logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Seagate Backup Plus Slim 2TB pika pod Netia Spot - brak montażu

LancziLan 30 Lis 2017 23:02 1509 9
REKLAMA
  • #1 16860043
    LancziLan
    Poziom 7  
    Zakupiłem dzisiaj dysk zewnętrzny Seagate Backup Plus Slim 2TB.
    Bez problemu pojawił się po podłączeniu do laptopa i swobodnie mogłem kopiować pliki.
    Jak podłączyłem go do netiaspot, zaczął wydawać z siebie piknięcia. Raz 5, raz 20, raz 12, a raz w ogóle. Nie jest on widoczny w sieci. W konsoli zarządzania routerem widać go, ale pisze, że jest nie zamontowany. Każda próba zamontowania, kończy się niepowodzeniem. Sformatowałem na fat, to samo. Z powrotem na ntfs, to samo. A na laptopie wszystko gra.
    Co ciekawe, jak usunąłem wszystkie pliki z niego i ponownie podłączyłem do netiaspot, to go zamontował. Jak wszedłem w niego przez otoczenie sieciowe, z lapka i chciałem przekopiować pliki, to znowu zaczął pikać i plików nie skopiował. Zastanawiam się, czy nie jest to wina zbyt słabego zasilania, na co wskazywałaby ta sytuacja, ale się nie znam, dlatego pytam.
    Czy ktoś z Was może z czymś takim się już spotkał?
  • REKLAMA
  • #3 16860122
    LancziLan
    Poziom 7  
    Jeśli zatem to sprawa zasilania, to zakupię kabelek, ale nie wiem jaką wtyczkę sieciową zastosować. Czy np. taka do smartfona z parametrami wyjścia 5,1V i 0,7A będzie dobra?
  • REKLAMA
  • #4 16860128
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Sprawdź wymagania dysku (powinny być wyszczególnione na urządzeniu) i będziesz wiedział. Jeśli producent nie zamieścił takich wymagań, to programem crystaldiskinfo możesz sprawdzić model dysku w kieszeni, sprawdzić jego zapotrzebowanie na prąd i dodać sobie 50-100mA zapasu na elektronikę.

Zwykle 5V/700mA powinno starczyć, ale po co zgadywać, lepiej sprawdzić.

Jakimś pomysłem może być też zastosowanie huba aktywnego (z własnym zasilaczem).
  • REKLAMA
  • #6 16860379
    LancziLan
    Poziom 7  
    zmieniłem diskpart'em na partycję mbr i przeprowadziłem szybkie formatowanie. Niestety po podłączeniu do nietiaspot dalej pika. Swoją drogą wiesz może jak sprawdzić, jaka jest partycja mbr czy gpt?
    Jeśli chodzi o programik, który poleciłeś, to niestety ale nie znalazłem tam informacji o zapotrzebowaniu na prąd. Załączam screen:
  • #7 16860416
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    LancziLan napisał:
    Jeśli chodzi o programik, który poleciłeś, to niestety ale nie znalazłem tam informacji o zapotrzebowaniu na prąd. Załączam screen:

W programie monitorowane są jedynie parametry SMART dysku. Tutaj nie znajdziesz tak owych informacji.
    Kolega @dt1 napisał iż tym programem możesz sprawdzić model dysku w kieszeni.

Jak zamieszczasz screena to rozciągnij okno w taki sposób by były widoczne wszystkie parametry.
  • #8 16860736
    LancziLan
    Poziom 7  
    Dzięki Panowie.
    Zamówię zatem kabel na początek i tutaj nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy zamówić kabel USB 3.0, czy USB 2.0, czy też może mix, tzn. jedna wtyczka USB 3.0, a druga USB 2.0?
    Ma to jakieś znaczenie?
  • Pomocny post
    #9 16862066
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Dysk ma spory apetyt na prąd, więc z dużym prawdopodobieństwem NS go nie uciągnie:

Sam dysk potrzebuje 1A, więc zasilacz 1100/1200mA byłby wskazany. Ja bym pewnie szukał huba USB z własnym zasilaczem 1.5/2A.
  • REKLAMA
  • #10 16866885
    LancziLan
    Poziom 7  
    @dt1, dzięki serdeczne za info. Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk zewnętrzny Seagate Backup Plus Slim 2TB, który działa poprawnie z laptopem, ale nie montuje się na routerze Netia Spot, wydając dźwięki piknięcia. Problemy z montowaniem mogą być spowodowane niewystarczającym zasilaniem portu USB w routerze. Użytkownik rozważa zakup kabla zasilającego oraz huba USB z własnym zasilaczem, aby zapewnić odpowiednią moc dla dysku, który wymaga około 1A. Zmiana partycji na MBR nie rozwiązała problemu, a program CrystalDiskInfo nie dostarczył informacji o zapotrzebowaniu na prąd. Użytkownik planuje zamówić kabel USB 3.0 lub 2.0, aby poprawić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA