logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42LA6130 - Brak podświetlenia matrycy

matik185 27 Lis 2017 18:43 8895 7
REKLAMA
  • #1 16853005
    matik185
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Witam
    TV jak w temacie. Nie mam podświetlania tej matrycy. Obraz jest, dźwięk też. Od czego by zacząć pomiary ? Co sprawdzić?

LG 42LA6130 - Brak podświetlenia matrycy
  • REKLAMA
  • #2 16853308
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Czy zasilana jest listwa ledowa, jakieś pomiary ? To ja mam zmierzyć za Ciebie w punktach do tego odpowiednich. Może więcej informacji co zostało pomierzone lub zrobione i rozebrane lub spalone. Jakieś większe zainteresowanie tematem telewizora typu podświetlanie ledowe czy świetlówkowe, tu nie mamy magicznych różdżek i jasnowidzów.

To tak jak pieczenie ciasta mam mąkę i piekarnik ale nie mam wałka...

Jakieś konkretne pomiary co do zasilacza, i gdzie się kończy napięcie i gdzie powinno być, a go nie ma ! Schemat jest ? Jakie chassis tego telewizora ?
    Może jednak oddać to jakiemuś wykwalifikowanemu elektronikowi bo sobie krzywdę zrobisz.

To mogą być w podświetlaniu matrycy spalone dioda/y spalone lub świetlówka lub inwerter ale bez pomiarów nic nie zrobimy...
  • REKLAMA
  • #3 16853335
    matik185
    Poziom 15  
    Nie wiem co do mnie mowisz - chassis..
    Napięcie zmierzone - Jest std by, jest backlight a na samym wyjściu led nie ma napięcia.
    Nie ma inwertera, zasilanie LED idzie prosto z zasilacza. Powinno byc 157V, nie ma nic, nieraz 5 V.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 16859318
    matik185
    Poziom 15  
    Mieliście rację. Z racji tego że wiele diód padło, a na dodatek te sprawne, każda świeciła inaczej - udało mi się zakupić na znanym portalu komplet za 220 zł - wszystkie paski - nowe.
  • #8 16859842
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    No i co dalej ? Świeci ? no kolego to jest tak, one są wyżyłowane na maxa by po 2 /3 latach padły, to teraz oczytaj o zmniejszeniu prądu przez nie płynącego a listwy będą żyły dłużej.
    Ja tak zrobiłem i ciupeńkę mam ciemniej ale wole tak i nie otwierać co chwilę matrycy. Ja też wszystkie diody wymieniłem. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 42LA6130, który nie ma podświetlenia matrycy, mimo że obraz i dźwięk są obecne. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozpocząć od pomiarów napięcia na listwie LED oraz zasilaczu. Wskazano, że brak napięcia na wyjściu LED (powinno być 157V) może wskazywać na uszkodzone diody. Użytkownicy zalecili rozebranie matrycy w celu wymiany uszkodzonych diod oraz obniżenie prądu, aby zwiększyć żywotność nowych komponentów. Użytkownik potwierdził, że wymienił wszystkie diody na nowe, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA