logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer do wzmacniacza 2x40W i uzyskać 2+1?

wloszek 09 Sie 2005 20:46 1807 5
REKLAMA
  • #1 1720683
    wloszek
    Poziom 11  
    Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia głośników stereo i subwoofera do wzmacniacza stereo.
    Dam taki przykład:
    Mam wzmacniacz o mocy 2x40W, do wyjścia podpinam dwie kolumny jako stereo, a do tego subwoofer pod obydwa wyjścia tak, aby uzyskać ok. 80W na subwoofer. Tak żeby kolumny były stereo a subwoofer był mono.(Chodzi mi o zmostkowanie wzmacniacza, ale za kolumnami stereo)
    Da się uzyskać taki efekt??
    Jeżeli tak to proszę o precyzyjny opis jak trzeba to zrobić i czego użyć??

Jeszcze jedna sprawa, zna ktoś może rodzaje wzmacniaczy które są zbudowane w podobny sposób: www.elektryk.info/tematy_37.htm
    Rodzaje mam namyśli modele markowych wzmacniaczy typu Technics, Sony itp.
    Według was jaki rodzaj wzmacniaczy jest dobry (chodzi mi o firme i model), zależy mi na jakości dźwięku i cena do ok. 300zł??

Dzięki. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 1720841
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    no kolego jesli tak zrobisz to masz po wzmacniaczu, sorrki alenieda rady tak jak kolega mysli, albo kolumny albo tubka pod jedno wejscie,
    pozdrawiam ]
  • REKLAMA
  • #3 1720931
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    A przecież jest coś takiego jak zwrotnica trimodalna. Umożliwia podłączenie właśnie 2 satelit i suba. http://www.janbo.com.pl/zwrot_od.html oto link do tych zwrotnic, w tej firmie możesz je kupić.
  • REKLAMA
  • #4 1721251
    wloszek
    Poziom 11  
    Jak sie ma sprawa jakości dzwieku kolumn stereo po załozeniu takiej zwrotnicy i zasilania suba?? Prubował juz ktos takiego rozwiazania??

Sa jakies propozycje co do tych wzmacniaczy 2.1 opisanych w pierwszym poscie??
  • REKLAMA
  • #5 1721743
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Co do wzmacniaczy gotowych to z domowych to raczej ciężko taki znaleźć, istnieją wieże z wyjściem na subwoofer (nawet starsze modele głównie SONY serii MHC, jest w czym przebierać) tylko że musisz mieć dodatkowy wzmacniacz (końcówkę mocy) do napędu subwoofera. Poszukaj na allegro może ktoś sprzedaje. Możnaby też zrobić tak - wykonać subwoofer na dwóch głośnikach w jednej obudowie i dać zwrotnicę 3drożną do bi-wiringu z niskim podziałem dla basu(w Janbo można zamówić), część basową umieścić w subie (każdy kanał zasila osobny głośnik) i dać wyprowadzenia do kolumn z zamontowaną częścią średniowysokotonową.
    Mam pytanie: dlaczego wolisz 2+1? nie lepiej zrobić porządne kolumny 3drożne z dobrym głośnikiem basowym? Chyba że masz już kolumny i subwoofer, wtedy to już tylko albo w/w zwrotnica albo dodatkowy napęd (wzmacniacz) do subwoofera. Dźwięk uzyskasz z tego jak z każdej zwrotnicy.
  • #6 1721850
    wloszek
    Poziom 11  
    Interesowało mnie czy jest mozliwosc takiego podłaczenia kolumn, ale chyba bardziej opłacalne jest zbudowanie osobnego wzmacniacza do sredniowyskotonowych i subwoofera lepszy efekt mozna osiagnac.
    Osobiscie wole kolumny 3drozne, jednak kolumny+subwoofer podłaczone w taki sposób jak wyzej byłoby bardzo praktyczne.
REKLAMA