logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 906 313CDI OM651 - Szarpie przy mocniejszym przyspieszaniu

pogromcaa 01 Lip 2020 08:57 4647 9
REKLAMA
  • #1 18792771
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam mam problem ze Sprinterem 313 CDI z silnikiem 651, po wymianie silnika na drugi. Przy bardzo łagodnym przyspieszaniu jest wszystko dobrze, natomiast przy mocniejszym pojawiają się dość mocne drgania, szarpanie które wyraźnie czuć na kierownicy i w kabinie. Nie widać spadku mocy, wkręca się cały czas na obroty. Na postoju w całym zakresie obrotów nie ma tego efektu. Na poprzednim silniku nie było takich objawów więc cały układ przeniesienia napędu odrzucam. Wtryski zakodowane. Ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #3 18793353
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Sprzęgło zostało stare, było w bardzo dobrym stanie i na poprzednim silniku nie dawało o sobie znać więc to nie to.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18794134
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Tak, jak puszczę gaz to nic nie drży.
  • REKLAMA
  • #7 20251470
    bertani18
    Poziom 1  
    Witam kolega doszedł z tym szarpaniem z czego to było ? Mam ten sam problem
  • #8 20251612
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Niestety nie znalazłem rozwiązania.
  • #9 20500486
    winiecki79
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem gdy dodaję gazu ..czwarty piąty szósty bieg trzęsie całym autem dwumasa nowa wału napędowy nowy poduszki nowe koło wyważone..POMOCY

Dodano po 7 [minuty]:

Mam ten sam problem ze swoim Sprinterem zaczyna drżeć od 4 biegu gdy dodaje gazu...
    NOWE JEST...
    1 sprzęgło
    2 wał podpora
    3 poduszki silnika i skrzyni
    4.kola wyważone itd..
    POMOCY
  • #10 20500575
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3606
    Jesteś pewien, że silnik kupiłeś sprawny?
    O czymś takim pomyślałeś?
    https://vm.tiktok.com/ZMYxqyG6d/
    Układ wtryskowy próbuje korygować uszkodzone cylindry i może dochodzić do bardzo mocnego szarpania/wibracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drganiami i szarpaniem w Sprinterze 313 CDI z silnikiem OM651 po wymianie silnika. Objawy występują przy mocniejszym przyspieszaniu, natomiast przy łagodnym nie ma problemów. Użytkownik wyklucza problemy z układem przeniesienia napędu, ponieważ na poprzednim silniku nie występowały takie objawy. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenia w układzie napędowym (dwumas, łącznik elastyczny wału, krzyżaki, poduszki silnika). Inny użytkownik zauważa, że drgania mogą być spowodowane uszkodzeniem cylindrów, co wpływa na układ wtryskowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA