logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprinter 906 om 651 brak mocy - Sprinter 906 om 651 brak mocy.

Michas_ikar 02 Gru 2017 20:34 18192 9
REKLAMA
  • #1 16863791
    Michas_ikar
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z brakiem mocy w/w aucie. Mechanik w nieautoryzowanym serwisie po podlaczeniu do Star Diagnose stwierdził ze prawdobodobną przyczyna braku mocy jest pękniety kolektor ssacy. (niestyty nie sprawdzili tego)Pytanie do szanownych kolegow czu istnieje jakis sposób na sprawdzenie szczelnosci kolektora przed jego demotażem? Chciałbym uniknac niepotrzebnej wymiany.

Z góry dziekuje za odp.

Dodano po 32 [minuty]:

Dodam jeszcze ze przy braku mocy nie było zadnego błedu zapisanego.
  • REKLAMA
  • #2 16864057
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 334
    Plakiem kolego spróbuj .
    Odpal auto weź plaka i psikaj na kolektor, jeśli obroty urosną to nieszczelność wykryta.
    Spróbuj jeszcze odpiąć przepływomierz powietrza i zobacz czy ma więcej mocy.
  • REKLAMA
  • #4 16864399
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 334
    A nie masz gdzie na chwilę podpiąć od jakiegoś kolegi z takiego samego wozu ?
    Bo miałem taki przypadek zero błędów i mało mocy BMW 3,0D ale wymiana przepływki rozwiązała sprawę.
  • REKLAMA
  • #5 16864482
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3604
    Ja mam taką metodę: na króciec interkoolera zakładam odcinek rury z zamontowanym zwykłym zaworkiem z koła i przez to podaję ciśnienie ok. 1,5 bara. Jak jest cicho to elegancko słychać jak powietrze uchodzi przez pęknięcie kolektora. Narzędziem uzupełniającym jest kawałek rurki (przewód hamulcowy) z nałożonym kawałkiem rurki gumowej. To naśladuje stetoskop i doskonale nadaje się do dokładnego znalezienia miejsca uszkodzenia. Na koniec zauważę, że uszkodzenia kolektora w tym silniku występują dużo, dużo częściej niż uszkodzenia przepływomierza.
  • #6 16864491
    Michas_ikar
    Poziom 7  
    Dzieki za podpowiedz Gerri. "Kawałek rurki z zaworkiem" - nie moge sobie wyobrazic tego. Przeciez krociec IC na srednice ok 50 mm to jak zamomtowac na takiej srednicy zaworek od kola?
    Czy powietrze podajesz bezposrednio ze sprezarki i na manometrze odmierzasz 1.5 bara?

Dodano po 11 [minuty]:

Czy mogłbys podesłac zdjecie takiej rurki z zaworkiem?
    Odnosnie przeływomierza to własnie podmieniłem od szwagra z auta i dalej brak mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16864529
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3604
    Rura gumowa to "odzysk" ze starej rury turbo która jest w tym miejscu. A w zasadzie jest w tym miejscu, ale w Sprinterze 906 z poprzednim silnikiem 646. Średnica jest zbliżona. W jeden koniec wstawiony jest krążek z aluminium o tej średnicy "ok. 50 mm." i zaciśnięty cybantem, W krążku jest osadzony zaworek. Sposób montażu do osobistej inwencji. Podejrzewam, że taki zaworek ze śrubką (dobrze sprawuje się zaworek z felgi samochodu ciężarowego - bo ma właśnie nakrętkę mocującą) można nawet zamontować na ściance rury gumowej - wtedy aluminiowy krążek będzie tylko zaślepką. Powietrze podaję bezpośrednio z sieci regulując ciśnienie dźwignią pistoletu do pompowania opon. Ustawione ciśnienie utrzymuje opaska "trytytka". Wiem - całkowita amatorszczyzna (ale prowizorki działają najdłużej) i w tym miejscu uczulam, żeby nie przekraczać zanadto ciśnienia bo można coś uszkodzić. Może dobrym wyjściem byłoby skorzystanie z napompowanego koła jako źródła ciśnienia? Sprzęt zrobiłem lata temu jak masowo padały interkoolery. Teraz przydaje się do diagnostyki masowo padających kolektorów :)
    Początkowo miałem obawy, że ciśnienie będzie uciekać przez silnik, ale się okazało że wszystko działa jak należy.
  • #8 16864564
    Michas_ikar
    Poziom 7  
    Dziekuje za szczegółowy opis. Jutro zrobie sobie taki przyrząd.
    Dłuższy czas juz tak jezdze z tym problemem. Wczoraj miałem jazde z podpietym komputerem(komputer szwagra, on uzywa go do bledow klimatyzacji)i widac było ze sprazarki pompuja az do 3 barów. To biorąc pod uwage ze czujnik cisnienia doładowania znajduje sie za IC i tam odczytuje 3 bary to na chłopski rozum "gubi" cisnienie za czujnikiem a tam juz jest tylko kolektor. Tak sobie tłumacze zasadnosc tezy o pęknietym kolektorze. Prosze wyprowadzic mnie z bledu jezeli zle myśle.
  • #9 17078014
    czarny0531
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    witam jeśli korektor o czesto znajdziesz jakiś ślad po oleju. Umnie był pęknięty minimalnie, kupiłem nowy i po 100km znów czek i utrata mocy, okazała się poluzowana szpilka na korektorze wydechowym po jej dokreceniu jest ok. U kuzyna okazała się wypatrzona rura na korektorze i gubił ciśnienie wystarczyła wymiana, jednym słowy jak jest gdzieś na rurach mokro to od tego trzeba zaczać jak sucho to skłaniał bym się do korektora bo na nim cieżko coś dostrzec a minimalne pęknięcie wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem mocy w Sprinterze 906 z silnikiem OM 651. Mechanik zasugerował, że przyczyną może być pęknięty kolektor ssący, jednak nie przeprowadzono dokładnych testów. Użytkownicy forum proponują różne metody sprawdzenia szczelności kolektora, w tym użycie płynu do czyszczenia (plaka) oraz podawanie ciśnienia powietrza przez króciec intercoolera. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przepływomierza powietrza, jednak po jego wymianie problem nie ustąpił. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się zaktualizowanie oprogramowania sterownika, co zakończyło problem z mocą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA