojawił się stycznik ABB ESB 40-40 230V AC/DC, używany do sprężarki agregatu, który uległ uszkodzeniu wraz z innymi elementami układu sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA