Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak oświetlenia wstecznego

radecki83 02 Gru 2017 13:11 144 9
  • #1 02 Gru 2017 13:11
    radecki83
    Poziom 8  

    Witam Wszystkich,

    Jest napięcie 12,06V na kostce światła wstecznego w Mazdzie 3 1.6 109KM 2006, żarówka sprawdzona dedykowana a oświetlenia wstecznego brak. Gdy zamieniłem dedykowaną żarówkę na led oświetlenie wsteczne działa. ;(
    Jakieś sugestie, pomysły co do rozwiązania tego nie typowego problemu?

    Pozdrawiam Wszystkich.

    0 9
  • #2 02 Gru 2017 13:37
    Ireneo
    Poziom 40  

    Zagnite coś na stykach,lub sam przewód,dlatego dioda świeci a żarówka o dużym prądzie już nie.

    0
  • #3 02 Gru 2017 13:53
    radecki83
    Poziom 8  

    Styki czyste, bak widocznego zgnicia, zaśniedzenia itp.

    0
  • #5 02 Gru 2017 14:25
    radecki83
    Poziom 8  

    Jeśli włożę żarówkę w gniazdo to nie dostanę się do styków i nie będę miał możliwości pomierzyć.

    0
  • #7 02 Gru 2017 17:37
    radecki83
    Poziom 8  

    Tak więc sprawdziłem. Na wyjętej żarówce jest napięcie 11.60V a gdy włożę żarówkę to napięcie znika. Podpięcie dodatkowego minusa na żarówkę nie przyniosło pożądanego efekt (nie świeci). Gdy podpiąłem do dodatkowy PLUS od przeciwmgielnej tylnej lampy i włączyłem ją to również świeciła żarówka cofania. Bezpiecznik jest w porządku odpowiedzialny za oświetlenie wsteczne. Pozostaje jedynie czujnik cofania uszkodzony. Tak mi się wydaje. A co wy o tym sądzicie?

    0
  • #9 02 Gru 2017 19:42
    radecki83
    Poziom 8  

    Jak wykonam zworkę na kostce od czujnika cofania to co to mi da? Do czujnika jest paskudny dostęp. A jak sprawdzić czujnik czy jest sprawny? jak już się zmotywuje do dostania się do niego.

    0