logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 906 313CDI OM651 - Szarpie przy mocniejszym przyspieszaniu

pogromcaa 01 Lip 2020 08:57 4713 9
REKLAMA
  • #1 18792771
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam mam problem ze Sprinterem 313 CDI z silnikiem 651, po wymianie silnika na drugi. Przy bardzo łagodnym przyspieszaniu jest wszystko dobrze, natomiast przy mocniejszym pojawiają się dość mocne drgania, szarpanie które wyraźnie czuć na kierownicy i w kabinie. Nie widać spadku mocy, wkręca się cały czas na obroty. Na postoju w całym zakresie obrotów nie ma tego efektu. Na poprzednim silniku nie było takich objawów więc cały układ przeniesienia napędu odrzucam. Wtryski zakodowane. Ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18793353
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Sprzęgło zostało stare, było w bardzo dobrym stanie i na poprzednim silniku nie dawało o sobie znać więc to nie to.
  • #5 18794134
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Tak, jak puszczę gaz to nic nie drży.
  • REKLAMA
  • #7 20251470
    bertani18
    Poziom 1  
    Witam kolega doszedł z tym szarpaniem z czego to było ? Mam ten sam problem
  • #8 20251612
    pogromcaa
    Poziom 12  
    Niestety nie znalazłem rozwiązania.
  • #9 20500486
    winiecki79
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem gdy dodaję gazu ..czwarty piąty szósty bieg trzęsie całym autem dwumasa nowa wału napędowy nowy poduszki nowe koło wyważone..POMOCY

Dodano po 7 [minuty]:

Mam ten sam problem ze swoim Sprinterem zaczyna drżeć od 4 biegu gdy dodaje gazu...
    NOWE JEST...
    1 sprzęgło
    2 wał podpora
    3 poduszki silnika i skrzyni
    4.kola wyważone itd..
    POMOCY
  • REKLAMA
  • #10 20500575
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3621
    Jesteś pewien, że silnik kupiłeś sprawny?
    O czymś takim pomyślałeś?
    https://vm.tiktok.com/ZMYxqyG6d/
    Układ wtryskowy próbuje korygować uszkodzone cylindry i może dochodzić do bardzo mocnego szarpania/wibracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drganiami i szarpaniem w Sprinterze 313 CDI z silnikiem OM651 po wymianie silnika. Objawy występują przy mocniejszym przyspieszaniu, natomiast przy łagodnym nie ma problemów. Użytkownik wyklucza problemy z układem przeniesienia napędu, ponieważ na poprzednim silniku nie występowały takie objawy. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenia w układzie napędowym (dwumas, łącznik elastyczny wału, krzyżaki, poduszki silnika). Inny użytkownik zauważa, że drgania mogą być spowodowane uszkodzeniem cylindrów, co wpływa na układ wtryskowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA