logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie N-MOSFET (Q1K2611/K3067) do transformatora (flyback)

BlueV 03 Gru 2017 21:28 810 2
REKLAMA
  • #1 16866255
    BlueV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam!
    Na wstępie napiszę, że nie potrzebuję referatów, umiem szukać, potrzebuje jedynie drobnej pomocy na start w tej kwestii:

Założyłem nowy temat, ponieważ męczę się bezskutecznie z podłączdenie tranzystora N-MOS (w/w) z zasilacza ATX, oraz z jednym pytaniem
    Chodzi o same jego podłączenie, tak by go nie spalić w roli klucza przetwornicy flyback).
    Żeby było łatwiej: Załóżmy, że robie w powietrzu minimalstyczny układ generatora samowzbudnego.

Jak podłączyć tranzystor (N-ch)-MOSFET w miejsce tranzystora bipolarnego (np 2N222). Chodzi mi o klasyczny schemacik tylko zamiast tranzystora bipolarnego chce użyć MOSFETa (N-Ch). Jak podłączyć uzwojenia cewki (toroid) 100/244 (3,5cm rdzeń) do tego tranzystora? Potrzebuję tego do artykułu, który piszę na temat przetwornicy flyback w różnych wariantach)
    Wszędzie na schematach, które widziałem, jest ewentualnie darlington (zwyczajnie PNP+N-MOSFET). Mi chodzi o sam mosfet z kanałem N-ch.

Chyba, że ktoś mi w języku polskim wytłumaczy, jak podłączyć wszystko prawidłowo, oraz jak zbudować taki IGBT na tranzystorach np 2n2222NPN (jakikolwiek bipolarny) +N-MOS. Chce wykorzystać, te odzyskane MOSFETY, IGBT i inne trzymam do gotowego projektu. ;) (standard wersja JT - load - D1led/ lub R1- ....ohm-xxKOhm

Oraz drugie pytanie:
    Co się dokładnie dzieje w układzie zmodyfikowanego JT z ujemnym sprzężeniem zwrotnym (feedback) - co dokładnie przez to rozumieć, bo nie wiem, czy się nie mylę. (Połączenie jednego uzw do +, 1N4148 do drugiego przez R1 (próbowałem dobrać, ale w ostateczności podłączyłem potencjometr, baza,uzwojenie-GND. , C1 tantalem 103/104 do drugiego uzw. do GND. W najprostrzej wersji, dla dzieci w celach naukowych jest to początek z końcem jednego uzwojenia do Vin+. Co zmienia się w tym układziku, ze sprzężeniem zwrotnym? Potrzebuje naukowego objaśnienia, ale zrozumiałego.

I jeszcze jedno: Może ktoś mi zalinkować albo podać nazwę jakiegoś freeware programu (prostego) do rysowania schematów, z możliwością notowania. Chciałbym w tym napisał artykuł, notatnik i inne programy na WIN7 nie nadają się. Posiadam stary laptop i program nie może być kombajnem, niestety. Potrzebuje czegoś do poskładania wszystkiego w całość, do napisania artykułu nt flybacka, od podstaw zrozumieniageneratora samodlawnego.

Ogromne dzięki wszystkim za pomoc.
    Żeby nie zaśmiecać forum bardzo proszę moderację Elektrody o usunięcie całego tematu po ok. tygodniu.

Swoją drogą, widzę, że Elektroda jest na prawdę na poziomie - żałuje, że wcześniej tu nie wchodziłem. Bardzo dużo wiedzy, tylko jak wszędzie niestety - nieposortowane wszystko, każdy ma swoje zdanie :)
    Pozdrawiam użytkowników oraz administrację elektrody!
    M.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16866409
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Cytat:
    Założyłem nowy temat, ponieważ męczę się bezskutecznie z podłączdenie tranzystora N-MOS (w/w) z zasilacza ATX, oraz z jednym pytaniem
    Chodzi o same jego podłączenie, tak by go nie spalić w roli klucza przetwornicy flyback).
    Żeby było łatwiej: Załóżmy, że robie w powietrzu minimalstyczny układ generatora samowzbudnego.
    Jeśli wyciągnąłeś go z zasilacza ATX to trzeba było odrysować schemat w którym pracował, bo to właśnie self oscillating flyback, znany również jako ringing choke converter.
    W internecie też są schematy:
    https://www.digikey.it/reference-designs/en/power-management/battery-chargers/259

Cytat:
    Wszędzie na schematach, które widziałem, jest ewentualnie darlington (zwyczajnie PNP+N-MOSFET).
    Jeszcze nie widziałem takiego schematu, coś kręcisz. Chyba że mylisz z Darlingtonem zespół NPN + NMOS który też jest na schemacie który podlinkowałem, jeśli tak to daleka droga przed tobą, zanim zaczniesz pisać, czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj, bo z pustego i Salomon nie naleje.

Cytat:
    Chyba, że ktoś mi w języku polskim wytłumaczy, jak podłączyć wszystko prawidłowo, oraz jak zbudować taki IGBT na tranzystorach np 2n2222NPN (jakikolwiek bipolarny) +N-MOS.
    Ty nie bądź jak polski naukowiec, zadaj sobie najpierw pytanie - po co to robisz? Bo ja jak coś robię zawsze mam w tym konkretny cel i ten cel musi mieć jakiś sens.
    Jasne że można zbudować "IGBT" na elementach dyskretnych ale to sensu nie ma.
    IGBT powstało w konkretnym celu do konkretnych zastosowań, dlatego nie spotyka sie go we samooscylujących flybackach, bo miał by tam tyle sensu co ciągnik rolniczy na torze wyścigowym.
    Cytat:

Oraz drugie pytanie:
    Co się dokładnie dzieje w układzie zmodyfikowanego JT z ujemnym sprzężeniem zwrotnym (feedback) - co dokładnie przez to rozumieć, bo nie wiem, czy się nie mylę. (Połączenie jednego uzw do +, 1N4148 do drugiego przez R1 (próbowałem dobrać, ale w ostateczności podłączyłem potencjometr, baza,uzwojenie-GND. , C1 tantalem 103/104 do drugiego uzw. do GND. W najprostrzej wersji, dla dzieci w celach naukowych jest to początek z końcem jednego uzwojenia do Vin+. Co zmienia się w tym układziku, ze sprzężeniem zwrotnym? Potrzebuje naukowego objaśnienia, ale zrozumiałego.
    Sprzężenie zwrotne w generatorze jest dodatnie, można dodać ujemne od prądu lub napięcia wyjściowego, jest na to kilka sposobów każdy działa inaczej, jeden jest w schemacie które zamieściłem.
  • #3 16866763
    BlueV
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Dziękuję bardzo za odpowiedź!
    Wszystko już jasne!
    Jeszcze jedno, po co na K2611 (z ATX) - jest na bramce coż jak rdzeń na nóżce.
    Co do wcześniejszego postu - już mam rozwiązanie.
    Dziękuję! Chodzi o zestawienie N-MOSFET (nie MOS) + NPN), NPN ----> N-MOSFET.

Co do sprzężenia zwrotnego w układzie - już jasne. To może być przydatne:
    http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/sprzezenie_druk.html

Pozdrawiam!
    PS: Co do kombinowania - w tej kwestii nie zgadzam się z Twoim zdaniem. Relatywnie patrząc - masz rację, ale... Czy nie najlepszym sposobem nauki i rozwoju jest eksperymentowanie? A może uda mi się stworzyć "coś nowego"? - wolny czas i tak spędzam w elektronice - aktualnie eksperymentując z flybackiem. Nie mówię, że jestem naukowcem, tylko człowiekiem, który musi zobaczyć na własne oczy, źeby uwierzyć - może faktycznie masz rację. :)
    Pozdrowienia!
REKLAMA