logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 100 2.8 V6 1992 - Wentylator nie działa, wskaźnik temperatury wariuje

kubas10 30 Lis 2017 17:44 717 3
REKLAMA
  • #1 16859288
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1547
    Witam, Audi 100 2.8 V6 1992r. W samochodzie wymienione w przeciągu krótkiego czasu:
    nagrzewnica;
    rozrząd + pompa wody;
    termostat;
    uszczelki pod głowicami;
    termowyłącznik na chłodnicy;
    zbiorniczek wyrównawczy;

Płyn w zbiorniczku zaczyna się gotować a wentylatory nie ruszają, cała chłodnica gorąca. Po zmostkowaniu wtyczki przy termowyłączniku uruchamia się I i II bieg. O co biega ?
    Jest jeszcze jedna sprawa, podczas nagrzewania silnika wskaźnik temperatury w ogóle się nie podnosi a potem idzie w górę dość szybko, nie jestem w stanie zaobserwować na wskaźniku momentu gdy otwiera się termostat.
  • REKLAMA
  • #2 16859414
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 337
    Kolego podepnij komputer i zobacz wskazania czujnika temperatury chyba jest 4 pinowy i on może źle pokazywać i wentylator się nie załączy

Moderowany przez Pawel wawa:

Brawo, a doczytałeś o jakie auto chodzi? Ostrzeżenie. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16859897
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4433
    Pierwsze to do sprawdzenia termostat, potem termo wyłącznik, ten w chłodnicy, wiem, że pisałeś iż wymieniłeś te elementy. Moim zdaniem masz dwie usterki i albo obieg wody przez chłodnice jest zbyt mały (np zamulona chłodnica, uszkodzona pompa wody, zapowietrzony układ) albo masz usterkę termo włącznika. Zmierz temperaturę na chłodnicy, bo gorąca to już będzie koło 60 stopni, to wiele wyjaśni. Potem możesz sprawdzić termo wyłącznik podgrzewając w wodzie i mierząc przejście na gorącym. Zgodnie z kostką od wentylatorów. Mam nadzieję że nie zalewasz auta wodą a korek na zbiorniku wyrównawczym sprawny.
  • #4 16863178
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1547
    Zapchana chłodnica, zamykam.
REKLAMA